Kerabu Kerang

6:59 PTG

Selamat berhujung minggu kepada teman-teman pengunjung yang budiman. Kunjungan kalian ke Amie's Little Kitchen kali ini dihidangkan dengan menu Kerabu Kerang. Kita ratah-ratah sajalah sampai habis. Ramai yang sudah biasa buat Kerabu Kerang. Pejam mata pun boleh buat, betul tak? Tak kisahlah itu semua, yang penting kalau dihidangkan semangkuk besar di hadapan kita, memang boleh habis diratah begitu saja.



Resepi: Kerabu Kerang
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
300 gram isi kerang yang sudah direbus
1 cawan taugeh yang sudah dicelur
2 batang serai - mayang halus
50ml pati santan
1 cawan kelapa parut
1/2 cawan udang kering
1 biji lada merah - hiris
7 biji cili padi - hiris
1 labu bawang besar - mayang
3 biji limau kasturi - ambil jusnya
garam dan gula secukup rasa

Cara:
1. Tumbuk kasar-kasar kelapa parut bersama udang kering.
2. Gaulkan bahan tadi bersam kerang, taugeh, serai, cili padi, cili merah dan bawang besar.
3. Masukkan pati santan diikuti dengan garam dan gula.
4. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi.
5. Gaul rata dan sedia untuk dihidangkan.



Tumbuk kelapa parut kasar-kasar begini sebenarnya Amie ikut cara bonda. Kalau inginkan yang lebih halus, bolehlah buat kerisik tapi kurang hiduplah pula aroma  pati santannya.

29 comments

  1. Assalam kak Amie, sunggih mewah ngan kerang tuh.Kalau beli kat beli dapat 2-3 ekoq jer kerang.makan pun xpuas. Ni tengok pun dah kecur liur..

    BalasPadam
  2. Waalaikumussalam Lina,
    memang banyak yang tak puashatinya kalau beli lauk di pasar ye Lina, sekarang ni semua naik harga, beli mahal tapi sampai rumah nampak seco'et je.

    BalasPadam
  3. kak..kecur liur mira tengok, dah la fav food kerang~~

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum Amie....

    Sedapppnya Kerabu Kerang Ni...Tak Sabar Rasa Nak Makan. Kak Lin Ada Gout Tak Leh Makan...Sekrg Ni Tahap Tinggi....Adussss!

    BalasPadam
  5. salam kak amie...sedapnya kerabu kerang...ada masa nnti nak cuba buat jugalah..

    sejujurnya izan tak pandai buat kerabu2 ni. tahu makan je...heheh...

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum Amie,

    Wah sedapnya nampak kerabu kerang tu, terguder rasanya....nanti boley cuba.

    BalasPadam
  7. kak amie cayangggg..ada kerabu kerang la pulak kat lahad datu..dah la mieza ni suka kerabu..mesti berselera ni makan nasi malam ni..ke laut lagi la diet macam ni kak amieeeee...kecur rasa di mulut bila terbayang kerabu kerang yang diperah limau kasturi yang sederet tu...kak amieee nakkkk sikitttt

    BalasPadam
  8. salam amie.. teringin sangat bundo nak meratah-ratahnya. tapi takut makan. bundo ni kena turunkan uric asid ni.. jamah seketul dua je lah..

    BalasPadam
  9. salam kak aime..sedap kerabu kerang nanti saya nak cuba..tumpang ambil copy resepi yea

    BalasPadam
  10. Assalam Amie, bestnya kerabu kerang tu, teringin gak nak buat kerabu2 ni, tapi beli kerang tak sempat lak nak buat kerabu, terliurnya amie

    BalasPadam
  11. Miera,
    memang sedap makan kerang, rebus cicah sos cili pun sodap!

    Lin,
    Waalaikumussalam,
    memang kena utamakan kesihatan ye Kak Lin.

    Izan,
    tidaklah susah nak buatnya, gaul-gaul je semua bahan tu... he heheh

    BalasPadam
  12. Nuridah,
    boleh cuba..senang aje kan.

    Mieza cayanggg,
    kat rumah kakak saja yang ada kerabu kerang, orang sini tak biasa makan kerang, mereka lebih kepada ikan je.... kerang pun jarang nak jumpa macam di tempat kita Mieza.

    Kak Amie ratah aje kerabu ni.

    Ibundo,
    iyelah Ibundo sayang...kesihatan perlu diutamakan dulu.

    BalasPadam
  13. Kerabu kerang..emm tak pernah buat ni..biasanya sambal kerang makan dgn nasi lemak.Mesti sedap ni.

    BalasPadam
  14. Azu,
    silakan copy...selamat mencuba ye Azu.

    Rosa,
    ha haha...nak buat kerabu kerang pun Amie banyak godaannya Rosa, bila dah rebus kerang sambil mengupas sambil masuk mulut, hasilnya tinggallah seco'et..he hehheee

    BalasPadam
  15. Puan Ros,
    ratah-ratah saja kerabu kerang ni.

    BalasPadam
  16. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  17. sedap! memang ngam utk diratah ni amie..

    BalasPadam
  18. Nak kerabu kerang jugak Amie,dah lama tak makan kerabu ni..

    BalasPadam
  19. Selamat malam Kak Amie...klu Rahel mintak kerabu kerang dah tentu dah abis kan..so tengok2 pic je la..

    BalasPadam
  20. amie beli kerang yg dah di kopek atau yang fresh..?
    sedapnya *sambil telan air liur*

    BalasPadam
  21. Sedap kerabu kerang tu amie...butul amie kalau beli mmg ciput jer... Kalau buat sendiri mmg puas hati...

    BalasPadam
  22. Amie..sedap tu..acik ambik resipi ye..acik suka kerabu dan acik suka kerang..

    BalasPadam
  23. WC,
    ratah ramai2 lagi sedap ye WC.

    Ummi,
    dulu selalu makan di kampng, tapi semenjak duduk Sabah jarang jumpa kerang.

    Rahel,
    betul tu Rahel, memang dah licin...he he he pinggang pun dah naik atas rak.

    BalasPadam
  24. Kasih,
    beli berkulit, kopek sendiri...itu lebih sedap Kasih, terasa manisnya.

    Ain,
    memang puas hati buat sendiri...kalau Kak Amie masih duduk Jeram, selalu kami buat rendang kerang.

    Acik Erna,
    silakan, ambillah resepi, terima kasih kerana sudi untuk cuba ye Acik.

    BalasPadam
  25. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  26. Assalammualaikum kak amie...bila ada kerabu ni? tak perasan lak saya..hehehe...saya pun kalau ada kerang kat rumah suka buat kerabu...tapi biasanya tak letak udang kering kalau buat kerabu ni...lain kali nak cuba cara akak ni pulak..:)

    BalasPadam
  27. sedapnya kerabu kerang ni...nak ambik resepi yer...ada masa nak buat nnti....

    BalasPadam
  28. Waalaikumussalam Quinnie,
    sedap kalau bubuh udang kering, jadi boleh kurangkan penggunaan garam.

    MP,
    boleh cuba Mp, sedap ratah2 saja ni.

    BalasPadam
  29. kerabu kerang.. nampak sedap.. diana mmg suka makan kerang.. tp x perna lg buat kerabu.. menarik.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe