Talapia Goreng Berlada Aroma Pudina

2:46 PTG

Syukur Alhamdulillah kerana daku mendapat anugerah Allah isi rumah yang tidak banyak songel bila menghadap hidangan yang disediakan. Kalau asyik ikutkan selera anak-anak memanglah hari-hari nak makan ayam goreng, tapi kalau begitu gayanya alamatnya.... cuma dua atau tiga resepi saja dalam setahun yang boleh Amie kongsi di sini ha hahahaha.....!


Kali ini Amie kongsikan pua resepi Talapia Gopreng Berlada Aroma Pudina. Tidak semua orang menggemari rasa dan aroma pudina! Tapi setelah beberapa kali Amie masak ayam dan masak kurma daging menggunakan daun pudina, nampaknya menu sebegini mendapat sambutan dari keluarga kecil kami.
Amie ada 2 ekor ikan talapia seberat 1kg, dan salah seekornya Amie cuba masak goreng berlada, manakala seekor lagi Amie goreng begitu saja takut kalau dimasak sekali anak-anak tak mahu makan! Amie tambahkan segenggam girisan daun pudina. Waduuuuhhh... boleh tahan dong! Hilang terus aroma belacan dikalahkan oleh bau daun pudina!

Resepi : Talapia Goreng Berlada Aroma Pudina
Olahan : Amie's Little Kitchen


Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia hitam seberat 500 gram - bersihkan dan kemudian lumur dengan sedikit garam kunyit, goreng hingga masak dan ketepikan
minyak
1 sudu teh pati asam jawa  bancuh dengan 1/2 cawan air
20 helai daun pudina  hiris halus
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar kasar:
5 biji cili merah
1 uas bawang putih
3 ulas bawang merah
sedikit belacan


Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis kesemua bahan kisar kasar hingga terbit minyak.
2. Masukkan bancuhan air asam jawa, garam / gula / perasa pilihan.
3. Masak sehingga tumisan menjadi pekat.
4. Taburkan daun pudina di atas tumisan diikuti dengan ikan talapia.
5.  Balik-balikkan ikan supaya tersalut dengan sambal.
6. Padamkan api dapur.


Jangan mareeeeee..... tinggal tulang ikan je dikerjakan oleh Fuad & Fairuz!!!! 


9 comments

  1. brtambah-tambah mkn nasi dgn talapia goreng berlada cam ni......

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum kak amie :) sedapnyer tilapia.. tun kalau tilapia dgn sambal lada mcm ni sekor pon habis tun hadap sorang2.. tp kene omit pudina tu, setakat ni xberapa nk mkn kalau ada daun pudina.

    BalasPadam
  3. Feveret saya sangat ni..mak oiii tolongggg takleh tengok lama2...terliur habisss..

    BalasPadam
  4. Amie...singgah malam, intai dapur Amie, ada ikan talapia goreng berlada rupanya, tumpang cium bau je lah hehe..

    BalasPadam
  5. Kemecerr lho kak. ..ono pudina pulak kuwi...

    BalasPadam
  6. kak mie saya kalau dapat tilapia goreng.cicah sambal kicap best:)

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum dan salam maulidur rasul Amie,

    Klu singgah dapur Amie mesti kecur air liur dibuatnya, kenapala Amie suka tayang gambar2 yang menangkap habis ni. Perut ku sudah mula berkeroncong, sapa nak jawappppp

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum k.Amie, mengiurkan betul ikan bersalut sambal lada Aroma pudina tu. Disini susah nak dapat stok ikan air tawar...InsyaAllah nak cuba juga nanti, tapi gantikan dengan ikan laut.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe