Ikan Sembilang Masak Kari Asam Pedas

7:01 PG

Hari ini Selasa. Amie sedang menanti waktu bersarapan pagi di Medan Selera pada pukul 7  nanti manakala Kursus Penulisan Dokumen Rasmi akan bermula pada pukul 8.30 pagi. Oleh kerana jadual yang ditetapkan mengikut waktu semenanjung, jadi terpaksalah kami menunggu agak lama. Matahari pun sudah memancar terang, melalui tingkap bilik penginapan nampak jelas pemandangan sekitar Institut Perguruan Guru Kampus Tawau, dan sementara itu Amie ambil kesempatan untuk berkongsi resepi yang belum sempat Amie paparkan di sini. Resepi Ikan Sembilang Masak Asam Kari ialah menu yang Amie hidangkan untuk makan malam kami sekeluarga beberapa hari sebelum Amie tinggalkan dapur buat seketika.


Resepi : Ikan Sembilang Masak Kari Asam Pedas
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan :
1 ekor ikan sembilang seberat 600 gram - bersihkan dan potong 6 bahagian
5 helai daun limau purut
1 kuntum bunga kantan - belah 4
3 biji tomato merah - cincang
1 biji timun - potong 3 dan belah 6
4 sudu serbuk rempah kari ikan
1 sudu teh pati asam jawa
3 cawan air
minyak
garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
10 biji cili kering
3 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1.5cm belacan
1.5cm halia
1.5cm kunyit hidup

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar bersama tomato cincang dengan api  sederhana panas sehingga pecah minyak dan tomato hancur.
2. Masukkan serbuk rempah kari. Tuangkan air sedikit demi sedikit. Biarkan sehingga kuah mendidih.
3. Masukkan pati asam jawa, ikan sembilang, dan daun limau purut serta bunga kantan.
4. Didihkan dengan api sederhana perlahan sehingga ikan sembilang masak.
5. Perasakan dengan garam atau perasa pilihan.
6. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.



20 comments

  1. Selamat pagi Kak Amie..
    berselera tengok ikan sembilang masak kari asam...perghhh..pagi2 ni mesti nak masak nasik..hikhikhik..

    BalasPadam
  2. Assalammualaikum Amie, akak suka ikan sembilang tp takut nak menyiangnya. Arwah tok dulu selalu masak asam pedas daun kesom...fuhh...teringat la pulak.

    BalasPadam
  3. Singgah dari selatan tanahair, tetep terbang ke Sabah demi nak tengok hidangan Amie, terus lapor rasanya!

    BalasPadam
  4. assalam k.amie..memang sedap..sy pernah buat ni kat ofis dulu...

    BalasPadam
  5. Assalamualikum Amie.. Salam ceria.. wah wah Ani nak cuba la masak style mcm ni tentu lazat ada plak dgn tlur asin hmm yummy..thx Amie atas resepi nya..

    BalasPadam
  6. Salam kak amie.. mmm kak menyelerakan dengan pekat nyer.. memang terangkat.. kak jangan terkejut karang waktu maghrib kul 6 ptg.. 6pg kanak2 dah gi sekolah ha ha ha pengalaman erma gi bercuti di sabah... he he he

    BalasPadam
  7. salam kak amie.. tun xpandai masak ikan sembilang.. rasa dia sama ngan ikan keli ye.

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum Amie,
    waduhhh2..kwetok uweenakkk banget...njalok sitik..he3..

    BalasPadam
  9. mak saya mmg suka mask ikan ni, tp sejak abah x leh mkn dah tak masak dah. rindu nak makan masakan mak..

    BalasPadam
  10. salam amie..lama dah xjumpa ikan sembilang.Tumpang mkn kat sini jer la....TP dah habih erkh?:(

    BalasPadam
  11. salam ami..sedapnya masak ikan amie ni..tengok gambo pun dah terliur ni

    BalasPadam
  12. Salam dan selamat besiaran kembali Amie,
    Lama tak makan asam pedas ikan sembilang, arwah ibu dulu selalu juga buat, mmg sedap sangat, lembut jer isinya....

    Psstt....suka tengok gambar makanan yg banyk kat bawah tu, meriah gitu, tak tau mana nak pilih

    BalasPadam
  13. mabeles! siye x pernah tgk ikan sembilang..mest ala2 ikan baung jgak kan k.ami..kari pon pekat..mesti sedap!..nyum..nyum..

    BalasPadam
  14. Salam Kak Amie..bestnya ikan sembilang msk asam kari..rs mcm nk mkn nasi terus jer nii ^_^

    BalasPadam
  15. Senang yer nk dpt ikan smbilang kat sana ye kak? Nmpk mnyelerakan! :-)

    BalasPadam
  16. assalamualaikum kak amie... wah! ikan semilang la pulak. seingat nani macam pernah sekali je makan ikan ni seumur hidup..aduh! sedapnya! tapi sampai sekarang tak pernah jumpa dah ikan tu. (sebab tak mencari kot)

    BalasPadam
  17. dah lamax makan ikan sembilang kak,asyik membantai keli je..antara ikan yg top10 dalam selera saya..

    BalasPadam
  18. Salam Kak Amie cayang.. wah ikan sembilang inilah lauk kegemaran Arwah ayah.. setiap kali memancing Bonda buat asam pedas daun kesum...

    sekarang setahun sekali pun payah nak makan... sebab dah tak ada yang memancing kat pasar banyak... tapi nak yang pancing jugak hehee dah terbiasa masa kecik2 dulu kan... sedap tu kak Amie.. kecurr sudahnya ni hah!

    BalasPadam
  19. Sore Kak Amie.. ikan apa aja kalo di masak kari asam pedas pasti melly suka.. bisa makan nasi banyak nih.. sedapp

    BalasPadam
  20. Salam ptg Amie...

    asam pedas ikan sembilang!!! mmg suka sgt2x my hubby kalau ikut pegi pasar mmg selalu cari ikan sembilang tapi malang nyer kdg2 ikan sembilang nie dh x fresh takut kang beli mahal2 wasted jer sbb bila dh msk ada yg rasa lain...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe