Ekspedisi Menawan Puncak Kinabalu (Episod 8) : Pondok Timpohon & Selamat Mendaki

10:47 PTG

Ada dua laluan dari Sabah Park untuk mendaki Gunung Kinabalu, iaitu melalui Timpohon Gate seperti kami dan satu lagi laluan Mesilau. Sekiranya anda mendaki melalui Timpohon Gate anda hanya mendaki sejauh 8.7km untuk sampai ke puncak manakala melalui Mesilau pula, anda perlu mendaki sejauh 10.7km. Setakat ini Amie belum pernah melalui trek Mesilau, dan khabarnya walaupun lebih jauh 2km berbanding laluan kami, pemandangannya jauh lebih cantik dan menarik. Orang kata lagi, laluannya lebih sunyi dan tidak menegak atau securam laluan Timpohon. Entahlah.... dengarnya lagi, tidak ramai pendaki yang memilih laluan Mesilau sebab dikatakan laluan Timpohon lebih selamat, bersih, mudah dan banyak pendaki yang naik dan turun (berselisih) mengikut laluan ini.

 Tengok tu.... Nano dah tak sabar lagi nak sampai ke Timpohon Gate.


Wokeeyyy.... selamat datang semua!


Kami terus ke tempat sewa tongkat.... malangnya bila tiba giliran Amie untuk menyewa, tongkat pulak habis! Ramai benar pendaki pada hari itu. Selain pendaki tempatan, dan semenanjung, tidak ketinggalan para pendaki dari pelbagai negara lain termasuk Jepun, China dan Eropah.


Wow! bayangkan anda menyertai International Climbathon! Wadeeehhhh.... putus nafas dibuatnya ni kalau cuma ambil masa 2 jam lebih naik turun gunung! Hooo.... ni kena panggil semangat Badang!!! Masha Allah.... hebatnya pendaki-pendaki yang tertera namanya tu yea....

Tiba masanya, kami pun diberi taklimat ringkas oleh salah seorang Malim Gunung kami, Joe. Joe ini juga jadi porter kami, tolong angkut beg... 1 kg harganya RM10.   Amie bawa beg sandang sendiri, untuk isi makanan, air mineral, kamera dan beberapa keperluan lain tapi tumpang sehelai baju sejuk dalam beg kawan yang dibawa oleh Joe, dan bila ditimbang Amie kena bayar RM18. Rasanya beg yang dibawa oleh Joe, yang berisi barang kami itu seerat 10kg, kalau Amie tak silap! Kami kongsi barang dalam satu beg yang akan dibawa naik ke tempat penginapan di Laban Rata.


 Ahli ekspedisi memberi perhatian semasa taklimat diberikan.

Sebelum pendakian bermula, doa dibacakan terlebih dahulu oleh Ustaz Fauzan.... Ya Allah... permudahkanlah urusan kami.... amin....!

 Seterusnya kami menandatangani borang di pintu laluan ....
Dan waktunya pun telah tiba!

  Sedia.....

 Bismillahirrahmanirrahim....
Mulakan dengan langkah kanan.

 Semoga selamat mendaki dan selamat kembali!

 Bersambung.....

Entri berkaitan dengan Ekspedisi Mendaki Gunung Kinabalu:

CUTI-CUTI MASAK : LALUAN MENAWAN GUNUNG KINABALU
EKSPEDISI MENAWAN PUNCAK KINABALU : HASRAT CIKGU MUNIM
MEMBAWA SEMANGAT CIKGU MUNIM DALAM EKSPEDISI MENAWAN PUNCAK KINABALU
PERSEDIAAN & PERSIAPAN SEBELUM MENDAKI GUNUNG KINABALU
PERJALANAN LAHAD DATU-KUNDASANG
TAMAN KINABALU
BERTEMU MALIM GUNUNG & BERTOLAK KE TIMPOHON GATE
PONDOK TIMPOHON & SELAMAT MENDAKI
PERJALANAN DARI TIMPOHON KE LABAN RATA
MENDAKI KE LABAN RATA
BERMALAM DI LABAN RATA
DARI LABAN RATA KE PUNCAK KINABALU
MENAWAN PUNCAK KINABALU
TURUN DARI PUNCAK GUNUNG KINABALU
CERITA SELEPAS PENDAKIAN
DARI GUNUNG TURUN KE LAUT
BERSANTAI DI PULAU SAPI & PULAU MANUKAN
SEMALAM DI KOTA KINABALU
BILA NAK MENDAKI GUNUNG KINABALU LAGI?


4 comments

  1. kenangan juga dapat bergambar di pondok timpohon tu kan kak amie.. :)

    BalasPadam
  2. wahhhh.... tun pon teringin tauu nk mendaki gunung kinabalu..

    BalasPadam
  3. É para mim uma honra acessar ao seu blog e poder ver e ler o que está a escrever é um blog simpático e aqui aprendemos, feito com carinhos e muito interesse em divulgar as suas ideias, é um blog que nos convida a ficar mais um pouco e que dá gosto vir aqui mais vezes.
    Posso afirmar que gostei do que vi e li,decerto não deixarei de visitá-lo mais vezes.
    Sou António Batalha.
    PS.Se desejar visite O Peregrino E Servo, e se ainda não segue pode fazê-lo agora, mas só se gostar, eu vou retribuir seguindo também o seu.
    Que a Paz esteja no seu coração e no seu lar.
    http://peregrinoeservoantoniobatalha.blogspot.pt/

    BalasPadam
  4. Bbwana,
    yah... ini saja laluan yang pernah kak amie lalu... trek Mesilau tak pernah lagi.


    Tun,
    ayuk Tun... selagi ada kesempatan dan kudrat...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe