Gulai Ayam Hijau

7:23 PTG

Selamat petang semua.
Semoga semuanya sihat dan ceria-ceria hendaknya.
Apa agaknya hidangan makan malam anda? Seperti biasa, makan malam kami sudah semestinya sebelum menjelang Maghrib, atau dengan kata lain sekitar pukul 5 petang kami sudah makan malam (kononnya waktu begini untuk minum petang!). Tradisi ayah bonda kami, memang makan malam kami diawalkan, supaya selepas Maghrib kami dapat mengaji al-Quran dengan ayahanda, dan seterusnya selepas solat Isya' boleh mengulangkaji pelajaran, atau terus tidur! Itu cerita dulu, barangkali disebabkan tiada kemudahan elektrik (gunakan lampu gasolin), dan tiada siaran televisyen yang pelbagai seperti sekarang ini, jadi segalanya dilakukan lebih awal, dan bangun paginya pun memang 'awal' juga!

Petang tadi Amie sempat masak Gulai Ayam Hijau. Nampaknya Bumbu Masak Khas Minang belum habis lagi. Kali ini Amie cuba masak gulai hijau pula.  Seperti biasa, tidaklah susah untuk mengolahnya kerana bumbu sudah sedia.

Selain bumbu hijau sedia ada, 2 bahan lain yang perlu Amie sediakan termasuklah 150 gram lada hijau dan 3 gelas santan sebagaimana yang disarankan di belakang paket pes tersebut. Bagaimana pun Amie sesuaikan rasanya dengan menambah sedikit gula memandangkan pes tersebut agak terasa garam dan asamnya.



Walaupun hanya disarankan 1/2 kg bahan, tapi Amie gunakan 1 kg daging ayam. Kuahnya pun banyak!

 Inilah rupa Bumbu Masak Khas Minang untuk Gulai Ayam Hijau.

Amie lihat dalam banyak resipi masakan Minang / Padang, masakan gulai ayam hijau ini ada dua versi. Ada yang bubuh santan dan ada yang tidak. Boleh ditambah bahan lain dalam masakan seperti petai, kentang, nangka muda dan sebagainya.

Untuk rujukan akan datang, Amie tempelkan di sini resipi dari 3 kuliner negara asal iaitu : 1. AYAM SANTAN CABE IJO,
2. GULAI AYAM HIJAU dan rakaman dalam you tube : 3. AYAM GULAI CABE HIJAU Khas Padang.
 

2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe