ADSENSE

Khamis, 10 Januari 2013

Cendawan Shimeji Goreng Salut Tepung

Assalamualaikum.
Selamat pagi semua. Resepi ringkas, mudah dan sudah semestinya sedap ini Amie ingin kongsikan bersama pengunjung. Tentu ramai yang sudah biasa makan cendawan goreng salut tepung. Sebelum ini Amie biasa goreng cendawan tiram tetapi kali ini Amie cuba gunakan cendawan shimeji pula.


Rasa cendawan shimeji goreng salut tepung ini pada Amie lebih sedap berbanding cendawan tiram terutama bahagian batangnya yang kenyal itu. Hidangan ini boleh dimakan begitu sahaja atau pun dijadikan sebagai lauk ketika makan nasi.


Inilah rupa cendawan shimeji yang belum diolah. Banyak terdapat di pasaraya. Walaupun mudah cara penyediaannya, tapi Amie kongsikan juga resepinya  untuk tatapan bersama.

Resepi : Cendawan Shimeji Goreng Salut Tepung
Olahan: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
2 bungkus cendawan shimeji - bilas dan toskan
1 biji telur - pukul ringan
serbuk tepung kentucky  secukupnya
minyak

Cara:
1. Gaul cendawan shimeji dengan telur hingga rata.
2. Golekkan atas tepung kentucky / salut dengan tepung kentucky.
3. Goreng dalam minyak terendam dan api yang panas.
4. Angkat apabila sudah masak atau berwarna kuning keemasan. Toskan.



Hasilnya, cendawan Shimeji Goreng Salut Tepung ini tidaklah rangup tetapi sedap!

17 ulasan:

Nooriah Abdullah berkata...

salam Amie
akak jarang masak cendawan ni kalau masak selalu buat sup je,boleh try resepi ni goreng2 walaupun tak ranggup kalau sedap why not kita cuba kan heeee

ummiross berkata...

Ooh ummi tak biasa lagi goreng cendawan ni, bolehlah cuba nanti. Ummi memang suka cendawan goreng ni, ratah je Amie, hihi kuat makan ummi ni.

Nens Collection berkata...

sedappnyerr..nens kalo ngn cendawan mmg suka sgt..;)

whitecappuccino berkata...

menarik dan tentunya sedap kn amie?

Mel berkata...

selalu nampak cendawan ni tp tak terbeli pula. Kalau kak amie dah share resepi, kena cuba ni ^^

Yana Shaiful berkata...

Salam Kak Amie cayang ^__^..

Yana biasa goreng cendawan tiram je..lepas ni boleh lah cuba goreng cendawan ni plak..nmpk comel je ^_^

Tihara berkata...

kalau guna tepung tempura, mesti rangup kan kak..saya suka cendawan enoki tu tapi dia kecik sikit..nice kak :)

Delima Zamrud berkata...

Isk geram tul D5 tgk cendawan tu gebus2 belaka fuhhhhh terliur :D..

EmbunRosaliza berkata...

Assalam amie, tak ranggup tak apa janji sedapkan, cantik pulak tgk

wanie berkata...

Kak Amie ....Sedapnyeee..!!

KY berkata...

KY pun suka juga makan cendawan goreng ni..dah lama tak merasa

faa.rosli berkata...

ini kalau buat sikit tak cukup ni..mau kene buat sekilo..hehehe

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam amie...
kalau hidang depan mata madihaa... terus buat2 lupa kat tuan rumah ni.. mau sekelip mata licin ku kerjakan.. hihi... tp madihaa belum pernah merasa lg cendawan jenis ini.. nak kena cuba2 juga ni.. madihaa paling suka cendawan bao atau king mushroom tu.. buat stir fry rasanya amat sedap sekali...

Rohah berkata...

milmilan yg enak..enak mbanget..

Melly Octaviana berkata...

suka deh makam jamur di goreng..nyam..nyam

zila norazila berkata...

Cicah sambal kicap sedap nie kak amie..

QasehnyaRania berkata...

as-salam kak :D
dah lama tak makan cendawan.

akak..rempah tu mmg sedap...cubalah:D
time terdesak boleh la guna..cepat dan jimat masa..hihi