Laksa Penang .... Salam Rindu Yang Teramat Rindu!!!!

2:01 PTG

Salam rindu...
Rindu yang teramat rindu.... setelah memerap untuk tempoh yang agak lama selepas raya.... namun dapur kecilku tak mungkin daku lupakan! 
Selamat berhujung minggu buat semua. Puaslah sudah menjamu selera di sana dan di sini, mengunjungi rumah terbuka teman rakan, dan sahabat handai. Malam tadi Amie sekeluarga berkumpul sekali lagi di kampung, bersama ipar duai dan sanak saudara sambil menikmati juadah yang disediakan. He he heee.... sebenarnya Amie yang tolong kakak ipar sediakan juadah termasuk soto ayam, nasi minyak bersama lauk daging kurma, pajeri nanas dan beberapa jenis lagi. Harap semuanya berpuas hati... maklumlah, dalam kesibukan waktu diberi mandat pula untuk masak-masak. Letih memanglah tak boleh nak cakap! Ketika mereka sedang menikmati juadah sambil beraktiviti di beranda rumah, Amie terlelap di ruang tamu.... mmmm itu cerita semalam. Lupakan semua yang berlemak-lemak, tinggalkan segala kolesterol yang diternak, kita beralih kepada resepi hari ini... Laksa Penang!


Dulu... Amie pernah kongsikan resepi laksa DI SINI.Tapi itu Asam Laksa, bukannya Laksa Penang.


Makan sorang-sorang tak sedaplaaa.... 
Kena makan ramai-ramai baru ada ummppphhh!!!!.
Lagi pun kalau kita buat laksa, kita buat lebih. Makan sekali, nanti kejap lagi nak makan lagi dan lagi!

Jom kita intai resepinya... resepi yang memang sudah banyak orang tahu, tapi nak kongsikan juga di sini. Mana tahu ada pengunjung sesat atau adik-adik yang baru nak mula belajar buat laksa... bolehlah cuba.


Bahan-bahan: 
1 kg ikan kembung & 1/2 kg ikan selayang - rebus dan ambil isinya / kisar
2 bungkus laksa kering - rendam hingga lembut - celur
7 keping asam gelugur
10 tangkai daun kesum
2 kuntum bunga kantan (belah 2)
1 sudu besar petis 
2 liter air
garam & perasa pilihan

Bahan kisar:
30 tangkai cili kering
2 cm belacan
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih


Bahan pelengkap hidangan laksa:
1 biji timun - potong nipis
1 rumpun daun salad - hiris nipis
4 labu bawang besar - mayang
10 biji telur - rebus, kupas dan belah
1 biji nanas - buang kulit dan ricih-ricih
secekak daun pudina
5 biji lada merah - hiris nipis
limau kasturi - belah dua





Cara:
1. Satukan isi ikan dengan air rebusan, bahan kisar dan tambah air mengikut kepekatan yang diingini.
2. Masukkan daun kesum, asam gelugur, bunga kantan dan garam serta perasa pilihan.
3. Kuah hendaklah sentiasa dikacau agar isi ikan tidak berketul.
4. Masak sehingga asam gelugur kembang dan rasanya sebati.
5. Jangan biarkan kuah mendidih terlalu lama di atas api.
6. Hidangkan bersama laksa yang telah direbus dengan bahan pelengkap yang lain.

Jom makan sama.
Bismillah..... selamat tinggal Syawal.... in shaa Allah jumpa lagi!

7 comments

  1. Salam sayang Amie, dlm pada letih tu jadi juga laksanya. Kalau mkn berdua,baik beli :-)
    Kakpb pun rindu nak komen blog kwn2,tapi masa yg tak bagi kita peluang beramas mesra....hahaha

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum Amie, kita ni kadang macam tu.. bukan boleh tinggal blog dapur kita lama-lama kan. Kalau tinggal, akhirnya ter rindu jugak..hehehe.. lama tak makan laksa penang.. Nak buat jugak lah rasanya..

    BalasPadam
  3. sedapnya laksa penang...nak cuba la nanti

    Maisarah singgah dari Blog MaisarahSidi.com :)

    BalasPadam
  4. Salam rindu amie,, selamat hari raya jugak, saya pun dah lama menyepi dari berblog tiba tiba ternampak gambar laksa amie yang sungguh menggoda itu.

    BalasPadam
  5. apa beza asam laksa ngan laksa penang?

    BalasPadam
  6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  7. Amie, Laksa ni BEST!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe