Isnin, 29 April 2013

Sambal Pauh Ikan Masin : MALAYSIAN FOOD FESTIVAL (KELANTAN MONTH)

Assalamualaikum.
Sudah makan tengahari? Apa agaknya lauk yang dihidangkan buat seisi keluarga? Alangkah enaknya sekiranya di antara lauk-pauk yang disajikan ada semangkuk kecil Sambal Pauh Ikan Masin! Paparan ringkas Amie hari ini sudah tentu untuk menyemarakkan lagi suasana Malaysia Food Festival (Kelantan Month) yang akan berakhir esok!


Resepi : Sambal Pauh Ikan Masin
Sumber : Aneka Masakan Kelantan oleh Nik Asmawati Nik Othman

Bahan-bahan:
4 biji mangga muda - Amie gunakan 1 biji sahaja
1 keping ikan kurau masin
8-10 biji cili padi
1/2 biji limau nipis
sedikit garam

Cara:
1. Mangga muda dikupas dan diricik halus.
2. Ikan masin digoreng dan dikisar kasar - Amie tumbuk
3. Cili padi ditumbuk dan digaul bersama ikan masin dan mangga muda.
4. Perah jus limau nipis dan perasakan dengan garam. Hidang dengan nasi dan lauk-pauk.



"I am submitting this post to Malaysian Food Fest, Kelantan Month hosted by 



5 ulasan:

Acik Erna berkata...

assalam Amie...terliur acik tengok gambar tu..sedap tu

ummiross berkata...

Amie... kalau dapat sambal pauh ikan masin ni, tentu bertambah nasi, tak cukup sepinggan.

tun_telani berkata...

wah.. mmg menitik air liur atas key board nengok nih..

norzila berkata...

hahaha kak amie zila pun tertelan air liur je tgk ...

Rohah berkata...

kemecerrr kak..sampei urat pipi nih...