Sambal Belacan Buah Terap@Tarap

5:54 PTG

 Jumpa lagi.
Musim buah belum berakhir.
Di celah-celah cempedak dan durian, tidak ketinggalan buah terap @ tarap!
Dah puas makan isi terap @ tarap segar, boleh buat sambal belacan pula.

Selain dimakan begitu sahaja, buah terap boleh digoreng bersama adunan tepung seperti kita goreng isi cempedak. Buah terap @ tarap muda boleh diolah menjadi sayur.

Gambar buah terap @ tarap dari entri lepas.

 
Isi terap @ tarap lembut dan manis.

Kalau suka, biji buah terap @ tarap jangan dibuang.
Boleh digoreng tanpa minyak atau disangan / sangai.

 Amie goreng dengan minyak.
Perap dahulu dengan Maggi Cukup Rasa.
Kemudian digoreng, tapi tutup kuali...ahaks!
Takut meletup!
Kalau sangai, goreng tanpa minyak jarang meletup!

Opppsss!
Jauh menyimpang pulak!
Nak cerita Sambal Belacan Buah Terap @ Tarap, cerita lain pulak dah!

Ada dua biji buah terap @ tarap saiz kecil yang sudah masak dan boleh dimakan. Amie ambil beberapa ulas untuk dijadikan Sambal Belacan BuahTerap @ Tarap.

Bahan-bahan:
10 ulas buah terap @ tarap
30 biji cili padi
3 biji bawah merah
2 cm belacan
5 biji limau kasturi - ambil jusnya
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Cara:
1. Tumbuk cili padi, bawang merah dan belacan. Tidak perlu hancur lumat.
2. Tambahkan garam / gula / perasa pilihan.
3. Masukkan isi terap @ tarap. Lenyekkan sedikit.
4. Tuangkan jus limau kasturi.
5. Gaul sebati, dan sedia untuk dihidangkan.


Carikanlah teman yang sesuai untuk duduk segandingan dengan Sambal Belacan Buah Terap @ Tarap di meja makan...... heheeeee!

4 comments

  1. kecur liur nengok sambal buah tarap tu kak... dana selalu bayangkan mcmne lah rasanya tuh...
    rupanya mcm cempedak apakah rasanya sama... mmg tak dpt lah nk jumpa org jual kt sini...

    mcm best je mkn biji nya tuh, rasa mcm mkn biji cempedak gk ke kak?

    BalasPadam
  2. Macam cempedak erk. Tak pernah tgk pun...tapi pernah dgr nama buah ni.

    BalasPadam
  3. Tak tahu pulak buah tarap ni boleh masuk dengan sambal belacan, perkongsian menarik

    BalasPadam
  4. First time tengok buah tarap ni... teringin nak tahu apa rasanya. Sekali tengok macam buah cempedak.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe