Lupakan French Fries Dulu... Jom Makan Ubi Kayu Goreng Berempah!

10:37 PG

Ini kali kedua Amie buat Ubi Kayu Goreng Berempah untuk 2 hari berturut-turut. Selalunya asal nama ubi, tak ada yang nak jamah tapi kali ini laris pulak, dah tu ada pulak permintaan nak makan lagi dari anak-anak dan Encik Suami. Haaa... sekarang anak-anak baru tahu ubi goreng pun boleh kalahkan french fries yang kamu suka sangat tu!

Resepi Ubi Kayu Goreng Berempah ni teramatlah simple wa dimplenya! Taklah macam KAK NOOR punya yang sangat komplit dan kreatif tu... he heheh ini gara-gara gereeeemmm tengok ubi kayu goreng Kak Noor jugaklah ni. Nak hangkut dari Brunei banyaklah masalahnya lagi nak melepasi imigresenlah pulak sebelum sampai ke Lahad Datu! 

Bahan-bahan:
600 gram ubi kayu  - kupas kulit dan potong kecil memanjang
1 sudu makan serbuk pati ayam
1 sudu teh serbuk kunyit
minyak

Bahan kisar:
1 sudu makan ketumbar biji
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah

Cara:
1. Perap ubi kayu  selama 10 minit dengan semua bahan kecuali minyak.
2. Goreng hingga kuning keemasan.
3. Angkat dan toskan.
4. Hidangkan bersama minuman panas, dan nikmatilah tak kira waktu pagi, petang atau malam!

8 comments

  1. French fries versi melayu ni..tekak melayu mesti ada pedas2 sket..ubi kayu lak lagilah sedap...

    BalasPadam
  2. Salam rindu Amie...

    Ooh..mesti best ni Amie, french fries tolak tepi dulu lah ye..

    BalasPadam
  3. salam, pertama kali ke sini. sedapnya ubi tu. teringat dulu2 ibu selalu gak buat ubi goreng ni, paling simple tumbuk2 bawang putih, halia dan kunyit, kumur jap lepas tu goreng. sedapnya...

    BalasPadam
  4. Kjee teruja tengok. Boleh buat ni Amy. Thnx for idea

    BalasPadam
  5. wah!! terbaik ler kak. saya buat skang utk wife n anak2...

    BalasPadam
  6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe