Nasi Goreng Pedas Berapi & Sup Campur
8:07 PTGCerita kelmarin.
Entri tertunggak.
Malam itu rasa sangat letih. Telefon tertinggal di tingkat bawah.
Hanya mengharapakan Fuad mengejutkan kami bangun sahur.
Entah berapa kali terjaga tapi belum lagi ada aroma masakan yang menerjah masuk ke bilik seperti malam-malam sebelumnya.
Dan, memang tak tahu pukul berapa. Tidak pula tergerak untuk membangunkan Encik Suami.
Tiba-tiba pintu bilik diketuk.
"Baba... Baba... minta maaf. Saya tak terjaga. Sekarang sudah pukul 3.49 pagi. Saya tak sempat masak." Cemas sungguh suara Fuad.
"Kenapa tak terus masak saja?" ujar Encik Suami. Fuad turun semula.
"Minum air sajalah. Atau makan apa yang ada untuk alas perut," Amie sarankan kepada Encik Suami.
Encik Suami keluar dari bilik, dan terdengar suaranya : Fuad! Fuad.... tak payah masak!
Kun Fayakun.
Benda nak jadi, maka jadilah.
Belum sempat Encik Suami sampai ke dapur, Fuad sudah mencuci beras!
Bahan-bahan:
4 cawan nasi putih
1/2 cawan lobak merah cincang
1 cawan kacang panjang hiris
1 labu bawang besar - cincang
3 sudu besar kicap pedas
1 sudu besar perencah cukup rasa
3 sudu besar minyak
Bahan tumbuk:
20 biji cili padi
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 sudu kecil belacan
1/2 cawan ikan bilis
Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng bawang besar cincang hingga kuning keemasa.
2. Masukkan bahan tumbuk dan tumis hingga wangi.
3. Kemudian masukkan lobak merah dan kacang panjang. Goreng kacau seketika.
4. Masukkan nasi putih, dan kicap pedas.
5. Tambahkan perencah cukup rasa dan gaul rata.
6. Padamkan api dapur.
Resepi : Sup Campur
Bahan-bahan:
12 biji fish ball
2 batang tauhu lembut - potong 5
1 batang jagung manis - potong 6 bahagian
1/2 biji betik mengkal saiz kecil - kupas kulit -buang biji - potong ikut suka
3 biji kentang saiz sederhana - kupas kulit - belah 2
1 labu bawang besar - belah 4
3 ulas bawang putih - pecahkan
2 cm halia - hiris halus
1 sudu kecil lada putih - tumbuk
1.5 liter air
garam / gula / perasa pilihan
Cara:
1. Jerang air di dalam periuk.
2. Masukkan semua bahan kecuali tauhu lembut, lada putih dan bahan perasa.
3. Setelah mendidih 10 minit, perlahan api dapur.
4. Biarkan sup merenih sehingga kentang dan betik lembut.
5. Masukkan tauhu lembut, garam / perasa pilihan dan lada putih.
6. Kacau beberapa kali, tutup periuk dan padamkan api dapur.
0 comments