Buka puasa dengan masakan Arab... Kharuf Fi Salsah At-Tawabil (Kambing Berempah)

9:50 PTG

Assalamualaikum teman-teman pengunjung Amie's Little Kitchen yang dihargai. Kali ini Amie paparkan resepi yang Amie cuba dari buku Masakan Arab oleh Chef Norzailina Nordin. Berbaloi sangat Amie cuba resepi ini, selain mudah dan ringkas.... hasilnya sungguh enak! Resepi Kambing Berempah atau Kharuf Fi Salsah At-Tawabil ini Amie gandingkan dengan nasi beriyani dan juga acar mentah. Patutnya kena masak nasi Arablah juga, tapi Amie putuskan untuk dimakan bersama nasi beriyani saja.



Ketika Amie sedang memasak di dapur, Amie terhidu aroma yang lembut dari masakan ini. Mungkinkah gabungan bau kurma bersama jintan manis serta bawang? Dan ternyata Amie tidak silap sebab ketika Fuad masuk ke dapur, tukang komen masakan Amie ini turut mengakui ada aroma yang tersendiri dari masakan Amie kali ini.  Ini merupakan kali pertama Amie masak kambing (lamb) bersama kurma. Kita lihat resepinya di bawah ini. Amie gunakan 1 kg daging kambing manakala dalam resepi asal bahan yang digunakan hanya 350gram. Jadi kepada sesiapa yang ingin mencubanya, pandai-pandailah sukat bahan, misalnya untuk 1 kg daging kambing Amie gunakan 10 biji kurma bersama 2 biji tomato dan 1 biji bawang besar yang dikisar halus untuk dijadikan bahan pemerap, selain serbuk jintan manis, serbuk kulit kayu manis, serbuk cili dan lain-lain yang Amie telah gandakan kuantitinya






Bahan-bahan:
350 gram daging kambing - dipotong
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1 sudu teh serbuk cili
3 sudu besar minyak sapi
1 biji bawang besar - dipotong dadu
450ml air
1 sudu besar pes tomato
garam

Bahan kisar:
1 biji tomato - buang biji
4 biji kurma - buang biji
1/2 biji bawang besar

Cara:
1. Satukan daging, serbuk jintan manis, serbuk kulit kayu manis, serbuk cili dan bahan kisar. Perap selama 2 jam.
2. Panaskan minyak sapi dan tumis bawang besar hingga berbau.
3. Masukkan daging dan dikacau rata. Bila daging berubah warna, tuangkan air dan pes tomato.
4. Kacau sekali sekala hingga mendidih dan kemudian tutup kuali dan perlahankan api.
5. Tambah air jika perlu. Masak hingga daging empuk.
6. Masukkan garam secukup rasa sebelum diangkat.



Jadi... inilah hidangan berbuka puasa kami pada hari ini.



Jangan lupa.... untuk seimbangkan rasa antara daging kambing dengan nasi beriyani, hidangkan bersama acar mentah. Amie campurkan buah epal hijau, timun jepun, lobak merah dan bawang besar, gula, sedikit garam dan cuka. Siap....

2 comments

  1. wah, bestnya menu berbuka kak amie..

    BalasPadam
  2. ya tu habibi.. ya maulana.. itu lauk nampk sungguh menggiurkan. hehe.. tp tun xleh telan kamben..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe