ADSENSE

Rabu, 30 Mei 2012

Jus Avocado

Selamat tengahari rakan-rakan nan budiman. Jom nikmati Jus Avocado untuk hilangkan dahaga di kala panas terik begini. Segelas sahaja.... segelas sahaja sudah mencukupi! Alhamdulillah. Anda akan berasa kenyang!


Resepi : Jus Avocado
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 biji buah avocado - anggaran 400 gram
200ml susu segar
4 sudu gula pasir
1 sudu jus limau nipis
200ml air - pilihan ( Amie masukkan air sebab jus avocado terlalu pekat)

Cara:
1. Kisar buah avocado bersama susu segar, gula pasir dan air.
2. Campurkan jus limau nipis.
3. Tuang ke dalam gelas.
4. Masukkan ketulan ais jika suka.
5. Sedia untuk dinikmati.

18 ulasan:

Izan Ishak berkata...

salam kak amie..

baru2 ni izan sampai mimpi2 nak minum jus avokado ni. mesti rasanya sedap kan. tak pernah try lagi ni...

Amie berkata...

Izan Ishak..
alolooo siannya sampai termimpi2 pulak dah... ada yang suka rasanya, ada tak suka juga

kasihredha berkata...

jus alpukat ni letak susu coklat pun sedap amie :)

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

assalam amie...
wahh.. ada jus avocado... segarrr gitu... mcm smootie pun ye jugak ni kan amie.. apa ye amie bezanya jus dgn smoothie? kita tak berapa tau sgtla hihi...

hmmm.. jom amie kita tukar jus avocado ni dgn kek avocado madiha... hehe.....

Bicara Kak Noor berkata...

wah hari2 menu sihat lah Mie best lah klau dekat nak minta jus ni sikit belum pernah rasa lagi hahaha jakuniss lah akak ni kan

Ucu Faridah berkata...

nak ikut jadi mcm k.noor lah..jakuniss hahaha..

myda_ahmad berkata...

apa rasanya buah avocado nie kak Amie?.....x pernah mkn...kalau nak beli tu rasanya memang mustahil...

hazila berkata...

Saya pun ada avocado dalam peti ais. Bagus juga balik nanti buat smoothie...

Asmara berkata...

my faveret! letak coklat kak mmg mabeles!

Kamalia berkata...

suka jus ni jugak..betul mcm kak as cakap,letak coklat jd super yummy.:)

Amie berkata...

Kasih,
terima kasih kongsi resepi.. lain kali nak cuna bubuh coklat pulak.

Madiha,
nanti kita sembang pasal jus & smoothie di dapur Madiha ye... sekali Amie nak makan kek Avocado tu he he heh

Kak Noor,
alhamdulillah kak... memang avocado menyihatkan, dan berkhasiat.

Amie berkata...

Ucu,
Jakun sekrang dah moden dah ha ha hahh

Myda,
tak tahulah nak cakap rasa apa... he he hehh rasa lemak2 tawar gitu kot...

Hazila,
memang elok benar buat smoothie... kenyang!

Asmara,
nanti kak Amie buat dengan coklat ye...

Kamalia,
yuppp... akan dicuba saranan itu.. tq sayang...

tun_telani berkata...

Salam kak amie.. wah2.. musim avocado ke skrg kak? tp nmpk kak madihaa wat kek avocado.. tun x penah try lg minum jus avocado.

quinnie berkata...

sedap ye kak..saya pernah makan sekali je buat ni..hahaha...teringin la nak cuba..:)

Amie berkata...

Tun Telani,
avocado memang ada sepanjang tahun he he hehh

Quinnie,
cubalah buat lagi dik, bagus untuk diet nih

mawar merah berkata...

Amie, selalu saya buat campur susu segar dgn gula merah, sdap jugak tau. Klu dpt buah ni lg saya nk try resepi Amie pulak..

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

Juice Avocado pulak!!! hadoiii kecurr dah niii Kak Amie cayangggggg

mama aini berkata...

ehem mama tak pernah try jus avocado ni..selalu nampak buah ni kat JUSCO tapi tak beli pun..