ADSENSE

Rabu, 25 Mei 2016

Spaghetti Rendang Pedas Bebola Daging

Jom cuba menu ala fusion... kita makan spaghetti dengan rendang bebola daging pulak. Buat pedas-pedas aaa.... barulah meleleh peluh di dahi!


Bahan:
200 gram spaghetti – celur hingga masak dan toskan

Bahan untuk rendang:
200 gram bebola daging
200 gram daging kisar
1 cawan santan pekat ditambah dengan 1 cawan air 
50 gram kerisik
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar:
15 biji cili padi hijau
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
2 batang serai – dihiris –hiris
4 helai daun limau purut

Cara memasak:
1    1. Jerang santan di dalam kuali.
2    2.   Masukkan kesemua bahan kisar dan masak hingga pecah minyak.
3    3.  Masukkan daging kisar dan bebola daging.
4    4. Apabila daging kisar dan bebola daging masak, masukkan kerisik dan daun limau purut.
5    5. Setelah kuah menjadi pekat, padamkan api dapur.
6    6.  Hidangkan rendang bebola daging bersama spaghetti.


Lupakan dulu kuah spaghetti masam manis tomato, kita layan dengan kuah rendang pedas!

2 ulasan:

Gee® berkata...

Amie..! nk angkut resepi yea...

Acik Erna berkata...

sedapnya Amie.teringin juga mencuba resepi Amie ni lain dari yang lain