Punjungan : Amalan Tradisi Masyarakat Jawa Sebelum Menjelang Hari Raya

8:38 PTG

Alhamdulillah.... walaupun zaman telah berubah, namun tradisi munjung atau punjungan masih lagi diamalkan oleh orang kampung kami. Apa yang kita fahami dari kecil, punjungan atau munjung membawa maksud menghantar juadah ke rumah saudara mara dan jiran tetangga sehari atau beberapa hari sebelum tibanya 1 Syawal. Selalunya bila ada seseorang datang membawa punjungan, kami akan kata : Ada orang datang munjung. 
Apa yang  dibawa oleh orang yang datang munjung?
Kebiasaannya meraka akan membawa juadah berupa ketupat, lepet, beserta lauk-pauk dalam jumlah yang sederhana banyaknya. Antara lauk-pauk yang dibawa termasuklah ayam masak kicap, ikan, sambal udang, rendang ayam atau daging, sambal goreng, serunding, mee hoon goreng atau mee goreng dan seumpamanya.
Kita tak sempat melihat keluarga menyediakan punjungan dan dihantar dari rumah ke rumah pada hari raya tahun ini. Bagaimanapun, menjelang petang sebelum hari raya ada beberapa orang jiran tetangga dan saudara mara datang membawa punjungan. Menyedari kepentingannya tradisi punjungan untuk diketahui oleh generasi muda, serta anak cucu akan datang, kita pun tangkap gambar ana yang sempat. Maklumlah waktu itu sibuk didapur masak itu ini! Beginilah antara rupa punjungan setelah kita keluarkan dari bekasnya:

 Sambal Goreng.

 Ayam Masak Kicap.

 Ayam Masak Kari.

Ayam Masak Rendang.

 Sayur Lodeh.

 Sambal Kacang.

 Serunding... biasanya serunding kelapa.
Ini serunding ayam.

 Daun kelapa semakin berkurangan, digantikan dengan punjungan nasi himpit.

 Ada juga yang masih mengekalkan tradisi menghantar ketupat.

 Pertembungan budaya.... munculnya ketupat daun palas!

Petang itu...
Ramadhan  hari terakhir, kami berbuka puasa dengan juadah punjungan!

3 comments

  1. Kak Amie, saya masa masih studi kat UPM ada keluarga angkat kat Sabak Bernam. Owong jowo jugak. Walau saya dari Sarawak, memamg kena ngan tekak ni. Selalu beraya haji kat sana, nak rasa kemeriahannya. Memang kenyanglah walau rasa aji. Sebab kita dapat rasa makanan pemberian jiran2. Paling best kalau datang melawat mereka, yang saya nak sangat ialah sambal tahun. Entah bila dapat merasa lagi. Hari tu jer, saya pergi Papar, bazar Ramadannya, ada mbak tu jual pecal siap bungkus daun pisang lagi, sama rasa macam keluarga angkat buat.Terubat gak keinginan nak makan makanan jawa yang asli. Kat sini(Limbang), bukan tak ada orang jawa, cuma dah 'fusion' pulak rasanya...kang kuah pecal pedas menyengat sampai ke telinga, dah tak rasa lagi campuran sayur, tu yang tak gemar. Keluarga angkat buat pedas sedang2.Rasa kuah kacangnya seimbang ngan sayur2nya.

    BalasPadam
  2. Selamat Hari Raya kak amie..seronok bila time raya dapat menikmati hidangan istimewa kegemaran kita.

    BalasPadam
  3. Maria,
    boleh datang lawat keluarga angkat time raya nanti.

    Lina,
    berbaloi2 balik kg :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe