Pilihan hidangan keluargaku : Kari Ayam, Acar & Sambal Belacan

10:37 PTG

Orang kata lauk-pauk berasaskan kari mampu menggoda selera!
Memang Amie akui, kalau Amie masak kari anak-anak akan tercari-cari lebihannya dalam kuali atau menambah nasi sehingga habis bersih periuk tak tinggal sebutir nasi!


Encik Suami pula cukup berselera kalau dihidangkan lauk kari ayam ditambah dengan acar mentah! Katanya, aroma kari menjadi hidup dengan gandingan acar.... bau hirisan timun serta bawang mentah itu laaaa....
Betul tu.... Amie tidak mampu menafikan lagi, dan Amie tambah dengan sambal belacan! Dah keluar macam-macam aroma pulak! Tapi.... inilah gandingan lauk-pauk yang sememangnya sangat enak dinikmati bersama keluarga terutama sebagai hidangan tengahari!



Kali ini Amie masak kari gaya campur-campur! Asasnya sama, cuma sentuhan akhir Amie perahkan jus limau nipis.... inilah gaya masakan keluarga sebelah Encik Suami. Dan satu lagi, Amie tertarik melihat Chef Khoo masak inti curry puff tempohari. Chef Khoo goreng terlebih dahulu daun kari dan diikuti dengan bawang. Aromanya.... mmmm  cukup buat perut kami lapar! Dan seperti biasa, Amie tidak bancuh serbuk kari!
Resepi : Kari Ayam
Olahan: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1kg daging ayam - potong 10 bahagian
5 sudu makan serbuk kari daging
200ml santan cair
400ml santan pekat
4 biji kentang - belah 4
4 pelepah daun kari - lurutkan
1 biji limau nipis - ambil jusnya
1/2 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
15 biji cili kering
5 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
2 cm halia

Rempah penumis:
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih

Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan daun kari bersama rempah penumis. Goreng hingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
3. Tambahkan serbuk kari, dan jika terlalu kering masukkan sedikit air.
4. Masukkan daging ayam dan gaul rata. Masak sehingga daging ayam menjadi layu.
5. Tuangkan santan cair dan biarkan sehingga kuah mendidih.
6. Masukkan kentang diikuti dengan santan pekat.
7. Masak sehingga daging ayam dan kentang empuk dan kuah menjadi pekat.
8. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
9. Masukkan jus limau nipis, dan kacau sekali lagi. 
10. Padamkan api dapur.



Untuk acar pula, seperti biasa Amie suka buat gaya orang kampung kami tapi nampaknya tak cukup syarat sebab tak ada nanas! Amie gunakan timun, sengkuang dan juga lobak merah serta udang kering. Amie tidak gunakan cuka, sebaliknya Amie gunakan perahan jus limau kasturi. Sama seperti acar yang lain, Amie bubuh gula dan sedikit garam untuk menambah perisa!


Dan.... Sambal Belacan! 

11 comments

  1. Pergh...kita pun gila kari kak....berselera makan....lengkap dg acar pulak tu...maka bertambah tambah la nasi gue ...hihi

    BalasPadam
  2. Hmmm macam sama. Semalam pun saya masak Kari Ayam tapi tak buat acar. Saya goreng ikan gelama masam jer. Pun langsai seperiuk. Mujur sempat simpan utk bawak bekal pi kerja.

    BalasPadam
  3. Hmmm macam sama. Semalam pun saya masak Kari Ayam tapi tak buat acar. Saya goreng ikan gelama masam jer. Pun langsai seperiuk. Mujur sempat simpan utk bawak bekal pi kerja.

    BalasPadam
  4. waduh.. complete set!! membangkit selera la lauk kak amie. :)

    BalasPadam
  5. aduh pagi2 dah nampak kari ayam amie tu terus perut jadi lapar...

    BalasPadam
  6. Amie..anak2 ummi pun suka kari, maklumlah membesar di Penang, mak angkat orang Penang, hari2 kari...hehe.

    Nampak warna kari Amie tu pun dah tau sedap tu Amie..

    BalasPadam
  7. Salam Amie...mengancam betul warna karinya, pasti sedappp....kombinasi yang serasi..
    Ini yang membuatkan perut lapar..hehehe
    Terlio, besok pasti ikut idea Amie....

    BalasPadam
  8. Kari mkn dgn apa2pun sedap jew kn..rasa nk mkn lempeng kelapa cicah kari la..

    BalasPadam
  9. Salam K.Amie....terliurlah tengok acar tu. Sedap...lunch time pun lambat lagi ni.

    BalasPadam
  10. assalam
    memang gabungan yg kena
    kari ayam dan acar, suker suker he hee sy pun suka acar mentah gini

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe