Udang Garing Daun Kesum

7:38 PTG

Assalamualaikum.
Kongsi satu lagi resepi untuk malam ini... Udang Garing Daun Kesum. Sudah pernah buat tapi nak buat lagi sebab sedap dan kebetulan pula semua bahan yang diperlukan ada termasuk daun kesum, daun kari dan daun kemangi @ selasih.


Kali pertama Amie buat Udang Garing Daun Kesum ikut resepi yang Ibundo gunakan berdasarkan Majalah SAJI Februari  2012. Kali ini pun, Amie gunakan sumber yang sama. Terima kasih banyak Ibundo, sekali lagi Amie panjangkan resepinya di sini ye Bundo!


Resepi: Udang Garing Daun Kesum
Sumber : Dapur Ibundo - Majalah SAJI 2012

Bahan:
500 gm udang


Bahan perap:
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kari
1/2 sudu kecil lada hitam
1 sudu besar tepung jagung
sedikit garam


Bahan cincang:
6 ulas bawang putih

3 cm halia
1 tangkai besar daun kesum
1 tangkai kecil daun selasih
1 tangkai kecil daun kari
1 biji cili merah
1 biji bawang besar (Bundo tambah) - Amie pun tambah
minyak untuk menggoreng


Cara:
1. Kelar bahagian belakang udang dan bersihkannya.

2. Gaulkan udang bersama bahan perap dan biarkan seketika.  
3. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga garing.  Angkat dan toskan minyaknya.
4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 2 sudu besar sahaja.  Tumis bawang putih, bawang besar  dan halia sehingga agak garing. 
5. Masukkan cili merah diikuti daun kesum, daun selasih dan daun kari.
6. Sentiasa kacau supaya tidak hangus. Goreng sehingga garing.
7. Masukkan semula udang dan gaul rata.



Sedap ratah-ratah begitu saja!

17 comments

  1. aduhhh kak xtahan tgk udang yg bjuntai kt tepi2 mangkuk tu..rasa mcm nk dkutip2 aje..hihi

    slmt thn baru yea buat akak skeluarga..

    BalasPadam
  2. Selamat malam kak amie, sedap nampak menu hari ni : )

    BalasPadam
  3. Slmt thn baru Amie.
    sedap nampak udang goreng garing gini....kat rumah masak udang juga tp kari udang..

    BalasPadam
  4. salam Mie, dah lama jugak akak tak masak udang ni, banyak daun2 kat umah ni segar bugar esuk lusa nk buat lah tergoda jugak tnegok udang Amie ni beso2 lagi tu

    BalasPadam
  5. Olala!!!, kecur air liur ummi ni Amie, baru lepas makan, tapi tengok udang ni rasa nak makan balik.

    BalasPadam
  6. Slamat Tahun Baru Kak Amie ^__^..

    xtahan tgk udangnya..InsyaAllah nk cuba jgk resepi ni nnt..damia suka sgt mkn udang..

    BalasPadam
  7. bestnyerr udang goreng garing..mcm rasa2 je kruupp kraapp die tu..nyumm2!

    BalasPadam
  8. Aduh mak aiii...!!!! terlior nyaaaa

    BalasPadam
  9. Kak Amie cayangggg...nak pengsan mieza tgk udang ni...mieza mmg suka makan seafood...huwaaaa terliurrrr

    BalasPadam
  10. bestnya tgk udg tu dok berposing, meh sini dlm 3 4 ekor...hihihi

    BalasPadam
  11. sedapnya kak amie

    besar2 pulak udang tu, dapat ratah2 pun best jugak kan

    BalasPadam
  12. selamat petang kak amie..hmmmm.. sedapnya udang garing daun kesum ni..

    BalasPadam
  13. As salam Amie.. Sedapnya resepi udang ni..
    Singgah dan follow sini.. 825
    Salam kenal :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe