Sedapnya Daging Rusa Pekasam Masak Lemak Cili Padi!

8:41 PTG

Assalamualaikum.....
Salam sehati sejiwa buat pengunjung dapur mayaku ini. Terima kasih kerana masih sudi terus bertandang, dan selamat datang buat follower baru yang menambah koleksi pengikut dapur kecil ini.
Hari ini Amie nak kongsi resepi daging rusa pekasam. He he heee.... ini pekasam buat sendiri tau. Walaupun ramai yang dah tahu cara-cara buat pekasam, tapi Amie kongsikan juga di sini buat rujukan pada masa akan datang. Sekarang ni kalau nak makan pekasam memang senang, sebab boleh beli tapi kalau daging rusa.... daging yang sekali-sekala ada di dapur, kalau teringin nak makan pekasamnya, kenalah usaha buat sendiri. Amie kongsikan cara Amie buat pekasam di bawah ini:
Bahannya hanyalah 700 gram daging rusa,15 keping asam gelugur dan 1 sudu besar garam. Hiris nipis daging rusa, dan kemudian susun berselang-seli dengan garam dan asam gelugur. Simpan dalam bekas kedap udara sekurang-kurangnya 3 hari sebelum dimasak... kalau simpan lebih lama lebih meresap mesralah garam dan asamnya. Tapi Amie ini tak berapa penyabar orangnya, jadi 3 hari menunggu hasil tu kira dah sampai tahap sehabis sabarlah...ha ha hahaha! Amie simpan dalam peti sejuk. Maaflah tak dapat kongsikan gambar proses membuat pekasam.... he he hee kang berbau pekasam pulak kameraku itu!

Inilah hasilnya Daging Rusa Pekasam Masak Lemak Cili Padi. Sedap betul makan dengan nasi panas... makan waktu tengahari tau! Barulah meleleh-leleh segala cucu cicit peluh!


Bahan-bahan:
700 gram daging rusa pekasam
500 ml santan 
1 batang serai - dititik
gula secukup rasa - tak payah bubuh garam sebab pekasam dah cukup masin dan masamnya

Bahan tumbuk:
20 tangkai cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm kunyit hidup

Cara:
1. Masukkan daging, santan, serai dan semua bahan tumbuk ke dalam periuk.
2. Masak dengan api perlahan dan kacau selalu sehingga kuah pekat.
3. Seimbangkan rasa masam masin dengan gula mengikut citarasa.
4. Padamkan api dapur.
5. Hidangkan dengan nasi panas.

7 comments

  1. Menarik sungguh menu ni..
    Nyum2

    Salam kenal dari saya

    BalasPadam
  2. Wah... Amie buat Along kecur jer....

    BalasPadam
  3. kak amie ni kalau masak apa pon semua menarik di mata saya. selalu buat org terliur...

    BalasPadam
  4. nampak sedap dan menyelerakan!

    BalasPadam
  5. Hi.. Pekasam rusa ni baru bagi saya.. Tapi kalau daging rusa kering..tidak lah asing bagi masyarakat kita orang..rasa kurang lebih cuma bau beras disingai kuat.. Ada petua untuk hilangkan bau beras?

    BalasPadam
  6. Kalau berminat naknorder pekasam online boleh hubungi saya
    #pekasamdagingrusa

    www.wasap.my/60135117016/pekasamdagingrusa

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe