ADSENSE

Khamis, 29 Januari 2015

Kek Lapis Kukus Cream Cheese Sudah Semestinya Sedap!!!!!

Sebenarnya ... entah berapa lama nak buat kek ini, tapi asyik tertunda-tunda.
Sehinggalah berlaku peristiwa peti sejuk tak berfungsi dua hari lepas.... menyebabkan Encik Suami terpaksa pindahkan bahan makanan sejukbeku ke tempat kakaknya. Takkanlah nak bawa semua isi perut peti sejuk dan menumpang... penuh sesaklah peti sejuk orang!
Sementara menunggu peti sejuk baru tiba (Encik Suami yang rajin membandingkan harga, kualiti dan entah apa-apa lagi menghabiskan masa sepetang kelmarin keluar masuk kedai ), eloklah periksa dahulu bahan-bahan yang memerlukan hawa dingin, dan boleh diselamatkan.... termasuklah sekotak cream cheese yang Amie memang cadang nak gunakan untuk buat Kek Lapis Kukus Cream Cheese ini.

Kelmarin, sambil masak nasi.... Amie kelam kabut sediakan bahan untuk kek ini. Bukan apa... kelam kabutnya itu sebab takut cream cheesenya menjadi buruk kalau terlalu lama disimpan pada suhu bilik. Jadi, sambil menikmati makan tengahari yang terlewat (merangkap makan malam... sebab hampir pukul 3 petang baru dapat makan), sambil-sambillah pulak kita mengukus!

Dah siap kukus kek, kenalah sejukkan dulu baru boleh potong. Belum pun kek sejuk, jam sudah menunjukkan pukul 4.30 petang.... kita ni konon-kononnya kalau menjelang petang pergi jogging ha hahahaa... caranya: Encik Suami bawa kereta perlahan-lahan, Amie berjalan laju ala-ala jogging dari simpang jalan besar menuju ke kampung! Adalah 3 kali naik bukit... tertonggek-tonggek bawa diri yang sememangnya montel & comel tu. Dapatlah melangkah lebih kurang 3 kilometer setiap petang. Sampai kampung, kami ambil Firdaus bawa pulang. 
Ada pun ceritanya.... sedang kita jogging, telefon berdering. Farid telefon dari rumah ... tanya: Boleh tak makan kek lapis tu?
Adeeehhh... Farid tu raja kek coklat! Apalagi bercream cheese yang lemak berkrim.

Ada lebih rupanya kek yang Farid makan. Dapatlah Amie ambil gambar. 
Resepinya?
Ini resepi dari dapur ratu talam kesayanganku, si manis YATIE MEMORIES. Sebelum ini Amie pernah buat kek ini DI SINI.
Di bawah ini Amie panjangkan lagi resepinya. Buat Yatie yang manis... terima kasih darling kerana banyak resepimu yang sedap, cantik menawan amat menggodaku.

BAHAN A

  • 250 gm cream cheese
  • 60 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar air
  • 1 sudu besar tepung gandum
Cara-cara
  1. Pukul cream cheese bersama dengan gula hingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
  3. Biarkan sebentar.

BAHAN B (KEK)

  • 2 biji telur
  • 1 cwn gula halus
  • 1 sudu kecil vanilla
  • sedikit garam
  • 1/2 cawan air panas didih
  • 1/2 cawan cwn susu segar/cair
  • 1/2 cawan minyak jagung/masak
  • 1 cawan tpng gandum*
  • 3 sudu besar serbuk koko*
  • 1 sudu kecil baking soda*
  • 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan-bahan perlu diayak dulu)
Cara-cara
  1. Pukul telur di dalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
  3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
  5. Biarkan sebentar dan bahagi kepada 2 bahagian. 
CARA MEMASAK.
  1. Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana.
  2. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dengan kertas minyak.
  3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit. Amie gunakan loyang 4 segi ukuran 8 X 8 inci.
  4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
  6. Setelah benar-benar sejuk, boleh potong dan hidangkan.
Tadi... sewaktu Fuad pulang dari sekolah, terus saja meluru ke dapur.
Ada lagi tak kek kukus yang Mummy buat malam tadi tu?
Ada. Kenapa?
Esok saya nak bawa ke sekolah, nak bagi Izzat. Tadi saya cerita di sekolah, Mummy buat kek ada cream cheese. Izzat minta.... katanya kalau saya tak bawakan, nanti dia telefon Mummy minta sendiri kek tu.
Fuad...Oh Fuad!

9 ulasan:

Cik Wan berkata...

sedapnya....bila la nak try buat ni, teringin pulak..hantar sekeping Amie :-)

namyyul nurulazila berkata...

sedapnya..tapi saya takut kalau cuba & tak jadi...

Amie berkata...

Cik Wan,
sedap ni ... senang sangat nak buat, tapi rasanya sedaaaappp!

Namyyul,
kek ini mudah saja, cubalah... in shaa Allah menjadi.

POJIEGRAPHY BLOG berkata...

Kak Amie buat kek tu dengan begitu kemas sekali. For sure rasa pun mesti sedap!

fazian batrisyia berkata...

kemas sekali potongan kek ni...mmg mengiurkan. Kak Amie guna Loyang saiz brp ni ye?

Amie berkata...

Pojie,
terima kasih... ini antara kek kegemaran anak-anak kakak.

Fazian,
tq... saya gunakan loyang 4 segi 8 x 8 inci.

Muhammad Nizam berkata...

marvellous... cantik & kemas...

www.bahejabella.blogspot.com

Mardiah Diana berkata...

Sedapnya sis...InsyAllah nak cuba resepi kek ni...

kasihilmar.com berkata...

Rajin sungguh Amie buat kek ini..saya macam teringin nak rasa hehe..