ADSENSE

Isnin, 30 Jun 2014

Buka puasa dengan masakan Arab... Kharuf Fi Salsah At-Tawabil (Kambing Berempah)

Assalamualaikum teman-teman pengunjung Amie's Little Kitchen yang dihargai. Kali ini Amie paparkan resepi yang Amie cuba dari buku Masakan Arab oleh Chef Norzailina Nordin. Berbaloi sangat Amie cuba resepi ini, selain mudah dan ringkas.... hasilnya sungguh enak! Resepi Kambing Berempah atau Kharuf Fi Salsah At-Tawabil ini Amie gandingkan dengan nasi beriyani dan juga acar mentah. Patutnya kena masak nasi Arablah juga, tapi Amie putuskan untuk dimakan bersama nasi beriyani saja.



Ketika Amie sedang memasak di dapur, Amie terhidu aroma yang lembut dari masakan ini. Mungkinkah gabungan bau kurma bersama jintan manis serta bawang? Dan ternyata Amie tidak silap sebab ketika Fuad masuk ke dapur, tukang komen masakan Amie ini turut mengakui ada aroma yang tersendiri dari masakan Amie kali ini.  Ini merupakan kali pertama Amie masak kambing (lamb) bersama kurma. Kita lihat resepinya di bawah ini. Amie gunakan 1 kg daging kambing manakala dalam resepi asal bahan yang digunakan hanya 350gram. Jadi kepada sesiapa yang ingin mencubanya, pandai-pandailah sukat bahan, misalnya untuk 1 kg daging kambing Amie gunakan 10 biji kurma bersama 2 biji tomato dan 1 biji bawang besar yang dikisar halus untuk dijadikan bahan pemerap, selain serbuk jintan manis, serbuk kulit kayu manis, serbuk cili dan lain-lain yang Amie telah gandakan kuantitinya






Bahan-bahan:
350 gram daging kambing - dipotong
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1 sudu teh serbuk cili
3 sudu besar minyak sapi
1 biji bawang besar - dipotong dadu
450ml air
1 sudu besar pes tomato
garam

Bahan kisar:
1 biji tomato - buang biji
4 biji kurma - buang biji
1/2 biji bawang besar

Cara:
1. Satukan daging, serbuk jintan manis, serbuk kulit kayu manis, serbuk cili dan bahan kisar. Perap selama 2 jam.
2. Panaskan minyak sapi dan tumis bawang besar hingga berbau.
3. Masukkan daging dan dikacau rata. Bila daging berubah warna, tuangkan air dan pes tomato.
4. Kacau sekali sekala hingga mendidih dan kemudian tutup kuali dan perlahankan api.
5. Tambah air jika perlu. Masak hingga daging empuk.
6. Masukkan garam secukup rasa sebelum diangkat.



Jadi... inilah hidangan berbuka puasa kami pada hari ini.



Jangan lupa.... untuk seimbangkan rasa antara daging kambing dengan nasi beriyani, hidangkan bersama acar mentah. Amie campurkan buah epal hijau, timun jepun, lobak merah dan bawang besar, gula, sedikit garam dan cuka. Siap....

3 ulasan:

Bbwana adienia berkata...

wah, bestnya menu berbuka kak amie..

adda syuhada berkata...

sedapnyerr...

tun_telani berkata...

ya tu habibi.. ya maulana.. itu lauk nampk sungguh menggiurkan. hehe.. tp tun xleh telan kamben..