Nasi Goreng Hujan Panas

8:55 PG

Assalamualaikum.
Selamat pagi dan selamat berhujung minggu buat semua pengunjung budiman. Jom ceriakan pagi ini dengan alas perut Nasi Goreng Hujan Panas. Resepi olahan Amie ini merupakan salah satu lagi resepi yang tersiar dalam Majalah AROMA Edisi Januari 2013.


Selalu kita dengar dan kita sediakan nasi minyak hujan panas, tapi kali ini Amie tampilkan Nasi Goreng Hujan Panas pula. Jika berminat, bolehlah lihat resepinya di bawah ini. Amie lengkapkan menu ini dengan pelbagai jenis sayuran untuk menambah khasiat pemakanan.


Resepi :Nasi Goreng Hujan Panas
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
3 cawan nasi putih
¾ cawan isi kerang rebus
2 ulas bawang putih – cincang
½ labu bawang besar – cincang
garam / perasa pilihan
minyak
setitik pewarna kuning telur, kuning oren, merah dan hijau

Bahan lain:
3 biji telur herba  rebus – belah 2
lobak merah - celur
brokoli - celur
anak jagung - celur

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak daan tumis bawang putih serta bawang besar hingga layu.
2. Masukkan kerang dan gaul rata.
3. Masukkan nasi dan sedikit garam / perasa pilihan. 
4. Titiskan setitik pewarna kuning telur, kuning oren, merah dan hijau di atas nasi goreng.
5. Tutup api dan biarkan seketika.
6. Gaul nasi goreng supaya warnanya sekata.
7. Hidangkan bersama telur herba, lobak merah, brokoli dan anak jagung. 

6 comments

  1. Selamat berhujung minggu Amie..

    Ummi singgah makan nasi goreng jap, sedapnya makan dengan telur herba tu.

    BalasPadam
  2. telur herba rebus tu akak buat sendiri ke? ummi faa suka sgt..

    BalasPadam
  3. Ummiross,
    lama tak makan telur herba Ummi.

    Faa,
    tak pandai buat sendiri, tak sempat beajar dengan MIL, ni beli je

    BalasPadam
  4. Meriah nasi goreng ni Amie.boleh cuba ni

    BalasPadam
  5. cantik nasi goreng ni amie...pnuh nutrisinnya.

    BalasPadam
  6. thanks..nampak sedap nasi goreng hujan panas ni..nak try nanti.. :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe