Tumis Pedas Genjer @ Paku Rawan dengan Lokan

9:50 PTG

Lokan beranak- pinak dalam sungai. Genjer @ paku rawan banyak tumbuh di anak sungai. Mari kita temukan mereka dalam masakan tumis pedas dalam kuali!

Sesetengah orang panggil sayur genjer ini sebagai paku rawan. Ada yang panggil pokok lembayung. Amie beli di pasar tani hari minggu tiga hari lepas. Beli sekali isi lokan yang harum baunya tu... Sayangnya terbiar pula sayur genjer di sudut dapur sebab lupa nak masak! Jangan marah ye genjer...

 Masa beli hari tu tak keluar bunga... dah terbiar di dapur, berbunga pulak genjer ni.

 Yang tak pernah tengok genjer @ paku rawan... inilah dia. Amie pilih yang masih kuncup.

Bahan-bahan:
20 batang genjer @ paku rawan - potong sepanjang 3cm - celur sebentar - toskan
250 gram isi lokan
1/3 cawan minyak
1 sudu makan serbuk pati ayam 
1 sudu teh pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air

Bahan kisar:
15 biji cili merah
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm belacan

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan lokan dan tambahkan air bancuhan pati asam jawa.
3. Masak dengan api sederhana sehingga lokan lembut.
4. Masukkan genjer dan gaul sebati.
5. Perasakan dengan serbuk pati ayam. Kacau sekali dua.
6. Padamkan api dapur.
 
Wokey.... sudah siap pun hidangan kampung... jemput makan sama!

5 comments

  1. Aduuh ini kelihatan sedap sekaliiii ... Sampai menellan ludah .. Hihihi

    BalasPadam
  2. Selalu jugak Kjee nampak sayur ni tapi tak tahu nak masak camner.

    BalasPadam
  3. akak, kenapa sedap sangat ni? :) terliur sudah
    paku rawan tu first time yana tengok
    tak pernak kenal pun sebelum ni

    BalasPadam
  4. Yeni... jemput.

    Kak Jee,
    sayur kampung je kak.

    Eellee,
    memang ramai yang tak kenal paku rawan Eellee.

    BalasPadam
  5. hmmmm lezatnya.... bikin perut keroncongan liatnya..




















    Obat Tumor Herbal

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe