Kari Ayam Beryogurt

8:01 PTG

Selamat berhujung minggu dan selamat bercuti sempena Hari Malaysia pada 16 September 2013 esok. Nampaknya malam ini Amie perlu menyiapkan satu lagi tempahan ABC : American Brown Cheese Cake, tapi terpaksa menangguhkan tempahan  2 biji Kek Lapis Cheese Masam Manis pula. Nak tidur awal sikit, sebab esok pagi ada program jalan-jalan cari angin.... he he eheh nak makan angin, tapi sebelah petangnya pula kenalah siapkan kek lapis sebab hari Selasa Mr. Lee nak ambil. 
Hari ini Amie sempat hidangkan Kari Ayam Beryogurt untuk keluarga kecil kami. Bukan main suka anak-anak kami bila terbau masakan kari dari dapur. Bila dihidangkan masing-masing mengatakan... sedaplah Mummy! Amie jawab : Mummy bubuh yogurt.... Anak-anak terus menyahut : Ohhhh... patutlah sedap! 
Betul ke sedap kalau bubuh yogurt?  Entahlah, Amie main bantai saja, ikut sedap rasa dan bubuh bahan yang ada di dapur.


Amie gunakan serbuk kari Alagappa's. Pada Amie serbuk kari ini sudah cukup 'menyengat' dengan segala rempah-rempahannya! Dan Amie masak pun ikut resepi yang tertulis di belakang bungkusannya, dengan sedikit pengubahsuaian dan tambahan yogurt itu ikut kepala Amie sendiri.

Resepi : Kari Ayam Beryogurt
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg daging ayam - potong 10 keping
80 gram Serbuk Kari Alagappa's
4 biji ubi kentang - dipotong 1/4
2 biji terung - belah 2 & potong 3
2 cawan santan pekat 
2 cawan air
4 biji tomato - cincang
5 camb minyak
garam / gula / perasa pilihan
5 sudu makan yogurt 

Campuran A: ditumbuk

 5 biji bawang merah dan 2 biji bawang besar

2 ulas bawang putih
4cm halia

Campuran B:
1 kuntum bunga lawang
6 cm kulit kayu manis
4 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga - ditumbuk
 daun kari

Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng Campuran B selama 1/2 minit.
2. Masukkan Campuran A dan goreng hingga berbau wangi. Kemudian masukkan daun kari  tomato cincang.
3. Masukkan daging ayam dan gaul sebati. Tambah air dan biarkan masak selama 15 minit.
4. Selepas itu masukkan Serbuk Kari Alagappa's, dan kentang serta santan.
5. Masak dengan api sederhana sehingga daging dan kentang empuk. Masukkan terung.
6. Tambahkan yogurt, garam dan gula.
7. Padam api dapur dan sedia untuk dihidangkan.


Lauk tambahan.... Acar Mentah & Sambal Belacan.
Bismillah....



3 comments

  1. salam kak amie..

    em, Nampak menarik kari ayam ni sebab ada penggunaan yogurt..mesti tambah sedap kan..

    BalasPadam
  2. Salam K.Amie....
    Wahhh rajinnya masak kari...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe