Sotong Sumbat Percik

10:23 PTG

Ada 4 ekor sotong torak yang segar dengan warna merah jambunya. Saiznya pun boleh tahan... agak besar juga, seberat 850 gram. Elok benarlah kalau dibuat sotong sumbat! Lepas tu buatkan kuah percik pulak!
 

Amie ratah saja Sotong Sumbat Percik ni. Anak-anak kata kuahnya agak pedas. Memang saja bubuh lebih cili kering! Dah tu pulak... intinya ubi kentang lenyek.... Amie bubuh sedikit lada putih. Bertambah-tambahlah pedasnya! Tapi tetap sodap!

Bahan-bahan:
4 ekor sotong torak - bersihkan dan toskan
2 biji ubi kentang - buang kulit dan potong dadu
1/2 batang lobak merah - buang kulit dan potong bulat
1 batang leek - belah dua dan hiris halus
2 ulas bawang putih - tumbuk
10 biji lada putih - tumbuk
2 cawan santan - dikisar daripada 400 gram kelapa parut
2 batang serai - dititik
garam / gula / perasa pilihan
lidi penyemat secukupnya

Bahan kisar:
10 biji cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
2 cm belacan

Cara:
1. Rebus ubi kentang bersama lobak merah hingga empuk.
2. Kemudian masukkan leek dan biarkan 2-3 minit. Angkat dan toskan.
3. Lenyek kentang bersama lobak dan leek tadi. Masukkan sekali bawang putih, lada putih, serta garam / perasa pilihan.
4. Masukkan bahan di atas ke dalam badan sotong hingga penuh. Tutup sotong dengan bahagian kepalanya. Sematkan lidi supaya nampak kemas.
4. Untuk kuah percik pula, masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan tambahkan santan.
5. Didihkan dengan api sederhana sehingga terbit minyak.
6. Setelah pecah minyak, masukkan serai dan juga sotong sumbat.
7. Kacau rata sehingga sotong disaluti kuah. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
8. Masak selama 5 minit, dan angkat sotong tadi untuk dipindahkan ke dalam oven.
9. Bakar /panggang sotong selama 7 minit dan sesekali lumurkan dengan lebihan kuah di dalam periuk tadi.

 Jangan marah yea.... resepinya ini idea dan olahan Amie sendiri.
Nampak montelkan sotong tu!

Jom ratah Sotong Sumbat Percik!

7 comments

  1. wah, memang montel tengok sotong kak amie tu..fuh, sedap ni..kenyang makan.. :)

    BalasPadam
  2. mmg sexy betul sotong tu ...bila dipotong lg nampak menyelerakan dgn warna-warni sayuran tu ..

    BalasPadam
  3. Kak Amie..wahh nampak sangat menggemokkan..hha
    pernah buat sotong sumbat je..dipercikkan belom lg..harus cuba..

    BalasPadam
  4. menarik ye resepi ni..ada kentang dan carrot .

    salam perkenalan sis :)
    jemput ke blog nana nanti bila kelapanagan

    BalasPadam
  5. Bbwana,
    ha hahaaa.. sib baik tak pecah perut sotong tu!

    Nita,
    hihiiii... sotong sexy yang sedap!

    Anna,
    haruslah percikkan sotong sumbat nanti ye Anna he hehe.

    Kehidupan Sihat,
    terima kasih... terima kasih sudi berkunjung.

    BalasPadam
  6. adoiii... buka selera sungguh laaa

    BalasPadam
  7. nampak sedap.. boleh cuba nanti.. saya ambik resepi ye sis.. :-)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe