Resepi Soft Doughnut (Savoury Dough) - Cheesy Cheese Doughnut

7:50 PG

Assalamualaikum.
Terima kasih atas kunjungan anda semua ke Amie's Little Kitchen. Memandangkan ramai rakan facebook dan juga ahli kumpulan masakan yang ternanti-nanti resepi donut lembut selembut donut Big Apple, jadi Amie putuskan untuk memaparkan resepi tersebut. Sebenarnya Amie ingin mencuba untuk kali kedua di dapur sendiri tetapi Amie fikir Amie tidak mampu melakukannya disebabkan kekangan masa dan jika Amie simpan lebih lama resepi ini, takut akan terlupa pula beberapa perkara yang disampaikan oleh Chef Khoo tempohari.


Bahan A:
350 gram tepung protein tinggi
200 gram tepung gandum
50 gram susu tepung
75 gram gula kastor
1 sudu teh garam
3 sudu teh (10 gram)  yis segera 

Bahan B:
1 biji telur gred A
170 gram air sejuk
80 gram krim putar
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh perisa mentega

Bahan C:
40 gram mentega
30 gram butterol
1 sudu makan liquid bread improver

Info tambahan:
Bahan A - Lebihkan penggunaan tepung protein tinggi berbanding tepung gandum. Jika gunakan tepung protein tinggi sahaja lagi baik, tetapi jangan gunakan tepung gandum sepenuhnya. Untuk susu tepung pula, boleh gunakan apa-apa sahaja jenis susu tepung.

Bahan B - Hendaklah menggunakan air sejuk sepenuhnya, dan bukannya air suam supaya adunan naik dengan sempurna (Chef Khoo terangkan sebab-sebab pertemuan di antara yis dengan air sejuk atau air suam, tapi Amie terlupa... tak buat catatan). Gunakan krim putar yang mempunyai rasa manis seperti Value Pride, dan bukannya jenis UHT seperti jenama Anchor yang tawar itu. Jika tidak mempunyai perisa mentega, boleh gunakan perisa vanilla sahaja.

Bahan C - Jika tidak ada butterol, gunakan sahaja marjerin. Dan jika tidak ada liquid bread improver, gantikan dengan serbuk penaik lain.

Jika suka, tambahkan sedikit pewarna kuning supaya doh mempunyai warna yang cantik.

Cara:
1. Campurkan semua Bahan A di dalam mangkuk pemukul. 
2. Masukkan Bahan B ke dalam campuran Bahan A dan pukul menggunakan kelajuan perlahan selama 1-2 minit.
3. Tukar kepada kelajuan sederhana, dan kemudian masukkan Bahan C. Pukul lagi selama 5-6 minit sehingga adunan menjadi licin.
4. Keluarkan adunan donut, dan biarkan ditutup untuk rehat selama 30 minit.
5. Ratakan adunan donut setebal 2cm menggunakan kayu penggelek, dan taburkan sedikit tepung gandum di bawah dan permukaan adunan.
6. Tutup dengan plastik dan rehatkan seketika.
7. Buka plastik penutup dan angkat adunan tadi dan kembalikan semula ke tempat asal. Adunan akan menjadi mengecil sedikit. 
8. Gunakan acuan donut untuk menerap bentuk yang dikehendaki.
9. Susun di atas dulang yang telah ditabur dengan sedikit tepung.
10. Biarkan donut kembang sehingga menjadi 2 kali ganda. 
11. Goreng sehingga kuning keemasan menggunakan api sederhana panas.

Peringatan: Sekiranya mesin pemukul anda bersaiz kecil, buat separuh adunan sahaja kerana doh tidak akan menjadi dengan sempurna sekiranya adunan terlalu banyak.

Di bawah ini Amie kongsikan resepi salah satu daripada 14 jenis yang Amie pelajari dengan mengambilkira bahan dan cara penyediaannya yang agak mudah. 


Cheesy Cheese Doughnut

Bahan untuk topping:
250 gram coklat putih 
250 gram keju cheddar (jika tidak ada tidak mengapa)
100 gram keju parmesan
150 gram UHT cream

Cara:
1. Coklat putih dicairkan secara double boil bersama UHT cream.
2. Parut keju parmesan - (boleh gunakan serbuk keju parmesan)

Bahan untuk filling:
250 gram krim keju
80 gram gula icing
40 gram UHT whipping cream

Cara:
1. Putar krim keju dengan gula icing sehingga lembut.
2. Masukkan krim putar (UHT whipping cream) dan gaul rata.



Minta maaflah ye sebab susah sikit Amie nak terangkan bahagian fillingnya. Cuba lihat bulatan warna putih di tepi donut di atas tu. Gunakan penebuk (ada penebuk khas, Amie belum ada penebuk tersebut), untuk menebuk donut dari tepi hingga ke tengah. Setiap donut hendak dibuat 2 atau lebih tebukan. Kemudian masukkan bahan filling ke dalam platik 3 segi, dan gunting sedikit dihujungnya. Selepas itu masukkan hujung plastik yang berisi filling tadi ke dalam lubang tepi donut dan tekan plastik supaya filling boleh masuk ke dalam lubang tadi. Buat di setiap bahagian yang telah ditebuk.

Untuk toppingnya pula, celupkan bahagian atas donut ke dalam coklat putih cair dan angkat segera. Kemudian sentuhkan bahagian permukaan yang diselaputi coklat putih tadi ke atas serbuk atau parutan keju parmesan.

Donut ini boleh disimpan selama 2 minggu di dalam peti sejuk.


46 comments

  1. Salam Amie,

    perisa mentega tu sama dengan butter emulco ke...kalau buat separuh aduna telur tu kena buat guna satu biji juga yer..hihihihi banyak naa tanyakan...

    BalasPadam
  2. as salam k amie...wow!!! menggoda sungguh dgn mcm2 design...adakah donut ni ala2 jco & ape ntah lg 1 jenama donut tkenal lembut tu... mesti try 1 hari nnt!tq kak sudi kongsikan resipinya....

    BalasPadam
  3. as-salam kak
    look how pretty! and what a coincidence,i love donut..

    BalasPadam
  4. Tq kak share resepinya....:-) terbaik lah.....:-):-)

    BalasPadam
  5. aduh amie dah terpikat sngt dgn donut tu cemana ni????

    BalasPadam
  6. Amie..pagi2 ni dah teringin makan donut bila terpandang je donut Amie ni. Terima kasih berkongsi resepi Amie cayang..

    BalasPadam
  7. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  8. As Salam Amie...
    Terima kaseh kerana sudi berkongsi resipi :)

    BalasPadam
  9. tq share resepinya..macem2 donutnya... nk rasa yg kaler2 macam spider tu..

    BalasPadam
  10. terima kasih atas perkongsian resepi ni..
    semoga dimurahkan rezeki

    BalasPadam
  11. kalo kak ami dekat2 semenanjung sah sy cr kak ami tuk donut ni..comel dan sedappp!!

    BalasPadam
  12. waaa....terror laa akak....leh bukak kedai donat...

    BalasPadam
  13. Kak Asma,
    rasanya bukan butter emulco, guna sebiji telur gred B.

    Fiza,
    waalaikumussalam... memang lembut sangat kejadiannya, rasanya lepas digoreng tu nak makan begitu saja!

    Ady,
    waalaikumussalam... alhamdulillah jhasil keras tangan belajar di kelas masakan.

    BalasPadam
  14. Asyifa,
    terima kasih kembali.

    Kak Nooriah,
    kalau dah jatuh hati tu maknanya kena buatlah kak Noor...he he he ehh

    Ummiross,
    sedap makan donut hangat Ummi!

    BalasPadam
  15. Mama Hawa,
    waalaikumussalam... terima kasih kembali.

    Rohah,
    kita pun suka yang spider tu... harum wangi dengan bau oren!

    Sally,
    terima kasih kembali.

    BalasPadam
  16. Nens,
    memang sedap Nens!

    Faa,
    dah dapat sijil donut... he he ehh nanti boleh tampal di di kedai donut!

    BalasPadam
  17. Tu dia macam2 variasi donut dok ada...kalau anak kecil tengok ni harus terkam hihi...
    sangat menarik...

    BalasPadam
  18. Asslmkum Kak Amie.
    Thank's utk perkongsian resepi ni. Semoga murah rezeki akak. :)

    BalasPadam
  19. tq kak amie sudi kongsi resepi.. pasti may cuba nanti..

    BalasPadam
  20. Salam Kak Amie.. dh lama menanti resepi donut nih..dh tergoda ^_^.. InsyaAllah nak cuba nnt bila ada kerajinan hihii..

    BalasPadam
  21. mau coba buat juga..thanks kak for sharing..we love donut..:-)

    BalasPadam
  22. tq kak Amie..sudi share resepi ni..suka sgt2..mcm bmimpi..QH amik yer kak resepi ni..lap u

    BalasPadam
  23. salam amie..byk tips2 berguna nih..tq sudi kongsi...next time bawak buku nota tau...hihi
    tq again!

    BalasPadam
  24. salam kak amie.. sungguh terliur nengok donat nih.. biasa tun gaul gula je. hihi

    BalasPadam
  25. Wallawwey...bukan main panjang lagi resepi donut ni Kak Amie.....tapi memang mengancam banget....teringin bah...

    BalasPadam
  26. Kalu bab donat ni memang la saya surrender. Tiap kali anak nak makan donat yang ada choc camni, memang saya beli jer kat kedai. Hehehe

    BalasPadam
  27. Lina_pg,
    bila Kak Amie bawa pulang bermacam2 jenis donut, anak-anak tak tahu nak pilih mana satu tapi kata mereka, tak payah lagi pergi Big Apple!

    ibh_sue,
    waalaikumussalam.... mudah-mudahan, amin!

    May,
    terima kasih kembali May... silakan.

    BalasPadam
  28. Yana Saiful,
    silakan Yana... harap menjadi!

    Melly,
    silakan Melly... buat lebih ya..hantar Kak Amie 3 ketul!

    Qasey Honey,
    silakan QH...selamat mendonut. Moga impian jadi kenyataan!

    BalasPadam
  29. Kak Ni Ja,
    memang bawa buku nota tapi tak sempat tulis semua sebab tengah hands on, waktu itulah chef bagi macam2 petua... he he heh.

    Tun Telani,
    ikutkan hati kami masa belajar buat soft doughnut tu kan Tun, nak ngap saja... tak payah bubuh apa-apa sebab lembut sangat!

    Rahel,
    memang panjang lebar kisah donut ni Rahel.... maklumlah, baru belajar2.

    Azieazah,
    he he ehh suka-suka masuk kelas donut Azie, kebetulan ada chef datang dari KL, ambil peluang ni tapi dah sampai rumah belum tentu boleh buat sendiri sempurna macam di kelas!

    BalasPadam
  30. salam amie..tima kasih sudi kongsi resepi yg agak detail itew. sy penah buat sblm ni tapi rasanya klu sekali lg nak buat nak try lah resepi kebaboommm nih! hehe..nyum3..

    BalasPadam
  31. Lesung Batu,
    silakan....moga betul2 kebambommm!

    BalasPadam
  32. asslm amie...terliurnyer tgk donut amie tuh...tak sabo nk mencubernyer...donut ni kalu sejuk masih lembut lagi ke? t.kasih atas perkongsian yg bermanfaat ini...moga pahala senantiasa mengalir utk amie...

    BalasPadam
  33. Tq, ni resipi yg ke 5 la sy mncuba, tp asik berubah je rs donut ye. Bole tak ber kursus dgn amie jerk, Nati bgtau la sy bpe n kat mne hehe

    BalasPadam
  34. salam kak, wow menariknye resipi & gambar ni..tapi klu guna bread improver yg serbuk bape banyak nak letak ye..:)

    http://vitaminhalal.com

    BalasPadam
  35. woww...nmpak sedap.nk try buat..

    BalasPadam
  36. Marvelous! Sedap n gebu..
    alhamdulillah..thanks kak Amie utk resipi!

    BalasPadam
  37. butterol tuh ape yer?? mekasih

    BalasPadam
  38. salam,nak tanya butterol tu mcm mn ya :)

    BalasPadam
  39. assalam kak amie. terima kasih sebab sudi berkongsi resepi..sy mmg tgh mencari-cari resepi donut untuk buat jualan.. kebetulan jumpa resepi kak amie.. Alhamdulillah .. harap kak amie halal kan segala resepi yg sy cuba..tq again.semoga Allah murahkan lg rezeki kak amie

    BalasPadam
  40. Assalamualaikum sis....
    mohon kongsi resepinya...tgh gila mendonut.
    Mmg sedap....terima kasih....:)

    BalasPadam
  41. Assalam k.amie.nak tanye kenapa donut x jd bl gn krim putar tp bl xgn jd plk hu2...pastu blh x k.amie bgtau cara buat icing toping choreo yg ringan mcm buih sabun tu :-D

    BalasPadam
  42. Tq kak amie share resepi.. Bole kak amie share resepi topping donut yg 14 tu tak? Boring asyik buat coklat je 😊

    BalasPadam
  43. Kak.. Klu xde high protein flour tu, xpe ke?

    BalasPadam
  44. Bestnye resepi ni kak ami..lain drp yg lain. Dee bookmark dulu resepi ni.

    BalasPadam
  45. Assalam pn...

    Kalo nk belajar ni mcm mana ya

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe