Bosnia and Herzegovina (14) : Jom Makan Nasi dan Minum Teh Parsi di Sarajevo!

by - 10:46 PTG

Ada yang kata, kalau tak pandai makan roti dan daging, susahlah nak hidup di negara ini. Bagi Amie, apa pun makanan yang ada, yang penting halal dan boleh dijadikan alas perut. Lagi pun, dari jauh kita datang, rugilah kalau tak cuba merasa masakan di negara oang. Apa pun, memanglah nasi tetap dirindui tapi taklah sampai tak boleh jamah makanan lain selain nasi.
Wkey....
Untuk ubat rindu sebab dah beberapa hari tak jumpa nasi, eloklah kita singgah di salah sebuah gerai makan berhadapan dengan Sebilj Fountain, bersebalahan dengan  Caffe Slastičarna Saraj, tempat kami jatuh cinta dengan dessertsnya yang pelbagai itu!

 Nasi idaman kalbu!

Di sini (adeeeehhh.... tak catat nama gerai / kedai makan!), pemiliknya sangat peramah. Makanannya pun nampak sedap belaka (berdasarkan tayangan gambar di pintu masuk). Harganya pun murah! Bosnoan kebab atau cevapcici yang Lucinda pesan di sini merupakan harga yang paling murah di antara beberapa tempat makan yang kami kunjungi. Hanya 3KM untuk roti pita berisi 5 keping sosej!

Tiga jenis bahasa digunakan dalam senarai menu yang ingin kita pilih.  Jadi ambil kesempatanlah belajar satu dua patah perkataan di sini. Amie pesan menu Special Zeleni List,iaitu sepinggan nasi bersama daging dan ayam. Barangkali dalam bahasa Bosnia, daging itu meso, ayam itu piletna, i itu dan riza itu nasi! Betul tak? 

Belajar bahasa Arab pulak eehh... haaa betullah tu...dajajatun tu maknanya ayam! Dan satu lagi, kami pesan teh panas secawan setiap seorang.  Wooo... tengok namanya Iranski Caj pulak, dalam bahasa Inggeris Persian Tea dan bahasa Arabnya tu... tak berapa jelas, tapi boleh dibaca sebagai al-Farsi.... ha ha haa depannya apa entah!


Cantik sungguh nasinya. Tidak terasa rempah yang kuat, hanya terdapat beberapa biji kecil buah warna merah yang terasa sedikit masam tapi tidak mengganggu keenakan rasa nasi tersebut. Daging dan ayam dipanggang dengan elok dihidang bersama hirisan tomato segar, timun dan daun salad. Lembut sekali daging dan ayam itu bila dikunyah. Sungguh mengenyangkan! Sepinggan berharga 9KM, dalam matawang EURO ialah 4.5 EURO manakala dalam matawang kita berganda menjadi RM20.70 sen.

Petang itu, kononnya sebagai makan tengahari jugalah tu... kami berdua menghabiuskan seteko teh Parsi panas. Harga secawan teh ialah 1.5Km tetapi pemilik kedai makan menghidangkan kami seteko! Macam tau-tau saja kami rindukan teh panas! Untuk seteko teh itu, harganya 4KM, jadi jimatlah kami sebab untuk secawan berharga 1.5KM. 
Kalau rindu nasi, nak makan nasi... jangan lupa singgah sini ye!

Entri berkaitan:
Bosnia and Herzegovina (1) : Lahad Datu - Kota Kinabalu - Kuala Lumpur - Abu Dhabi - Belgrade - Sarajevo
Bosnia and Herzegovina (2) : M'Ali Rooms, Prote Bakovica 2, Sarajevo City Center, Sarajevo, Bosnia Herzegovina 71000
Bosnia and Herzegovina (3) : Menyusuri Sungai Miljacka
Bosnia and Herzegovina (4) : Jatuh Cinta di Caffe Slastičarna Saraj!
Bosnia and Herzegovina (5) : Sepetang di Baščaršija (Sarajevo Old Town)
Bosnia and Herzegovina (6) : Minum Kopi Bosnia (Bosanska Kahva)
Bosnia and Herzegovina (7) : Konjička Stara Ćuprija (Jambatan Konjic)
Bosnia and Herzegovina (8) : Jablanica Most
Bosnia and Herzegovina (9) : Mostar ( Stari Most)
Bosnia and Herzegovina (10) : Blagaj - Buna - Makan Tengahari di Tepi Sungai Buna
Bosnia and Herzegovina (11) : Singgah Makan di Kolobara Han, Saraci
Bosnia and Herzegovina (12) : Jalan-Jalan Cari Makan Ćevapi ( ćevapčići ) / Bosnian Kebab
Bosnia and Herzegovina (13) : Negeri Yang Pernah Terkoyak!
Bosnia and Herzegovina (14) : Jom Makan Nasi dan Minum Teh Parsi di Sarajevo!
Bosnia and Herzegovina (15) : Makan Malam di Nanina Kuhinja
Bosnia and Herzegovina (16) : Suatu Pagi di Baščaršija
Bosnia and Herzegovina (17) : Oleh-Oleh Bosnia
Bosnia and Herzegovina (18) : Masjid & Kenangan Mencuit Hati

Bosnia and Herzegovina (19) : Selamat Tinggal Negara Bosnia Yang Cantik!

You May Also Like

0 ulasan