Ikan Nyok-Nyok Masak Sambal Cocos

4:17 PTG

Nampaknya Amie terpaksa ringkas-ringkaskan entri...  memang dah tak boleh nak berlama-lama di depan Mr Lappy. Nak jalan-jalan ke dapur kawan-kawan pun asyik tertangguh-tangguh. In shaa Allah ada kesempatan Amie akan jenguk juga. Bukan apa.... akhir-akhir ini astik sibuk memanjang! Tak dapatlah nak cerita satu persatu kesibukan itu di sini.... nanti tertunda lagi resepi-resepi yang banyak berderet dalam folder!


Kali ini Amie kongsikan sekali lagi menu kegemaran keluarga Encik Suami.... Sambal Masak Cocos, dan Amie gunakan ikan nyok-nyok pulak.
Jika anda inginkan kelainan dalam hidangan, sesekali cubalah resepi yang dibawa oleh keluarga Encik Suami dari Kepulauan Cocos-Keeling ini. Ada keunikan rasa kerana terdapat rempah biji ketumbar dan sentuhan terakhir dengan perahan jus limau nipis!


Resepi : Ikan Nyok-Nyok Masak Sambal Cocos
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ikan nyok-nyok seberat 1kg - bersihkan dan potong menjadi 5 keping - lumur dengan sedikit garam dan goreng separuh masak - angkat dan ketepikan
1 sudu pati asam jawa - bancuh dengan sedikit air ( atau 1-2 keping asam gelugur)
1/2 cawan perahan jus limau nipis
300ml santan cair
200ml santan pekat
garam / perasa pilihan
minyak

Bahan kisar:
20 biji cili kering
1 genggam ketumbar biji
3 biji bawang putih
5 biji bawang merah

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan bancuhan air asam jawa atau asam keping / gelugur.
3. Tambahkan santan cair dan biarkan mendidih.
4. Masukkan ikan dan biarkan sebentar.
5. Masukkan santan pekat, garam / perasa pilihan.
6. Biarkan kuah mendidih seketika, dan kemudian tuangkan jus limau nipis.
7. Gaul perlahan, dan padamkan api dapur.

7 comments

  1. sedap tu kak..
    terliur tengok..

    BalasPadam
  2. sedapnyeee....
    senang plk tengok resepi k.amie ni...

    BalasPadam
  3. assalamualaikum... hmmm kira besar sangat ikan nyok nyok ni kan.. kalau mil nani suka buat kari nyok nyok.. jarang jumpa nyok nyok kat area puchong ni.. patin banyak lah.. lombong mari.. hihihi... sedap gak buat masak ni ye..

    BalasPadam
  4. Sedapnya....Mmng menggoda btul....

    BalasPadam
  5. Salam K.Amie. Belum pernah lagi cuba masak style cocos ni. Nampak bahan2nya pasti sedap kan. Simpan dulu resepi ni...nanti boleh try.

    BalasPadam
  6. Amie..ummi singgah makan tengahari..sedap!!!

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum...k.Amie aduh terus jadi lapar

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe