Kacang Bendi Tumis Dengan Udang

10:02 PTG


Entah apa namanya ni.... sayur kacang bendi atau udang tumis dengan kacang bendi?
Sebab... yang nak makan sayur Amie dengan Encik Suami, yang nak makan udang Fuad & Fairuz. Jadi.... masak sekali harung!


Resepi : Kacang Bendi Tumis Dengan Udang
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
12 biji kacang bendi - cuci dan toskan - buang tampuk dan ekor - hiris ikut suka
1 cawan udang basah siap dibuang kulit
minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
1 genggam udang kering - rendam hingga kembang & toskan
2 biji cili merah
2 biji bawang putih
3 biji bawang merah

Cara:
1. Panaskan minyak secukupnya.
2. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
3. Masukkan udang basah dan tumis lagi hingga udang berubah warna.
4. Masukkan kacang bendi dan kacau sebati sehingga kacang bendi masak atau berubah warna.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.

9 comments

  1. sedap pulak malam2 tgok bendi masak macamnie..esok nak cari bendi jgk la..:)

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum Kak Amie...
    nampak sedap & menarik menu hari ni...resepi pun mudah jer...

    BalasPadam
  3. Ahaa kalu saya masak camni pun sama ler. Saya dgn Toklaki jer makan bendi. Bebudak makan udang jer.

    BalasPadam
  4. Salam K.Amie...

    Hadui...daku tergoda. Sedapnya...

    BalasPadam
  5. assalamualaikum amie..
    lama tak singgah sini.. apa khabar?
    sekarang ni kalau kat ofis tengok benda makan sokmo lapar.. terliur la.. kena ngan nasi panas2 ni terangkat.. sure bertambah2 makan nanti..
    firdaus apa khabar? gigi dah berapa batang? rindu sama itu budak..

    BalasPadam
  6. Sedapnya Amie..berselera makan nasi, simply delicious.

    BalasPadam
  7. salam kak amie...sedapnye tgk resepi ni...rs lapar plk..

    BalasPadam
  8. assalammualaikum kak amie, erna 1st time komen sini dan dah follow kak amie. selalu masuk blog kak amie refer resepi. kadang tu tak ada idea nak masak apa. harini, ini menu pilihan erna. tQ kak amie :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe