Khamis, 24 Januari 2013

Roti Paratha / Pratha & Kari Parpu / Dal

Assalamualaikum.
Selamat menyambut Maulidur Rasul buat semua pengunjung budiman. Bagi sesiapa yang menyambut ulang tahun pada hari ini, sudah tentulah tarikh ini begitu istimewa sekali kerana bersamaan dengan tarikh 12 Rabiulawal yang membawa cahaya kepada seluruh umat manusia di dunia ini.


Hari ini Amie kongsikan hidangan sarapan pagi yang mengenyangkan buat kami sekeluarga hingga ke tengahari. Amie sediakan Roti Paratha (Pratha) dengan 3 jenis penciciah iaitu Kari Parpu atau Kari Dal, Sambal Tumis Ikan Bilis dan juga Tumisan Sardin. Roti Paratha tu roti beli, hanya perlu dipanaskan di atas kuali non stick saja. Amie hanya buat pencicahnya sahaja. Amie berkesempatan menyelidik sedikit tentang roti paratha ini dan menurut Wikipedia, nama roti paratha ini sebenarnya terkenal di Singapura dan bentuk serta rupa roti paratha sama dengan roti canai.  Ada juga menyatakan perkataan canai dibelakang roti ini asalnya dari jenis dal yang digunakan bersama roti ini, yakni "Channal". Pada versi yang lain, perkataan canai ini datangnya dari nama bandar ChennaiIndia disebabkan ramai pencanai roti ini kebanyakkannya berasal dari sana pada ketika kebanjiran orang India di Malaysia. Okey... sekadar untuk menambah pengetahuan saja ye...


Amie gunakan resepi Mamak Haji untuk menyediakan Kari Parpu atau Kari Dal sebagai pencicah roti parataha ini. Menurut Mamak Haji, keizinan diberi untuk mengubahsuai resepi yang dikongsi oleh beliau mengikut selera masing-masing. Jadi, ada beberapa bahan yang Amie tambah di dalam resepi ini.

Resepi : Kari Parpu / Kari Dal
Sumber : Mamak Haji

  • 250gm kacang parupu/dal.
  • 1 cawan santan - Amie gantikan dengan susu cair
  • 3 cili hijau dibelah dua.
  • 1 sudu kecil halia dicincang.
  • 3 biji cili kering - Amie tidak bubuh 
  • 1 sudu kecil (tsp) serbuk cili.
  • 1 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit.
  • 1  sudu kecil (tsp) biji jintan putih.
  • 1/2 sudu  kecil (tsp) biji jintan manis.
  • 1/2 sudu kecil (tsp) Garam Masala (sekiranya ada).
  • 1 sudu kecil (tsp) gula.
  • secubit Astafeida – sekiranya ada - Amie tidak bubuh
  • Garam secukup rasa.
  • Minyak untuk menumis.
  • Amie tambah sebiji bawang besar cincang.
CARA-CARA MENYEDIAKAN:
1. Masak kacang parpu dengan 2 cawan air, masukkan serbuk kunyit, dan serbuk cili. Sekiranya tak cukup air semasa memasak boleh tambah air sedikit tetapi jangan terlalu banyak. Setelah masak sempurna, ketepikan.
2. Panaskan periuk atau kuali dengan api sederhana besar dan masukkan minyak untuk menumis. Bila minyak panas masukkan cili kering,   biji jintan putih dan manis,  dan sekiranya suka boleh masukkan daun kari sedikit serta halia cincang. Bila biji rempah mula meletup, masukkan cili hijau.
3. Masukkan “serbuk astofeida” sekirana suka pada baunya tapi Mamak Haji tak galakan orang Melayu gunakan astofeida kerana ia berbau sampai ke peluh badan.  Astofeida ini berbentuk serbuk yang diperbuat daripada bawang putih. Awas jangan sampai hangus tumisan anda nanti pahit pula kari anda. Masukkan serta-merta parpu yang telah masak tadi ke dalam tumisan. Tumis campuran parupu dalam 2-3 minit lagi dengan adunan rempah-rempah tadi.
4. Masukkan air mengikut kepekatan yang anda kehendaki. Pada masa ini juga, sekiranya anda suka bolehlah masukkan sayur-sayuran (labu air), kentang, tomato, dan karot. Biarkan kentang masak sempurna. Masukkan garam secukup rasa. Perhatikan Mamak Haji suruh masukkan garam diakhir ubi kentang masak kerana garam akan melambatkan ubi kentang masak. Sekiranya garam dimasukkan diawal masakan, kita tidak boleh tentukan jumlah garam yang diperlukan ia semasa cair dan selepas bertukar menjadi pekat. Dengan sebab itu masukkan garam di akhir setiap masakan.
5. Masukkan santan dan tentukan kepekatan kari yang anda kehendaki. Biarkan ia dimasak 5 minit lagi sehinga mendidih untuk tidak cepat basi. Keluarkan dari dapur dan hidangkan. Kari parpu ini amat sesuai menjadi kuah pencicah untuk roti canai, capati, tosai atau roti potong. Khasiat parupu yang tinggi protein itu sangat sesuai untuk kanak-kanak dan juga kepada ingin menjaga diet dalam makanan. 



Untuk menambah kelazatan hidangan Amie tambah Sambal Tumis Ikan Bilis.



Encik Suami pula teringin pencicah Tumisan Sardin. Wokey... Tumisan Sardin juga siap!




Sedap! Memang sedap! Siapa kata Roti Paratha dimakan bersama pelbagai bahan pencicah tidak sedap? Setakat ini belum pernah dengar lagi... he he he heh... Terima kasih buat Mamak Haji yang baik hati berkongsi resepi Kari Parpu / Kari Dal yang istimewa ini.

18 ulasan:

Mamasya berkata...

Selamat Menyambut Maulidur Rasul Amie
sampai 3 jenis cicah.... sedappp...mmg suka dg roti paratha...masa di Msia mmg selalu ada stok dlm peti ais...senang cicah apa2.
nengok entry donut kat bawah tu....bestnya Amie dpt belajar....mcm2 jenis ada....semua nampak menarik..

zana fahmi berkata...

Slm maulidurrasul Amie. Org semenanjung tak sah kalau takde sambal dlm kuah dal, kan? Rajinnya amie.

faa.rosli berkata...

ni kuah campur..sedapnya kalo makan roti paratha tu dengan kuah campur ni buat banjir. perghh..hehe

Tihara berkata...

roti parata mmg sedap, lagi haluss :)

whitecappuccino berkata...

salam maulidur rasul

Shiela berkata...

Sedapnyerrrr.. :b

Temuk berkata...

Assalam, Amie
Paratha tu kira = canailah, kan? Ayah rajin juga membeli yang sejuk beku, yang bila dipanaskan serupa dengan jenis yang Amie tayangkan. Kalau di"gu"kan dengan tumisan sardin, lagi mengancam. Sebenarnya, dalam gerobok dah lama tersimpan tepung gandum sebab ada angan-angan nak buat benda tu. Tapi, belum datang juga si mood walau dah selalu datang ngomelan "tepung dah tumbuh kulat!"

Lesung Batu berkata...

salam maulidur rasul amie..rajinnya sampai 3 kuah!! hehe..link Mamak Haji tu info dia mmg menarik..selama ni tak tau pun asal usul Kari Parpu..yg tau mkn je..tinggg!

Yana Shaiful berkata...

Salam Maulidur Rasul Kak Amie cayang ^__^

Yana suka sgt roti paratha..mmg sntiasa kna ada dlm esbox..mmg sedap mkn dgn sambal sardin..klu terlebih rajin sikit boleh bt kari mcm k.amie ^_^

Gee® berkata...

Kak Mie, ada lagi tak kari parpu tu... mengancam laaa

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

wahh.. sedapnya paratha dengan 3 pilihan cicahan yg sedap2 belaka. kalau suami madihaa tentunya dhal menjadi pilihan pertamanya.. madihaa pula akan pilih sambal sardin.. hehehe..

tun_telani berkata...

Slm kak amie.. 1st time dgr perkataan parpu tu. hihi...
tun kalau roti paratha mmg suka campur2 kuah dhal dan kuah kari.

Rohah berkata...

kak...enak ei...kat freez tu tinggal sekeping je,boleh buat sarapan utk sorang je, tunggu time anak2 sume gi sekolah...hehe..anak bujang sulong yg suka sgt makan roti ni..kita klu buat kak..takde kuah2..terus ngap je..

Tina Othman berkata...

sedapnya

yg paling tak tahan sardin dan ikan bilis tu, wahhhhh meleleh air liur, hat parpu tu tina tak berapa minat

Acik Erna berkata...

assalam amie..sedapnya amie..acik selalu beli yang frozen je..

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak amie..wahhh rajin tul akak sampai 3 pilihan pencicah...klu kat depan mata saya ada pilihan, ketiga-tiga pun saya pilih....Lagi2 time paratha pasih panas2...

may agumo berkata...

salam maulidur rasul kak amie.. wah.. bestnya bersarapan dgn roti paratha dgn 3 jenis cicahan.. yummyy..

Dede Thea berkata...

Emmhh Yummy nampaknye,lezat pula harumnye,,,,,