Udang Galah Goreng Taucu

11:49 PG

Selamat berhujung minggu!
Sementara menunggu Fuad & Fairuz selesai mengikuti aktiviti kokurikulum (Amie sudah selesai beraktiviti bersama guru penasihat lain & ahli kumpulan), Amie ambil kesempatan untuk paparkan resepi Udang Galah Goreng Taucu hasil masakan kelmarin.



Amie ingin kekalkan rasa segar udang galah. Jadi Amie putuskan untuk goreng begitu saja dan kemudian tumiskan sos taucu manis.



Cara penyediaannya sangat mudah dan ringkas tapi sedap tau!



Jom .... kita lihat resepinya di bawah ini.

Resepi : Udang Galah Goreng Taucu
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan:
500 gram udang galah - cuci dan bersihkan, toskan air dan tabur sedikit garam, ketepikan
1 biji bawang besar - mayang kasar
4 sudu makan taucu manis
1 biji cili merah dan cili hijau - buang biji dan potong ikut suka
1 sudu makan sos cili Thai
1 sudu makan kicap manis ABC
1 sudu teh gula
1 cawan air
minyak


Cara:
1. Goreng udang galah hingga masak. Keluarkan dari kuali dan toskan minyak. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bawang besar.
3. Setelah bawang besar mengeluarkan bau, masukkan taucu  serta hirisan cili merah / hijau dan kacau seketika.
4. Masukkan air dan biarkan mendidih.
5. Tambahkan sos cili Thai, kicap manis ABC dan gula. Biarkan seketika sehingga kuah agak pekat.
6. Masukkan udang galah goreng dan gaul rata. 
7. Padamkan api dapur.



Nyum nyummmm....



Nampak macam masak cincai-cincai aje kan...
Tapi kalau dah namanya udang, masak apa pun sodap!

3 comments

  1. yum yummmm he hee
    satu kelainan kan masak taucu
    duk masak sambal je sokmo udang ni
    tqqq k amie for resepi

    BalasPadam
  2. sedanya kak amie..mmg betul lah kalau udang mmg sedap ..kekalkan rase original tukan..nak try nanti..cikla mmg suka lauk2 simple ni...selera mkn

    BalasPadam
  3. Assalamamualaikum k.Amy..aduh merah menyala nampak udang tu...teruja btul nak merasa...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe