Ayam Masak Semur Bukit Hijau

6:37 PTG

Assalamualaikum.
Akhir-akhir ini rasa rindu selalu membuak di dada.Rindu pada Bonda. Rindu kampung halaman dan rindu segala kenang-kenangan sewaktu bersama keluarga suatu masa dahulu! Apakan daya, diri terbuang jauh di rantau, pulang hanya sekali-sekala sekiranya ada kesempatan. Rindu ini tidak mampu dibayar oleh wang ringgit! Oh... tiap kali menelefon Bonda, tiap kali itulah terasa bersama Bonda duduk menemaninya di atas tangga, sambil berbual-bual di petang hari. Alangkah mahalnya harga sebuah rindu! Tiba-tiba terdetik di hati untuk memahat dan mengabadikan segala kenangan bersama keluarga di kampung dalam ruangan ini! Sudah tentunya Amie akan abadikan segala masakan dan hasil air tangan Bonda dalam label khas yang Amie namakan Resepi Bonda! Sebelum ini, Amie pernah paparkan resepi AYAM MASAK SEMUR yang Amie olah berdasarkan pemerhatian dan pengalaman memasak ketika di kampung. Namun, setelah diperhalusi sekali lagi, dan setelah mendapatkan kepastian daripada Bonda, sekali lagi Amie paparkan dengan nama Ayam Masak Semur Bukit Hijau pula. Ada sedikit penambahbaikan untuk mengekalkan keaslian resepi dari segi ramuan dan cara masakan, misalnya Amie tambahkan sedikit rempah-rempahan seperti ketumbar, jintan putih dan jintan manis, memandangkan selama ini Amie memasak semur tanpa rempah-rempahan tersebut. Kali ini hasil masakan Ayam Masak Semur Bukit Hijau lebih kering, berbanding sebelumnya kerana menurut Bonda, dengan cara begini, masakan lebih tahan lama, dan tidak mudah basi memandangkan daging ayam dan kentang digoreng terlebih dahulu. Ini kerana Ayam Masak Semur memang merupakan salah satu hidangan semasa kenduri-kendara dan dijadikan sebagai salah satu daripada beberapa lauk-pauk dalam nasi berkat dan juga dijadikan lauk punjungan! Memang benarlah kata Bonda, sebab zaman dulu mana ada peti sejuk untuk simpan lebihan masakan.


Resepi : Ayam Masak Semur Bukit Hijau
Sumber : Masakan Orang Kampung Bukit Hijau
Olahan: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
700 gram daging ayam - potong menjadi 12 bahagian 
3 biji kentang - kupas kulit dan potong baji
6 sudu makan kicap pekat atau 1 cawan kicap cair
1 labu bawang besar - belah 6
2 biji lada merah - belah 2 dan potong 2
1 sudu teh pati asam jawa 
1 cawan air
1 sudu makan lada putih - tumbuk
1 batang kulit kayu manis
 3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
garam dan gula

Bahan tumbuk : 
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2cm halia
1 sudu makan biji ketumbar
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis

Cara:
1. Gaul ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga separuh masak dan ketepikan.
2. Goreng kentang hingga masak dan ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak. tumis semua bahan tumbuk bersama kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga wangi.
4. Masukkan asam jawa, air dan kicap. Biarkan sehingga kuah mendidih.
5. Masukkan ayam dan masak sehingga kuah pekat.
6. Masukkan lada putih dan gaul sebati.
7. Perasakan dengan sedikit garam dan gula, tetapi sekiranya anda menggunakan kicap manis seperti Kicap Cap Kipas Udang (Habhals), tidak perlu masukkan garam dan gula kerana kicap ini sudah cukup rasa.
8. Setelah kuah kelihatan pekat seperti yang dikehendaki, barulah masukkan kentang goreng, bawang besar dan hirisan lada merah. Gaul seketika dan segera padamkan api.
- Mengikut resepi asal, tidak perlu gunakan bancuhan air tepung jagung untuk pekatkan kuah.


Ayam Masak Semur Bukit Hijau sentiasa dalam kenangan!

17 comments

  1. semur tetap dihatiku jua kak..hari ni pun aku masak semur hati lembu..

    BalasPadam
  2. assalam amie..kalau dah air tangan bonda mesti sedap kan amie.

    BalasPadam
  3. waduhhh kecur dibuatnya kak..time hujan ni jadi lapo tgk menu yg sedap2 cmni...

    mcm stail mak mtua QH masak..masak aym tu mesti buh kentang...sama potongannya tu..tp kita pggl masak kicap aje..hehe...

    BalasPadam
  4. Assalam Amie.. bila ku baca resepimu itu, macam yang mertua ku selalu masaklah.. masak semur namanya yer.. selama ni den tau balik sana ngapp jer.. hehehh.. sedap arr nampak tuu.. :b

    BalasPadam
  5. masakan pengubat rindu kan Amie..
    Raya haji balik ke Amie?

    BalasPadam
  6. Rohah,
    teringat hati & paru & limpa lembu masak semur kalau ada kenduri kahwin di kampung!

    Acik,
    sudah semestinya Acik, tiada tolok bandingananya!

    Qasey Honey,
    kalau orang Jawa, memang 'semur' lah nama masakan ini...

    BalasPadam
  7. Sheila,
    mertuanya Jowo ye... he he heh

    Ummiross,
    betul Ummi, rindu segala-galanya!
    Raya haji ni tak balik Ummi, bujang akan ambil SPM...

    BalasPadam
  8. hehe..macam ayam masak kicap jugak la kan..sy suker mende2 yg berkicap..hehe

    BalasPadam
  9. Kak amie,kalo masak semur melly suka banget,apalagi kalo yg style kampung yah pasti lebih sedap dan asli rasanya.. slurrp

    BalasPadam
  10. kenangan bersama ayah & bonda tersayang sememangnya kenangan yg paling manis & indah untuk dikenang... ia tidak dpt dibeli di mana... rindu arwah ayah & ma kita juga...

    masakan amie tu memang nampak sedap... kalau berkicap mcm ni memang kegemaran anak2..

    BalasPadam
  11. Sedap Amie.. ini kena keluarga kakak confirm licin, sebab kami suka style ini.

    BalasPadam
  12. Assalamualaikum Amie,
    Sedapnya ayam masak semur tu, macam ayam masak kicapla. Tetiba, kita pulak jadi rindu nak makan ayam .... Menu pengubat rindula ni kan Amie....hehehe

    BalasPadam
  13. salam syg kak amie..amik resepi nie la..nampak myelerekan..ank zila suka mkn ayam masak kicap:)

    BalasPadam
  14. memang nmpak sedap dan mnyelerakan...terliur dah ni.....

    BalasPadam
  15. Salam k.amie...
    kenapa cakap diri terbuang jauh dirantau....sedih tau...

    kalau org kata masak semur..terfikir2 masak ape tu..tpi bila tengok menu akak nibaru tau rupenye mcm masak kicap jugak lah yer.....hebat kan menantu jawa ni...hihihihi...(ucu le..)

    BalasPadam
  16. Sedap nampak ayam masak semur tu Amie...anak2 sis suka sgt lauk2 bekicap mcm ni.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe