Kacang Tanah Rebus

1:18 PTG

Pernah makan kacang tanah rebus? Makan kacang goreng tentu pernah kaaannn.... tapi sebenarnya kacang goreng tu dipanggang! Entah kenapa disebut kacang goreng. Orang sekarang jarang jumpa kacang tanah rebus! Sekali-sekala tu tentu ada juga terserempak di pasar malam atau di tepi jalan. Anak-anak (merujuk anak sendiri) tak berminat dengan kacang tanah rebus, padahal inilah benda yang paling Amie suka masa kanak-kanak dulu. Kalau mak tanam kacang tanah, tak sabar tunggu arahan untuk cabut pokoknya sebab teruja nak tengok kacang tanah yang berjurai-jurai tu! Dah berpuluh tahun rasanya tak merasai lagi suasana mencabut pokok kacang tanah, meleraikan dari akarnya, dan merebusnya! Kalau sesekali terjumpa orang jual kacang tanah di pasar, memang Amie tak lepaskan peluang membelinya. Sepanjang bulan Syawal ini, rasanya sudah tiga kali Amie beli kacang tanah. Berkilo-kilo banyaknya. Amie rebus dan makan ramai-ramai bila keluarga sebelah suami datang.


Untuk mendapatkan hasil kacang tanah rebus yang enak tentulah ada cara tertentu untuk digunakan. Misalnya kacang tanah hendaklah direbus lama, dengan api perlahan selain mencampurkan garam dan gula sebagai perasa yang enak dan berlemak! Jom kita tengok resepinya, walaupun ringkas tapi kalau diikut dengan betul, pasti anda akan tercari-cari lagi!

Bahan-bahan:
1 kg kacang tanah - rendam lebih kurang setengah jam untuk menghilangkan bekas tanah - kemudian toskan
air separas kacang dalam periuk
1 sudu makan garam
4 sudu makan gula

Cara:
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
2. Rebus kacang dengan api perlahan selama 3-4 jam. Jika air kering, boleh tambah.

Amie gunakan slow cooker  butang 'high' sebab tak perlu tambah air. Jika gunakan slow cooker terpaksalah tunggu selama 5 atau 6 jam untuk hasil yang memuaskan, lembut dan meresap perasanya.

 

Gerenti tak pandai berhenti mengupas dan mengunyah isi kacang tanah rebus ni, sebab isinya sangat lembut, lemak manis!

11 comments

  1. Sy pnh dlu rebus ni k.amie...tp x lembut2...tension sy! Pastu x pnh try dah..

    BalasPadam
  2. memori lama ketika kanak-kanak cabut sendiri dan rebus dan makan ramai-ramai...

    BalasPadam
  3. fav kaknoor kacang rebus, atau apa2 kacang Mie dpt yg dah di kupas tu kan ke bagusss

    BalasPadam
  4. kacang rebus memang peberet sangat..tapi, jarang dapat buat sendiri..selalu beli yang sudah direbus di tg.aru tu..heheh..

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum Amie..sedapnya klu dpt mkn kacang rebus ni panas2...teringat masa kecil..jiran sebelah rumah suka tanam sendiri kacang tanah ni dikebunnya.Bila kacang tanah ni boleh direbus dan dimakan pasti akan dihulurkan semangkuk pada kami keluarga ...sedap sgt...=)

    BalasPadam
  6. Salam kak Amie...sedapnya kacang tanah rebus. Setengah peniaga masukkan sedikit serbuk kunyit ketika merebusnya utk mendapatkan warna yg cantik. :)

    BalasPadam
  7. sedap makan sambil menonton TV ni...

    BalasPadam
  8. Boleh tak kita rebus kacang yg jual paket2 tu mcm cap ngan yin ke pagoda ke

    BalasPadam
  9. Tengah merebus kcg tanah ni.. kejap lagi mak dan abah sampai.. boleh la mkn kcg sambil minum kopi o.. asyikk 🤗

    BalasPadam
  10. Nasib terjumpa blog sis amie ni.. Dah beli kacang tanah nk rebus.. Tgk you tube and cuba pulak tapi x masak2.. Rupa2nya kena tunggu dekat 4 jam pulak.. Tq sis amie.. Next time I x nk marah2 kat penjual kacang tanah rebus sbb mahal Sgt..

    BalasPadam
  11. CV Bahagia Sukses Makmur adalah Perusahaan yang bergerak dalam bidang jasa dan sewa Tenda Roder / Hanggar serta tenda lainnya. Kami memproduksi tenda dengan ukuran standard ataupun custom untuk kebutuhan gudang, marketing, event, wedding (pernikahan), party, DLL.

    Tenda Kerucut / Sarnafil

    Tenda sarnafil adalah jenis tenda promosi, event ataupun bazar, dengan bentuk atap kerucut sisi dinding PVC 410 gsm dan 550 gsm Blackout yang dapat ditutup dan dibuka. Bisa juga menggunakan atap transparan.

    Tenda jenis ini dapat digunakan untuk :
    - Berbagai kegiatan promosi / event.
    - Bazar, Seminar dan Pameran.
    - wedding (pernikahan)
    Desain tenda sarnafil dapat disesuaikan dengan keinginan anda dan tersedia berbagai ukuran yaitu 3m x 3m, 4m x 4m, 5m x 5m dengan tinggi tiang kaki 2m s/d 2,5 m. Tenda ini juga bisa ditambahkan ornamen - ornamen seperti dinding ataupun pintu yang terbuat dari mika.

    Tenda Kerucut menggunakan ranga besi sedangkan Tenda Sarnafil menggunakan rangka alumunium.

    Perusahaan kami telah berpengalaman dalam Membuat berbagai macam tenda. Silahkan hubungi 0811 1252 0824 RAHMA

    Office: Ruko Cendana Raya No. 15A, Bencongan Indah, Karawaci, Tangerang.
    SENIN - SABTU / 08.00 - 17.00
    Anda juga dapat menghubungi kami di :
    https://tendagudangjakarta.blogspot.com/
    https://tendagudangbogor.blogspot.com/
    Twitter : @TangerangRoder
    Instagram : @tendapameranjakarta
    Instagram : @tendagudangjakarta
    SHOPEE : @https:tendarodertangerang
    TOKOPEDIA :@partisipameran23
    PINTEREST : @TENDARODERBANDUNG

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe