Angel Hair Marinara

4:57 PTG

Farid suka sangat pesan spageti kalau makan di Pizza Hut atau tempat lain yang menawarkan hidangan spageti. Kadang-kadang kita tengok, spagetinya bukan main menimbun tapi sosnya ala kadar saja. Tak tahulah, mungkin Farid boleh habiskan sepinggan spageti dengan sos yang sedikit! Bagi kita...ikut selera kitalah.... biar spageti tu sedikit, yang penting tenggelam oleh sos....ahaks! Kalau begitu gayanya, eloklah masak sendiri di rumah, boleh bubuh sos banyak-banyak!


Dari kelmarin lagi nak masak spageti, tapi yang ada di dapur hanyalah sebungkus angel hair! Angel hair pun boleh juga kita masak, kan ke angel hair juga keluarga dengan pasta yang lain. Macam spageti jugak, tapi angel hair ni kira adik spagetilah... he he heee sebab dia kurus sikit berbanding kakak spageti. Kita nak gandingkan angel hair dengan sos marinara... eh!  Katanya sos marinara ni asalnya dari Naples di Italy sanun.... dan sesuai untuk masak campur dengan seafood. Kita ada sejenis seafood jew... udang! Kita tambahkan sedikit bebola udang, nsk bsgi meriah-meriah sikit.


Bahan-bahan:
400  gram angel hair - masak ikut arahan di luar paket / bungkusan - jangan lupa bubuh satu sudu besar minyak zaitun dan secubit garam - masak angel hair ni kejap jew dalam 3-4 minit, taklah lama macam kakak spageti tu...
5 sudu besar minyak zaitun
680 gram Prego (Tomato Pasta Sauce) Prego
2 labu bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
1 kg tomato - potong dadu
600 gram udang basah - dibersihkan
400 gram bebola udang
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk
1 cawan air
garam / perasa pilihan secukupnya
keju parmesan secukupnya

Cara:
1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih serta bawang besar hingga wangi.
2. Masukkan tomato dan gaul rata. Tambahkan 1 cawan air dan biarkan tomato masak hingga hancur dengan api sederhana.
3. Tuangkan sos Cendawan Prego, garam / perasa pilihan dan lada hitam.
4. Masak sehingga kuah sebati dan agak pekat.
5. Masukkan bebola udang serta udang basah. Kacau sekali-sekala sehingga bebola udang dan udang masak.
6. Padamkan api dapur.
7. Hidangkan angel hair bersama sos marinara dan taburkan dengan keju parmesan.

 Wokeh!
Angel Hair Marinara sudah mari.... jom makan sama!

2 comments

  1. Salam..
    Masa di Itali. .Di luar bandar.. mereka masaknsimple lagi.
    1 labu bawang potong racik sesuka hati..
    Kemudian dua tiga cekak sayur saderi or flat leaf parsley.
    Bawang besar sebuk hiris ..atau bawang merah ke cik. . 10 -15biji..

    Basuh daun saderi. Potong semua daun dan batang halus halus..
    Tumis bawang.. bawang tadi.
    Bila dah wangi... masukkan daun saderi dan batang yg diracik halus. .garam lada putih dan hitam secukup rasa.. kalau nak boleh tambah Chili hiris..
    Masukkan apa saja pasta yang ada.. setengah kotak.

    Gaul.
    Sampai semua dah masak boleh makan. Rasa manis dan sedap.. cubalah. Ni kalau dia org makan kat rumah. Kalau terlalu banyak rich food sebelumnya so dia makan pasta simple cooking with basic ingredients.
    Kalau nak sedap sikita letak rencah udang atau sotong..

    Wassalam

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe