Tenggiri Panggang Halia Muda

8:39 PTG

Assalamualaikum.
Selamat berhujung minggu buat semua. Kadang-kadang Amie terlupa .... entah hari apa, maklumlah asyik duduk terperap dalam rumah.  Terasa masa begitu pantas berlalu, kerana bila disedari rupanya sudah lebih 3 minggu Amie bercuti. Wokeylah.... kita lihat menu berpantang yang Amie kongsikan di bawah ini. Kepada rakan-rakan yang berminat, bolehlah dapatkan resepi yang asalnya diberi nama Ikan Panggang Halia Muda ini dalam buku masakan Kompilasi Masakan Berpantang oleh Chef Nor Asmawati Nor Din.


Resepi : Ikan Panggang Halia Muda
Sumber : Buku Masakan Kompilasi Hidangan Berpantang oleh Chef Nor Asmawati Nor Din

Bahan A:
2 potong ikan tenggiri
1 biji limau kasturi - diambil jusnya
serbuk kunyit secukupnya
garam secukup rasa

Bahan B:
30 gram halia muda*
1 biji bawang besar*
4 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
minyak masak
hiris semua bahan bertanda*

Cara:
1. Lumurkan Bahan A pada ikan. Perap selama 30 minit. Kemudian panggang ikan hingga masak.
2. Panaskan sedikit minyak. Tumis Bahan B hingga naik bau. Taburkan di atas ikan.


Catatan:
Orang Melayu memperakui bahawa halia salah satu herba tradisional yang mempunyai banyak khasiat iaitu dapat membantu penghadaman, baik untuk hati, menguatkan tenaga batin, menambahkan air mani, membuang angin, menghiangkan bau mulut, memanaskan badan dan melancarkan perjalanan darah.
Sumber : Buku Masakan Kompilasi Hidangan Berpantang.



Jangan lupa, pastikan halia yang digunakan dalam masakan ialah halia muda, bukannya halia tua yea...

8 comments

  1. Asslmkm kak Amie.
    Menu ni sesuai juga tuk org berdiet kan. Heee :-).
    Selamat berpantang ya kak.

    BalasPadam
  2. Salam kak amie.. wah. ada buku resepi khas utk menu berpantang.. mmg memudahkan..

    BalasPadam
  3. Amie..ummi ni berpantang juga, pantang jumpa ikan panggang, mesti nak ratah hehe...

    Take care..

    BalasPadam
  4. salam k.amie......huhu!!!sedapnye menu org pantang. btw dlm pantang ni hidang apa pun semua rasa sedap sbb laporrr memanjang. hehe, ganti ayam pun sedap ni kak.

    BalasPadam
  5. Sedapnya....
    Saya pun macam ummiross, pantang jumpa makanan..

    BalasPadam
  6. tak kiralah menu berpantang pun apa yang penting..orang tak pantang ni pula yang terliur tengok!

    BalasPadam
  7. Gud morning dear kak amie...

    Wah dah lama x makan ikan tenggiri, kalau d tawau mmg satu kemestian ni, manis & fresh!!!

    BalasPadam
  8. sedap lauk mcm ni ... pembuka selera.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe