ADSENSE

Selasa, 20 Disember 2011

Spirals Hailam

Hari ini Amie tak masak nasi untuk hidangan tengahari. Amie sediakan Spirals Hailam untuk anak-anak. Jemput makan sama di Amie's Little Kitchen sementara stok masih ada... he he hehehhhh.


Lama tak makan mee hailam, rasa teringin tapi tak ada simpanan mee kuning. Baiklah Amie cuba gunakan pasta kering yang pelbagai macam dalam kabinet tapi jarang disentuh. Amie gunakan spiral untuk bahan masakan Amie kali ini. Amie rebus terlebih dahulu daging ayam dan udang untuk gunakan air rebusannya sebagai kuah Spirals Hailam.


Resepi: Spirals Hailam
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
250 gram spiral - rebus dengan beberapa titik minyak - toskan
300 gram daging ayam tanpa tulang - rebus & tos - hiris-hiris
15 ekor udang harimau & kertas - rebus & tos
1/2 batang lobak merah - hiris bulat
2 biji tomato - cincang
4 ulas bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 sudu sos tiram
2 sudu sos tomato
2 sudu kicap pekat
1 susu serbuk pati ayam
300ml air rebusan ayam & udang
1 sudu tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
3 biji telur
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang merah serta bawang putih hingga garing.
2. Masukkan tomato cincang dan tumis hingga hancur.
3. Masukkan daging ayam dan udang. Gaul sebati.
4. Masukkan sos tiram, sos tomato dan kicap. Tuangkan air rebusan ayam dan udang. Biarkan mendidih.
5. Masukkan spiral dan kacau rata.
6. Taburkan serbuk pati ayam.
7. Tuangkan air bancuhan tepung jagung.
8. Jika suka, sediakan satu ruangan berkuah dan pecahkan telur di dalamnya. Biarkan telur setengah masak.
9. Spirals Hailam siap untuk dihidangkan.
10. Jika suka hidangkan bersama cili jeruk.


Selamat menjamu selera dengan menikmati Spirals Hailam.

29 ulasan:

Ucu Faridah berkata...

nyeh..nyeh..datang awal ptg ni..panas kuah hailam ni dah terasa kt tekak ni...
bagusnya rakyat jelata kt rmh tu ye x byk karenah apa chef amie masak...

Liza berkata...

salam amie...liza dah dtg ni...bg spiral hailam 2 pinggan dgn jus epal sejug....hihihihi

Kamalia berkata...

saya pun sama,dah lm xmkn mee hailam..nmpk spirals hailam kat sini,terus terliur..

hazila berkata...

Saya pun suka simpan stok pasta. Senang kalau malas nak makan nasi atau ada yg datang mengejut....

Amie berkata...

Ucu,
alhamdulillah...rakyat kakak memang tak banyak songeh, jadi bolehlah hidup walau tercampak ke mana, walau ke negeri mana ,ke budaya mana.. taklah cerewet pasal makan ye Ucu. Apa yang dihidang itulah yang dimakan, senang urusan.

Liza,
boleh....kejap lagi buat jus epal...he hehehh nampak jugak dia epal tu ye.

Kamalia,
dah lama spiral tu melingkar dalam bekasnya...baiklah dimasak.

Hazila,
pasta kering ni sentiasa elok, memang bagus buat stok lebih.

Chik Mimi berkata...

kak Amie terguda lagi ni lamanya tak buat mee hailam dan seangkatan dengannya

ummiross berkata...

Sekali-sekala gantikan nasi dengan pasta ok jugak kan Amie, ummi pun makan sphaghetti je tengahari ni, tapi beli punya, hihii!

Pen Biru berkata...

lama sy tak makan spirals ni..hhuu..k.amie buat sy terliur

quinnie berkata...

wah spiral pun boleh buat hailam gak...saya semalam makan mee hailam kak amie..hehehe

MulutPayau berkata...

ponn ponnnnn ....alaaaa, datang lambat tentu habis..!!!!
Sedapnya!!!!!

whitecappuccino berkata...

kalau rajin boleh buat, kalo malas tengok ajer lah kat sini sambil telan air liur .

Papa Mifz berkata...

wah kemas sungguh hasil masakan akak..confirm sodap nih..

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak Amie..woooiiii Weeeeee..ngancam abisss spiral hailam akak...good idea....

Wani berkata...

salam kak amie ..

ada lagi ke .. spirals hailam tu .. dah bawak mangkuk nak menadah neh , ,,hihi..sedapnya kak amie ... nampak kelainan sikit bila dihidang dgn pasta neh.. sedaplah kak amie .. nasi asoka kat bawah tu pun sedap .. pendek kata dok waiting list resipi la nih.. hihi

Qaseeh Tolia berkata...

saya suka dtg sini..bila nk terbitkan buku masakan kak..Ke dah ada?? Macamana harus pandai masak..coz saya tak craeative sangat

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Salam Amie...sedap akak tenguk spiral tu....bolehla tumpang dinner aje kat cni...

Sugar 'n' Spice berkata...

wahh amie..sedapnyerrr...nti nk try ler wt camni... nyumm....nyumm...nyummm...

chikadakbiru berkata...

salam kak amies...

saya plak tak biasa makan spiral nih...selalu spageti dgn macaroni jaa..

mama aini berkata...

sedapnya..hari2x..cuci mata kat sini samnil terliur tgk makanan yg sedap ni..he2x..

Amie berkata...

Chik Mimi,
teringin nak makan mee hailam yang macam di Kelang tu, jadi buatlah sendiri tapi pakai spiral je.

Ummi,
apapun makanan yang mengenyangkan, kira okeylah untuk lunch ke, untuk dinner ke..betul tak Ummi.

Pen Biru,
apa tunggu sampai berliur...he he hehh marilah makan sama, lap dulu liur tu ye...

Amie berkata...

Quinnie,
apa sajalah bahan yang ada dik, campur gaul jadiklah satu resepi.. he heheh

MP,
habis dah...nanti kak Amie masaklagi untuk MP.

WC,
hentam keromo saja WC, asal jadik!

Amie berkata...

Papa Mifz,
sodap...memang sodap!

Sue,
buat gaya cacamerba aje Sue.

Wani,
sesekali ubah menu ye Wani.

Amie berkata...

Qaseeh,
ha ha hahhh...menu entah apa2 yang dihidang, manalah penerbit sudi nak sunting buat buku Qaseeh....

Paty,
jemput kak...masuklah ke dalam ye.

Sugar 'n' Spice,
boleh cuba...selamat mencuba!

Amie berkata...

Chikadak Biru,
sama saja tu...sepupu seipar sebiras... he he hehh keluarga pasta kering juga.

Mama Aini,
terima kasih sudi jenguk dapur kakak.

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam amie..atie dtg bawak pinggan nak tapau Spirals Hailam...udang lbh ya.

izahdaut berkata...

assalamualaikum kak amie
menariknya nasi osaka kat bawah tu. cantik sangat nasinyer tu.nak try la kalau cukup bahannya2.
kreatifnya akak buat pasta jadi hailam. tak terpikir pun. anak2 mesti suka kan. tq memberi ilham tuk masak

Zaliedana berkata...

KAK aMIE,ADEIII TERLIURNYA NENGOK UDANG TUH POSING,NMPK SEDAP SGT KAK..

Nieza berkata...

waduh sedapnya kak...special betul menu ni western dimelayukan ke ni kak? tapi sekali sekala layan gini sedap juga:)

Amie berkata...

Atie,
suka udang ye...okey..okey..boleh tapau.

Waalaikumusssalam Izah,
he he hehh Nasi Asoka tu Izah, bukan Nasi Osaka..

Dana,
tertonggeng-tonggeng je udang tu ye Dana.

Nieza,
begitulah kira-kiranya Nieza... he hehehh