ADSENSE

Ahad, 28 April 2013

Kenali Pelbagai Jenis Tepung

Assalamualaikum.
Selamat berhujung minggu dan selamat bersantai bersama keluarga tersayang! Di kesempatan keemasan ini Amie ingin kongsi info tentang jenis-jenis tepung  dan kesesuaian penggunaan tepung tersebut. Amie harap perkongsian yang Amie panjangkan dari Majalah SEDAP Bil.29 Vol 3 / 2010 ini memberi manfaat kepada kita semua terutama kepada anda yang ingin mencuba pelbagai resepi yang menggunakan antara jenis-jenis tepung seperti berikut:


 Ehsan : Google

Tepung Gandum (Wheat Flour)
Tepung ini diperbuat daripada biji gandum - wheat yang telah dikupas dan dikisar halus. Ia dibezakan atas kandungan proteinnya (gluten). Gluten ini mempengaruhi hasil olahan dan perlulah bijak memilih jenis tepung gandum yang sesuai mengolah makanan tertentu.
Contoh tepung gandum : Cap Sauh, Blue Key, Cempaka dan lain-lain.

Tepung Gandum Tinggi Protein
Tepung ini mempunyai lebih 12.5% kandungan protein. Tepung jenis ini banyak digunakan untuk membuat makanan yang dalam proses pembuatannya menggunakan yis. Adunan yang dibuat akan membentuk rangka untuk menyimpan gas. Oleh kerana daya penyerapan yang tinggi tahap cairan, glutennya akan mengembang dan membentuk adunan yang liat dan elastik. Contohnya: roti dan donat.
Tepung jenis ini juga digunakan dalam pembuatan mi ( basah / kering, juga sesuai untuk membuat daging sintesis / tiruan buat orang-orang vegetarian.
Contoh : Blue Key, MFM dan lain-lain.

Tepung Gandum Tulen (Wholemeal Flour atau Whole-Wheat Flour)
Diperbuat dengan cara menggiling keseluruh bahagian biji gandum (termasuk kulit arinya). Teksturnya lebih kasar daripada tepung gandum dan warnanya tidak putih tetapi agak kusam kecoklatan. Sangat menyerap cecair. Sering digunakan untuk membuat biskut atau roti tawar dengan rasa yang istimewa.

Tepung Gandum Sederhana Protein (All Purpose)
Sejenis tepung gandum yang dikatakan serbaguna. Kandungan proreinnya antara 10-11% sehinggakan boleh digunakan untuk segala keperluan. Biasanya digunakan untuk membuat aneka makanan seperti pisang goreng, apam balik, cucur, apam kukus, kek dan lain-lain.

Tepung Gandum Rendah Protein
Kandungan proteinnya sangat rendah, sekitar 8-9%. Ini disebabkan tepung jenis ini menyerap sedikit air dan gula, bermakna hidangan yang dibuat akan menjadi lebih padat. Biasanya digunakan untuk membuat biskut (cookies), pai dan kek.

Tepung Polenta
Tepung jenis ini juga dipanggil tepung jagung. Cuma bezanya, tepung ini berwarna agak kuning terang dan juga diperbuat daripada biji-biji jagung yang telah dikisar halus. Teksturnya agak kasar sedikit. Biasanya tepung ini digunakan sebagai bahan utama untuk membuat tortilla / roti istimewa Mexico.

Tepung Sagu
Tepung ini diperbuat daripada sari pati batang pokok sagu. Bentuknya seakan tepung aci, tetapi lebih kering. Selain digunakan sebagai pemekat (kerana bersigat agak melekit), tepung ini juga sering digunakan sebagai bahan utama untuk biskut atau makanan istimewa tradisi seperti bubur sagu. Kualiti sagu terbaik boleh ditemui di pasaran dengan nama Sagu Tani. Ada juga yang menjual Tepung Sagu Ubi, dan tepung ini khas digunakan untuk membuat kuih bingka ambon. Teksturnya agak halus berwarna putih.

Tepung Pulut
Tepung pulut diperbuat daripada beras pulut hitam atau putih dengan cara menggiling, ditumbuk atau dikisar halus. Tepung pulut putih teksturnya seakan-akan tepung beras, tetapi apabila disentuh, ia terasa lebih berat dan melekat. Untuk membezakannya dengan tepung beras, larutkan dengan sedikit air. Larutan tepung beras akan lebih cair, manakala larutan tepung pulut pula akan lebih pekat. Ini disebabkan tepung pulut mengandungi lebih banyak pati yang berkanji dan melekit.

Tepung Kastad
Tepung ini merupakan sejenis tepung yang diperbuat daripada campuran jagung, gula, susu dan kuning telur serta bahan pemekat. Berbentuk halus dan agak kekuningan. Dijual dalam bungkusan kotak, plastik atau pun tin.

Tepung Kentang
Warnanya putih. Diperbuat daripada kentang yang telah dimasak dan kemudiannya dikeringkan untuk dijadikan tepung. Biasanya digunakan untuk pemekat sos, kek, biskut dan sebagainya. 

Tepung Badam / Serbuk Badam
Diperbuat daripada kacang badam yang telah dikupas kulitnya dan dikisar halus. Teksturnyabkasar dan warnanya agak kekuningan dengan harga yang agak mahal. Digunakan untuk membuat biskut.

Tepung Semolina
Tepung ini diperbuat khas daripada kulit ari gandum yang keras, warnanya pula kuning mudabdan berbutir-butir. Kadar kandungan proteinnya lebih tinggi di antara jenis tepung lainnya. Biasanya digunakan dalam pembuatan makaroni, spaghetti (aneka pasta), juga puding, biskut, kek dan sup. Tepung ini merupakan hasil sampingan daripada pembuatan tepung gandum di kilang

Tepung Naik Sendiri
Tepung ini telah sedia dicampurkan dengan bahan penaik. Kek yang diperbuat dengan menggunakan tepung ini, jika dibiarkan agak lama sebelum dibakar, tidak akan bantat serta naik dengan lebih baik. Harga tepung ini lebih mahal daripada tepung jenis lain.
Sebagai bahan pengganti untuk membuat kek, anda boleh sediakan 225 gram tepung naik sendiri bersamaa 225 gram tepung gandum yang dicampur 1/2 sudu teh serbuk penaik dan 1 sudu teh soda bikarbonat. Sebagai bahan pengganti dalam pembuatan biskut, 1 cawan (115 gram) tepung naik sendiri bersamaan dengan 1 cawan tepung gandum yang dicampurkan 1 sudu teh serbuk penaik. Tepung ini hanya berkesan untuk dalam jangka masa 3 bulan, setelah tempoh tersebut, kandungan aktif serbuk penaik tidak akan berfungsi lagi.


Tepung Beras
Tepung yang diperbuat daripada beras ini, digiling atau dikisar halus. Warnanya putih, apabila disentuh dengan jari, tepung beras akan terasa lebih lembut dan halus jika dibandingkan dengan tepung pulut. Biasanya digunakan untuk hidangan ringan tradisional.


Tepung Ubi
Biasanya dipanggil tepung aci atau tepung kanji. Diperbuat daripada sari pati ubi kayu. Biasanya digunakan untuk membuat makanan ringan tradisional seperti kuih bingka. Selain itu, tepung ini juga sering digunakan untuk memekatkan makanan. Warnanya jernih, pekat dan bersifat akan melekit apabila dipanaskan.

Tepung Garut
Kadang kala dipanggil Tepung Larut atau Tepung Ararut. Diperbuat daripada ubi garut. Tekstur dan warnanya sama seperti tepung sagu. Banyak digunakan untuk membuat kuih kering.

Tepung Jagung
Tepung ini berwarna putih dan diperbuat daripada sari pati biji jagung. Biasanya digunakan untuk memekatkan sup atau membuat biskut.

Tepung Tang Mien
Tepung ini merupakan mendapan (sari pati) daripada tepung gandum, kemudian diambil glutennya. Teksturnya agak halus dan berwarna putih. Biasanya digunakan untuk membuat kulit dim sum yang hasilnya akan membuatkan tepung ini kelihatan agak jernih sedikit. 

Tepung Hunkwe, Tepung Kacang Hijau
Warnanya putih, dan diperbuat daripada sari pati kacang hijau. Biasanya digunakan untuk membuat kuih nagasari, cantik manis atau cendol.

Sumber : Majalah SEDAP Bil 29 Vol 3 / 2010


13 ulasan:

Tihara berkata...

banyak nya jenis2 tepung kan kak

mama sara nur berkata...

assalam kAmie
macam2 jenis kan tepung ni
tqqq for sharing ye

mama sara nur berkata...

assalam kAmie
macam2 jenis kan tepung ni
tqqq for sharing ye

LOVELYGIFT AND HOME DECO berkata...

Information yang berguna. thanks...

MulutPayau berkata...

Macam2 jenis tepung ada...
Terima kasih atas prkongsian.....

tun_telani berkata...

tun baru tahu tepung kastad tu ada jagung, gula, susu ngan telur! hihi

Asyifa Mustaffa berkata...

tq kak ats info ni...

3_midnight_girl berkata...

Salam, Kak Amie tau tak kat mana boleh beli tepung ubi garut? Tak jumpa kat giant, econsave, jusco..=(

3_midnight_girl berkata...

Salam, Kak Amie tau tak kat mana boleh beli tepung ubi garut? Tak jumpa kat giant, econsave, jusco..=(

Unknown berkata...

Mne nk cari tepung garut tu ye

Dian Briki berkata...

Tepung sagu d malaka ade yg jual x sis?

Dian Briki berkata...

Tepung sagu d malaka ade yg jual x sis?

Amie berkata...

3_midnight_girl,
Kak Amie cuma kongsi info tentang tepung saja, tak tahu di mana tepung tu dijual.

Dian,
tak tahulah pula, saya di Sabah.