Sotong Goreng Daun Ketumbar

8:51 PTG

Anak-anak bukan main suka kalau Amie hidangkan sotong goreng! Nampaknya hanya resepi seperti inilah yang jadi kegemaran anak-anak, sebab selain goreng memang tak ada yang mahu usik. Amie cuba pelbagaikan cara gorengan sotong dan sebenarnya sepanjang 10 hari berpuasa, sudah empat kali Amie goreng sotong begini, sama ada untuk berbuka puasa atau bersahur. Tak sampai berapa minit, habis licin sotong goreng yang dihidangkan.



Seperti  biasa, Amie campurkan serbuk ENO dalam adunan tepung untuk gorengan. Nampaknya anak-anak sudah biasa dengan aroma dari daun ketumbar, jadi Amie pun tidak ragu-ragu untuk meletakkan lebih banyak cincangan daun tersebut.

Jom kita tengok resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
600 gram sotong - bersihkan, buang kulit, mata, kepala dan isinya termasuk telur, kemudian potong ikut suka
1/2 cawan daun ketumbar cincang
1 sudu teh jintan manis kasar
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu makan serbuk ENO
5 sudu makan tepung jagung
5 sudu makan tepung gandum
3/4 cawan air 
1 sudu makan serbuk pati ikan bilis
minyak

Bahan tumbuk:
2cm halia
3 ulas bawang putih
1 sudu teh lada putih

Cara:
1. Dalam sebuah bekas, campurkan tepung jagung, tepung gandum, serbuk kunyit, daun ketumbar cincang, jintan manis kasar, pati ikan bilis dan bahan tumbuk. Tambahkan air dan adun sebati. Jika adunan terlalu pekat, tambah sedikit air lagi. Akhir sekali masukkan serbuk ENO  dan gaul sekali lagi. Biarkan 5 minit.
2. Panaskan minyak untuk menggoreng tenggelam.
3. Celupkan sotong ke dalam adunan dan goreng hingga kuning keemasan.
4. Angkat dan toskan.



9 comments

  1. Salam mie, akak baru beli sotong tadi nak try cara ni lah mcm sedap jeee

    BalasPadam
  2. waa boleh cuba ni, anak2 ummi pun suka sotong goreng.

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum k.amie..sedapnya..nti blh try lah buat...wanie dah lama x leh nak update blog..geram je..laptop saya makin lama makin lembap..sedih..

    BalasPadam
  4. nampak sedap mie. nak tiru resepi ek..

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum sedapnyasotong goreng daun ketumbar ni amie..

    BalasPadam
  6. Mohon nak copy resepi. Sebab saya peminat sotong.

    BalasPadam
  7. Salam ramadhan Amie,
    Sedapnya nampsk sotong goreng tu. Sepanjang puasa ni belum lg masak sotong, asik ayam Saja he he he. A yam klu goreng mcm ni mestizo best jugak kan

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe