ADSENSE

Khamis, 22 Januari 2015

Ikan Selar Sumbat Sambal Kelapa

Teringin nak makan ikan sumbat sambal kelapa! Biasanya kita gunakan ikan cencaru, tapi sayangnya semasa ke pasar bila Encik Suami tunjuk ikan cencaru, Amie geleng kepala. Nampak ikan selar besar-besar, baiklah beli ikan selar. Dah sampai rumah tiba-tiba teringin pulak nak buat ikan sumbat sambal kelapa! Jadinya, gunakan sajalah ikan selar.... asalkan ada ruang perut ikan untuk dimuatkan dengan sambal kelapa! Selalunya kalau ikan sumbat begini Amie panggang, tapi kali ini goreng sajalah. Goreng pun sodap!
 
Bahan-bahan:
2 ekor ikan selar saiz - bersihkan dan belah belakang
1 cawan kelapa parut
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 biji cili merah
1/2 sudu teh lada putih
2 cm  inci kunyit hidup
2 cm halia
2 sudu makan udang kering - rendam hingga kembang dan toskan
1 helai daun kunyit - hiris halus
1/2 sudu teh pati asam jawa
garam / gula / perasa pilihan

Cara:
1. Tumbuk bawang putih, bawang merah, cili merah, lada putih, halia dan kunyit hidup serta udang kering sehingga lumat.
2. Masukkan kelapa parut dan tumbuk separuh lumat.
3. Gaul bahan 1 dan 2 dengan hirisan daun kunyit, pati asam jawa , garam, gula dan perasa pilihan hingga sebati.
4. Isikan ke dalam belakang ikan selar.
5. Goreng hingga masak.
Alhamdulillah... akhirnya tertunailah hasrat nak makan ikan sumbat sambal kelapa.... yang sebenarnya nak makan sambal kelapanya tu.... hiks!

4 ulasan:

Liza berkata...

sedapnya amie, dapat lauk ni mmg tak pandang lauk lain lagi dah...

Effa Aziz berkata...

Akak.. Nak tumpang rasa. Mohon berguru. Hihi.

Khai Artzfar berkata...

sedapnya tapi sayang Budak Pacak tak makan ikan hehe

Azwar Syuhada berkata...

Kalau dapat makan ni, tak pandang kiri kanan da..hehe :D