ADSENSE

Rabu, 23 Januari 2013

Resepi Soft Doughnut (Savoury Dough) - Cheesy Cheese Doughnut

Assalamualaikum.
Terima kasih atas kunjungan anda semua ke Amie's Little Kitchen. Memandangkan ramai rakan facebook dan juga ahli kumpulan masakan yang ternanti-nanti resepi donut lembut selembut donut Big Apple, jadi Amie putuskan untuk memaparkan resepi tersebut. Sebenarnya Amie ingin mencuba untuk kali kedua di dapur sendiri tetapi Amie fikir Amie tidak mampu melakukannya disebabkan kekangan masa dan jika Amie simpan lebih lama resepi ini, takut akan terlupa pula beberapa perkara yang disampaikan oleh Chef Khoo tempohari.


Bahan A:
350 gram tepung protein tinggi
200 gram tepung gandum
50 gram susu tepung
75 gram gula kastor
1 sudu teh garam
3 sudu teh (10 gram)  yis segera 

Bahan B:
1 biji telur gred A
170 gram air sejuk
80 gram krim putar
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh perisa mentega

Bahan C:
40 gram mentega
30 gram butterol
1 sudu makan liquid bread improver

Info tambahan:
Bahan A - Lebihkan penggunaan tepung protein tinggi berbanding tepung gandum. Jika gunakan tepung protein tinggi sahaja lagi baik, tetapi jangan gunakan tepung gandum sepenuhnya. Untuk susu tepung pula, boleh gunakan apa-apa sahaja jenis susu tepung.

Bahan B - Hendaklah menggunakan air sejuk sepenuhnya, dan bukannya air suam supaya adunan naik dengan sempurna (Chef Khoo terangkan sebab-sebab pertemuan di antara yis dengan air sejuk atau air suam, tapi Amie terlupa... tak buat catatan). Gunakan krim putar yang mempunyai rasa manis seperti Value Pride, dan bukannya jenis UHT seperti jenama Anchor yang tawar itu. Jika tidak mempunyai perisa mentega, boleh gunakan perisa vanilla sahaja.

Bahan C - Jika tidak ada butterol, gunakan sahaja marjerin. Dan jika tidak ada liquid bread improver, gantikan dengan serbuk penaik lain.

Jika suka, tambahkan sedikit pewarna kuning supaya doh mempunyai warna yang cantik.

Cara:
1. Campurkan semua Bahan A di dalam mangkuk pemukul. 
2. Masukkan Bahan B ke dalam campuran Bahan A dan pukul menggunakan kelajuan perlahan selama 1-2 minit.
3. Tukar kepada kelajuan sederhana, dan kemudian masukkan Bahan C. Pukul lagi selama 5-6 minit sehingga adunan menjadi licin.
4. Keluarkan adunan donut, dan biarkan ditutup untuk rehat selama 30 minit.
5. Ratakan adunan donut setebal 2cm menggunakan kayu penggelek, dan taburkan sedikit tepung gandum di bawah dan permukaan adunan.
6. Tutup dengan plastik dan rehatkan seketika.
7. Buka plastik penutup dan angkat adunan tadi dan kembalikan semula ke tempat asal. Adunan akan menjadi mengecil sedikit. 
8. Gunakan acuan donut untuk menerap bentuk yang dikehendaki.
9. Susun di atas dulang yang telah ditabur dengan sedikit tepung.
10. Biarkan donut kembang sehingga menjadi 2 kali ganda. 
11. Goreng sehingga kuning keemasan menggunakan api sederhana panas.

Peringatan: Sekiranya mesin pemukul anda bersaiz kecil, buat separuh adunan sahaja kerana doh tidak akan menjadi dengan sempurna sekiranya adunan terlalu banyak.

Di bawah ini Amie kongsikan resepi salah satu daripada 14 jenis yang Amie pelajari dengan mengambilkira bahan dan cara penyediaannya yang agak mudah. 


Cheesy Cheese Doughnut

Bahan untuk topping:
250 gram coklat putih 
250 gram keju cheddar (jika tidak ada tidak mengapa)
100 gram keju parmesan
150 gram UHT cream

Cara:
1. Coklat putih dicairkan secara double boil bersama UHT cream.
2. Parut keju parmesan - (boleh gunakan serbuk keju parmesan)

Bahan untuk filling:
250 gram krim keju
80 gram gula icing
40 gram UHT whipping cream

Cara:
1. Putar krim keju dengan gula icing sehingga lembut.
2. Masukkan krim putar (UHT whipping cream) dan gaul rata.



Minta maaflah ye sebab susah sikit Amie nak terangkan bahagian fillingnya. Cuba lihat bulatan warna putih di tepi donut di atas tu. Gunakan penebuk (ada penebuk khas, Amie belum ada penebuk tersebut), untuk menebuk donut dari tepi hingga ke tengah. Setiap donut hendak dibuat 2 atau lebih tebukan. Kemudian masukkan bahan filling ke dalam platik 3 segi, dan gunting sedikit dihujungnya. Selepas itu masukkan hujung plastik yang berisi filling tadi ke dalam lubang tepi donut dan tekan plastik supaya filling boleh masuk ke dalam lubang tadi. Buat di setiap bahagian yang telah ditebuk.

Untuk toppingnya pula, celupkan bahagian atas donut ke dalam coklat putih cair dan angkat segera. Kemudian sentuhkan bahagian permukaan yang diselaputi coklat putih tadi ke atas serbuk atau parutan keju parmesan.

Donut ini boleh disimpan selama 2 minggu di dalam peti sejuk.


45 ulasan:

KakAsma berkata...

Salam Amie,

perisa mentega tu sama dengan butter emulco ke...kalau buat separuh aduna telur tu kena buat guna satu biji juga yer..hihihihi banyak naa tanyakan...

Fiza Nordin berkata...

as salam k amie...wow!!! menggoda sungguh dgn mcm2 design...adakah donut ni ala2 jco & ape ntah lg 1 jenama donut tkenal lembut tu... mesti try 1 hari nnt!tq kak sudi kongsikan resipinya....

ady berkata...

as-salam kak
look how pretty! and what a coincidence,i love donut..

Asyifa Mustaffa berkata...

Tq kak share resepinya....:-) terbaik lah.....:-):-)

Nooriah Abdullah berkata...

aduh amie dah terpikat sngt dgn donut tu cemana ni????

ummiross berkata...

Amie..pagi2 ni dah teringin makan donut bila terpandang je donut Amie ni. Terima kasih berkongsi resepi Amie cayang..

Rohah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Mama Hawa/Mama Nani berkata...

As Salam Amie...
Terima kaseh kerana sudi berkongsi resipi :)

Rohah berkata...

tq share resepinya..macem2 donutnya... nk rasa yg kaler2 macam spider tu..

Sally Rashid berkata...

terima kasih atas perkongsian resepi ni..
semoga dimurahkan rezeki

Nens Collection berkata...

kalo kak ami dekat2 semenanjung sah sy cr kak ami tuk donut ni..comel dan sedappp!!

faa.rosli berkata...

waaa....terror laa akak....leh bukak kedai donat...

Amie berkata...

Kak Asma,
rasanya bukan butter emulco, guna sebiji telur gred B.

Fiza,
waalaikumussalam... memang lembut sangat kejadiannya, rasanya lepas digoreng tu nak makan begitu saja!

Ady,
waalaikumussalam... alhamdulillah jhasil keras tangan belajar di kelas masakan.

Amie berkata...

Asyifa,
terima kasih kembali.

Kak Nooriah,
kalau dah jatuh hati tu maknanya kena buatlah kak Noor...he he he ehh

Ummiross,
sedap makan donut hangat Ummi!

Amie berkata...

Mama Hawa,
waalaikumussalam... terima kasih kembali.

Rohah,
kita pun suka yang spider tu... harum wangi dengan bau oren!

Sally,
terima kasih kembali.

Amie berkata...

Nens,
memang sedap Nens!

Faa,
dah dapat sijil donut... he he ehh nanti boleh tampal di di kedai donut!

lina_pg berkata...

Tu dia macam2 variasi donut dok ada...kalau anak kecil tengok ni harus terkam hihi...
sangat menarik...

ibh_sue berkata...

Asslmkum Kak Amie.
Thank's utk perkongsian resepi ni. Semoga murah rezeki akak. :)

may agumo berkata...

tq kak amie sudi kongsi resepi.. pasti may cuba nanti..

Yana Shaiful berkata...

Salam Kak Amie.. dh lama menanti resepi donut nih..dh tergoda ^_^.. InsyaAllah nak cuba nnt bila ada kerajinan hihii..

Melly Octaviana berkata...

mau coba buat juga..thanks kak for sharing..we love donut..:-)

Qasey Honey berkata...

tq kak Amie..sudi share resepi ni..suka sgt2..mcm bmimpi..QH amik yer kak resepi ni..lap u

Kak Nik Ja berkata...

salam amie..byk tips2 berguna nih..tq sudi kongsi...next time bawak buku nota tau...hihi
tq again!

tun_telani berkata...

salam kak amie.. sungguh terliur nengok donat nih.. biasa tun gaul gula je. hihi

rahel berkata...

Wallawwey...bukan main panjang lagi resepi donut ni Kak Amie.....tapi memang mengancam banget....teringin bah...

azieazah berkata...

Kalu bab donat ni memang la saya surrender. Tiap kali anak nak makan donat yang ada choc camni, memang saya beli jer kat kedai. Hehehe

Amie berkata...

Lina_pg,
bila Kak Amie bawa pulang bermacam2 jenis donut, anak-anak tak tahu nak pilih mana satu tapi kata mereka, tak payah lagi pergi Big Apple!

ibh_sue,
waalaikumussalam.... mudah-mudahan, amin!

May,
terima kasih kembali May... silakan.

Amie berkata...

Yana Saiful,
silakan Yana... harap menjadi!

Melly,
silakan Melly... buat lebih ya..hantar Kak Amie 3 ketul!

Qasey Honey,
silakan QH...selamat mendonut. Moga impian jadi kenyataan!

Amie berkata...

Kak Ni Ja,
memang bawa buku nota tapi tak sempat tulis semua sebab tengah hands on, waktu itulah chef bagi macam2 petua... he he heh.

Tun Telani,
ikutkan hati kami masa belajar buat soft doughnut tu kan Tun, nak ngap saja... tak payah bubuh apa-apa sebab lembut sangat!

Rahel,
memang panjang lebar kisah donut ni Rahel.... maklumlah, baru belajar2.

Azieazah,
he he ehh suka-suka masuk kelas donut Azie, kebetulan ada chef datang dari KL, ambil peluang ni tapi dah sampai rumah belum tentu boleh buat sendiri sempurna macam di kelas!

Lesung Batu berkata...

salam amie..tima kasih sudi kongsi resepi yg agak detail itew. sy penah buat sblm ni tapi rasanya klu sekali lg nak buat nak try lah resepi kebaboommm nih! hehe..nyum3..

Amie berkata...

Lesung Batu,
silakan....moga betul2 kebambommm!

Akma berkata...

asslm amie...terliurnyer tgk donut amie tuh...tak sabo nk mencubernyer...donut ni kalu sejuk masih lembut lagi ke? t.kasih atas perkongsian yg bermanfaat ini...moga pahala senantiasa mengalir utk amie...

Shahliza Razi berkata...

Tq, ni resipi yg ke 5 la sy mncuba, tp asik berubah je rs donut ye. Bole tak ber kursus dgn amie jerk, Nati bgtau la sy bpe n kat mne hehe

Cik Anis berkata...

Mohon share resipi ni :)

erni jusri berkata...

salam kak, wow menariknye resipi & gambar ni..tapi klu guna bread improver yg serbuk bape banyak nak letak ye..:)

http://vitaminhalal.com

anwar berkata...

woww...nmpak sedap.nk try buat..

Luqman Razak berkata...

Marvelous! Sedap n gebu..
alhamdulillah..thanks kak Amie utk resipi!

kiki kamarul berkata...

butterol tuh ape yer?? mekasih

miss zuzu berkata...

salam,nak tanya butterol tu mcm mn ya :)

cuba memasak berkata...

assalam kak amie. terima kasih sebab sudi berkongsi resepi..sy mmg tgh mencari-cari resepi donut untuk buat jualan.. kebetulan jumpa resepi kak amie.. Alhamdulillah .. harap kak amie halal kan segala resepi yg sy cuba..tq again.semoga Allah murahkan lg rezeki kak amie

Ayu berkata...

Assalamualaikum sis....
mohon kongsi resepinya...tgh gila mendonut.
Mmg sedap....terima kasih....:)

eilusif berkata...

Assalam k.amie.nak tanye kenapa donut x jd bl gn krim putar tp bl xgn jd plk hu2...pastu blh x k.amie bgtau cara buat icing toping choreo yg ringan mcm buih sabun tu :-D

Ms.Rainna berkata...

Tq kak amie share resepi.. Bole kak amie share resepi topping donut yg 14 tu tak? Boring asyik buat coklat je 😊

ELIL HUSNA berkata...

Kak.. Klu xde high protein flour tu, xpe ke?

mama dee berkata...

Bestnye resepi ni kak ami..lain drp yg lain. Dee bookmark dulu resepi ni.