Sambal Paru

7:38 PTG

Jumpa lagi.
Lama tak kongsi sebarang resepi.
Maklumlah, anak teruna sering ambil alih tugas memasak. 
Biarlah dia masak apa yang dia suka. Siap masak, dia hidang atas meja, kita datang terus suap dalam mulut!
Alhamdulillah. Masak apa pun, kita tak pernah bersungut. Syukur ada anak teruna 17 tahun yang rajin ringankan tugas di dapur!
Petang tadi sempat jengok dapur sebab teringin nak makan sambal paru! Sambal paru memang cukup sedap kalau digandingkan dengan nasi lemak. Sayangnya, tak ada pula nasi lemak di petang hari. Makan sajalah dengan nasi putih....hiks!
Amie olah sambal paru ikut selera keluarga. Seperti biasa, sebagai lauk nasi lemak (kononnya) Amie juga gunakan bahan yang sama sebagaimana kebiasaan membuat sambal ikan bilis, atau sambal udang yang juga digandingkan dengan nasi lemak. Jadinya, Amie tambahkan belacan di dalam sambal paru ini. Kalau tak bubuh pun, tidak mengapa sebab bukan wajib, tapi sekadar pilihan sahaja.

Bahan-bahan:
400 gram paru 
2 batang serai - dititik
2 keping asam gelugur
1 labu bawang besar - hiris kasar
minyak
serbuk kunyit /garam / gula melaka / perasa pilihan secukupnya 

Bahan kisar:
30 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 sudu kecil belacan
1 cm halia 

Cara:
1. Rebus paru hingga empuk.
2. Angkat dan toskan. Hiris nipis.
3. Gaul paru dengan satu sudu kecil serbuk kunyit dan satu sudu kecil garam.
4. Panaskan minyak dan goreng paru tadi. Amie inginkan paru goreng yang tidak garing, jadi Amie goreng sebentar sahaja dan kemudian angkat, serta toskan paru goreng tadi.
5. Tinggalkan lebih kurang 1/2 cawan minyak bekas gorengan paru tadi di dalam kuali.
6. Tumis bahan kisar hingga wangi, dan tambahkan serai, gula serta asam keping. Gunakan api sederhana dan biarkan sehingga pecah minyak.
7. Masukkan paru goreng dan gaul rata. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air panas.
8. Tambahkan hirisan bawang besar, garam dan perasa pilihan.
9. Kacau beberapa kali sehingga bawang besar layu, dan padamkan api dapur.

Gambar pun tak berapa terang, sebab dah hampir senja baru siap masak! Apa pun sambal paru ini memang sedap!

3 comments

  1. Sedapnya sambal paru... nyums!

    BalasPadam
  2. saya suka sambal paru...sedapnya tengok gambar ni!

    bagusnya ada anak teruna rajin kat dapur.

    BalasPadam
  3. Gee,
    sedap ratah2 gitu jew.

    Ujie,
    alhamdulillah... bolehlah mommy dia rehat2 huhihiii

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe