Ikan Pekasam Goreng Kukus

8:44 PTG

Amie sebenarnya tak biasa makan pekasam. Tapi Encik Suami suka pula, dan mungkin kebetulan ada sebekas ikan pekasam pemberian kawannya yang baru pulang dari Kedah.... atau mungkin selera makannya inginkan sedikit perubahan! Maklum sajalah... lepas raya, kalau asyik makan daging atau ayam tekak pun rasa tak berapa nak terima. Minggu lepas Amie goreng 3 ekor ikan pekasam, dan Encik Suami akan mencuit sedikit ketika menjamah nasi. Tak habis, Amie simpan dalam peti sejuk. Disebabkan rasa sayang nak buang, setiap kali masak nasi dan sementara menunggu nasi tanak sepenuhnya, Amie bubuh ikan pekasam goreng tadi dengan alas pinggan kecil ke dalam rice cooker. Bila dihidang, Encik Suami tetap mencuitnya, sedikit dan begitulah seterusnya selama beberapa hari sehinggalah habis tiga ekor ikan pekasam yang kecil tadi.


Amie rasa macam terlebih goreng pulak sebab semacam je warna ikan pekasam tu. Pada masa yang sama butang rice cooker naik ke atas menandakan nasi sudah kering, jadi Amie pun masukkan ikan pekasam goreng tadi ke dalam piring kecil lalu letak di atas nasi tadi. Nampaknya, selepas digoreng, ikan pekasam tadi diwapkan pula... ha hahaha apa jadi?


Okey aje bentuk ikan pekasam goreng yang Amie wapkan @ kukus dalam rice cooker tadi. Amie kurangkan minyak gorengan ikan pekasam tadi, agak-agak cukup untuk goreng sebiji bawang besar, 5 ulas bawang putih yang dimayang, tga biji cili hijau dan sebiji cili merah yang dihiris. Untuk mendapatkan rasa yang lebih pedas, Amie tambahkan beberapa biji cili padi minyak. Wokey.... bila bahan gorengan tadi nampak layu, Amie pun tuangkan di atas ikan pekasam goreng kukus tadi. Jangan lupa perahkan limau kasturi!


3 comments

  1. Amie...ikan pekasam ni memang penambah selera.
    Bagus juga idea mengukusnya dalam rice cooker tu.

    BalasPadam
  2. Salam kak amie..
    Bestnya ikan pekasam..mak mertua yana kat kedah mmg slalu bt.. terbaek ikan pekasam beliau..mkn dgn ns pns2 + smbal belacan.. bertmbah2 ns ^_^

    BalasPadam
  3. As-Salam Amie...saya suka makan ikan ni terutama dari kedah.tapi macam tu lah cuit sikit2 tapi sampai menambah nasinya.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe