Cendawan Shimeji Goreng Salut Tepung

7:40 PG

Assalamualaikum.
Selamat pagi semua. Resepi ringkas, mudah dan sudah semestinya sedap ini Amie ingin kongsikan bersama pengunjung. Tentu ramai yang sudah biasa makan cendawan goreng salut tepung. Sebelum ini Amie biasa goreng cendawan tiram tetapi kali ini Amie cuba gunakan cendawan shimeji pula.


Rasa cendawan shimeji goreng salut tepung ini pada Amie lebih sedap berbanding cendawan tiram terutama bahagian batangnya yang kenyal itu. Hidangan ini boleh dimakan begitu sahaja atau pun dijadikan sebagai lauk ketika makan nasi.


Inilah rupa cendawan shimeji yang belum diolah. Banyak terdapat di pasaraya. Walaupun mudah cara penyediaannya, tapi Amie kongsikan juga resepinya  untuk tatapan bersama.

Resepi : Cendawan Shimeji Goreng Salut Tepung
Olahan: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
2 bungkus cendawan shimeji - bilas dan toskan
1 biji telur - pukul ringan
serbuk tepung kentucky  secukupnya
minyak

Cara:
1. Gaul cendawan shimeji dengan telur hingga rata.
2. Golekkan atas tepung kentucky / salut dengan tepung kentucky.
3. Goreng dalam minyak terendam dan api yang panas.
4. Angkat apabila sudah masak atau berwarna kuning keemasan. Toskan.



Hasilnya, cendawan Shimeji Goreng Salut Tepung ini tidaklah rangup tetapi sedap!

18 comments

  1. salam Amie
    akak jarang masak cendawan ni kalau masak selalu buat sup je,boleh try resepi ni goreng2 walaupun tak ranggup kalau sedap why not kita cuba kan heeee

    BalasPadam
  2. Ooh ummi tak biasa lagi goreng cendawan ni, bolehlah cuba nanti. Ummi memang suka cendawan goreng ni, ratah je Amie, hihi kuat makan ummi ni.

    BalasPadam
  3. sedappnyerr..nens kalo ngn cendawan mmg suka sgt..;)

    BalasPadam
  4. selalu nampak cendawan ni tp tak terbeli pula. Kalau kak amie dah share resepi, kena cuba ni ^^

    BalasPadam
  5. Salam Kak Amie cayang ^__^..

    Yana biasa goreng cendawan tiram je..lepas ni boleh lah cuba goreng cendawan ni plak..nmpk comel je ^_^

    BalasPadam
  6. kalau guna tepung tempura, mesti rangup kan kak..saya suka cendawan enoki tu tapi dia kecik sikit..nice kak :)

    BalasPadam
  7. Isk geram tul D5 tgk cendawan tu gebus2 belaka fuhhhhh terliur :D..

    BalasPadam
  8. Assalam amie, tak ranggup tak apa janji sedapkan, cantik pulak tgk

    BalasPadam
  9. KY pun suka juga makan cendawan goreng ni..dah lama tak merasa

    BalasPadam
  10. ini kalau buat sikit tak cukup ni..mau kene buat sekilo..hehehe

    BalasPadam
  11. salam amie...
    kalau hidang depan mata madihaa... terus buat2 lupa kat tuan rumah ni.. mau sekelip mata licin ku kerjakan.. hihi... tp madihaa belum pernah merasa lg cendawan jenis ini.. nak kena cuba2 juga ni.. madihaa paling suka cendawan bao atau king mushroom tu.. buat stir fry rasanya amat sedap sekali...

    BalasPadam
  12. milmilan yg enak..enak mbanget..

    BalasPadam
  13. suka deh makam jamur di goreng..nyam..nyam

    BalasPadam
  14. Cicah sambal kicap sedap nie kak amie..

    BalasPadam
  15. as-salam kak :D
    dah lama tak makan cendawan.

    akak..rempah tu mmg sedap...cubalah:D
    time terdesak boleh la guna..cepat dan jimat masa..hihi

    BalasPadam
  16. Dah masak dengan tepung...Alhamdulillah sedap kalau di masak dengan lama...baru jd rangup....

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe