Sambal Hijau @ Sambal Ijo

4:04 PTG

Hari ini Amie cuba masak Sambal Hijau @ Sambal Ijo. Sebelum ini Amie pernah buat Sambal Ijo di sini : Ikan Goreng Sama Sambal Ijo Kjee . Kak Jee gunakan satu kilogram cili hijau dengan 1 kilogram bawang besar. Tumbuk cili hijau bersama bawang kasar-kasar, dan kemudian tumis menggunakan minyak bekas gorengan ayam. Memang sedap sangat bila makan nasi dengan ikan goreng atau ayam goreng bubuh sambal hijau!
Kali ini Amie nak cuba sambal hijau versi  rumah makan Padang di sini : Resep Rahasia Sambal Ijo Khas Rumah Makan Padang.


Terima kasih Rumah Makan Sari Bundo kerana sudi kongsikan resepi Sambal Ijo ini, dan semoga Rumah makan Sari Bundo semakin banyak mendapat kunjungan para tamu. Di sini Amie minta keizinan untuk tuliskan semula resepi  Resep Rahasia Sambal Ijo Khas Rumah Makan Padang dalam bahasa Melayu Malaysia.


Bahan-bahan:
250 gram cili hijau - buang tangkainya
50 gram cili padi hijau - untuk hasil yang lebih pedas
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji tomato hijau
1/2 sudu kecil jus limau nipis
3 sudu besar minyak untuk menumis
gula pasir secukupnya
garam secukupnya.

Cara memasak:
1. Potong kasar cili hijau dan cili padi
2.Kemudian kukus cili hijau dan cili padi bersama bawang merah, tomato dan bawang putih selama lebih kurang 5 minit.
3. Jika sudah layu, tumbuk bahan di atas secara kasar sehingga sebati.
4.  Panaskan minyak dan tumis semua bahan sehingga layu dan terbit aroma.
5. Akhir sekali, tambahkan gula, jus limau nipis dan garam. Kacau rata dan masak sehingga pecah minyak.
6. Angkat dan hidangkan.


Amie tambahkan perencah Maggi Cukup Rasa, dan tumis sambal gunakan minyak bekas gorengan ayam. Jadi, sambal hijau olahan Amie nampak sedikit kuning disebabkan warna kunyit pada bekas minyak tersebut! Dan satu lagi, bawang merah yang Amie gunakan nampak agak kasar. Mungkin disebabkan Amie hanya belah dua dan kukus bersama bahan lain, dan bila ditumbuk, cili hijau terlebih dahulu hancur, sedangkan bawang merah masih kasar!

Apa pun, yang penting Sambal Hijau dapat dihasilkan dan dinikmati dengan penuh selera. Gambar di atas Amie paparkan untuk membandingkan hasil Sambal Hijau dari setiap rumah makan. Nampaknya memang ada versi masakan sambal hijau yang tersendiri! Sambal Hijau yang Amie hasilkan kali ini mempunyai rasanya yang tersendiri. Kalau dulu Amie buat sambal hijau tanpa tomato, tetapi kali ini Amie bubuh dua biji tomato sebagaimana dalam resepi Rumah Makan Sari Bundo, ditambah pula dengan jus limau nipis. Memang terasa masam manis cili hijau dengan tomato, dan rasa menjadi sebati apabila ditambah dengan bahan perasa lain. Dan satu lagi, pada masa akan datang Amie kena kurangkan jumlah cili padi, sebab rasanya agak pedas tapi memang sedap! Sepanjang Amie berada di Bukit Tinggi, rasa sambal hijau yang dihidangkan tidak begitu pedas!
Sambal Hijau enak dinikmati bersama nasi panas, dan dapat seekor dua ikan goreng pun sudah cukup lazat!

Boleh juga dimakan bersama ayam goreng dan sertakan sekali dengan ulam-ulaman sebagai pelengkap hidangan.

Sambal Ijo di Rumah Makan Eni. Gambar atas, Sambal Ijo Dengan Terung. Gambar bawah, Sambal Ijo dengan Ikan Goreng.


 Sambal Ijo di Rumah Makan Lamun Ombak.

 Sambal Ijo di Rumah Makan Aie Badarun.

 Sambal Ijo di Restoran Flora di tengah sawah. 

Sambal Ijo di dapur Amie!
Sekian, eksperimen Sambal Hijau @ Sambal Ijo dari Amie's Little Kitchen.

11 comments

  1. samalah menu kita arini....SAMBAL IJO! hehee
    tadi cuma makan dengan nasi & ikan goreng panas. Mmg berselera!
    Saya buat banyak2, simpan dalam fridge.

    BalasPadam
  2. Sedap tu kak amie . Bertambah2 la nasi nih...

    BalasPadam
  3. Sedap tu kak amie . Bertambah2 la nasi nih...

    BalasPadam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  5. ya Allah, sedapnya lihat gambar-gambar sambal ijo kak amie.. kecur liur dah ni

    Jemput singgah baca entri terbaru saya ini

    BalasPadam
  6. Ujie,
    kena buat lagi sambal ijo ni, semalam buat habis dah, pagi tadi anak tanya lagi.

    Nita,
    betul tu, boleh cecah dgn macam2 ulam juga.

    Zaleha,
    sambal ijo versi Padang dengan sambal ijo hasil air tangan sendiri, beza rupa sikit tapi tetap sodap!

    BalasPadam
  7. Favorite Nina sambal Hijo ...!! Makan ngan nasi panas-panas! Wallaaa...

    BalasPadam
  8. Rupanya bahan di kukus patutlah lain je rasa. Tapi sambal ijo padang memang sedap lah

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum cik mcm mna nk bg sambal hijau tahan lama. Perlu letak apa ke? Atau cara masak?

    BalasPadam
  10. Unknown,
    biasanya untuk awet atau tahan lama masakan seperti sambal, masak gunakan lebih minyak, tapi tak pasti pula dengan sambal hijau ni.

    BalasPadam
  11. Sambal ni la yang SA nak buat tapi x pandai tu,..nak cuba la buat...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe