ADSENSE

Isnin, 23 Mei 2016

Catatan Perjalanan Yang Tak Selesai : Bandung - Jakarta - Jogjakarta

Tiba-tiba tergerak hati ingin melawat bilik sebelah yang lama ditinggalkan : WELCOME TO AMIE'S HOME LIBRARY
Catatan ini sudah terlalu lama.... tahun 2011. Sudah 5 tahun berlalu!
Rupanya tak siap! Maklumlah banyak sangat 'bilik' yang nak diurus, akhirnya penuh sawang. Catatan entah ke mana, gambar pun lesap begitu saja! Kalau tak silap sebelum selesai catatan perjalanan ini, laptop kita rosak dan pada masa yang sama kamera cabuk kita pun rosak sama! Memory cardnya pun entah tercampak di mana!  Apa pun bolehlah tengok-tengok buat kenangan di sini.


Kisahnya klik di sini : LAHAD DATU - TAWAU - LCCT - JAKARTA


Perjalanan dari Jakarta ke Bandung - mengambil masa lebih kurang 3 jam.

Makan tengahari di Wilujeng Sumping. Klik sini : JAKARTA - BANDUNG

Bermalam di sini : GRAND SERELA HOTEL


Meneruskan perjalanan ... melewati daerah Sumedang - Cileunyi - Nagrek - Malangbong - Tasikmalaya - Ciamis - Banjar - Majenang.

Masih teringat tahu Sumedang...

Dan Pisang Coklat Bollen serta Pisang Keju Bollen yang sangat sedap dan wangi itu!
Semuanya di sini : SUMEDANG - MAJENANG

Tiba-tiba diraikan (sambutan ulang tahun) di Restoran Pringsewu, Majenang.

Tentu Veera tak akan lupa seumur hidupnya :  SAMBUTAN ULANG TAHUN DI RESTORAN PRINGSEWU, MAJENANG.

Makan nasi gudeg di Jalan Malioboro, Jogjakarta....

... sambil dihiburkan oleh penyanyi jalanan.  Nak tahu cerita, boleh klik : DI SINI

Menginap di Wisma Ary yang berkonsepkan Bali.


Mengunjungi kraton / istana. Klik : KRATON YOGYAKARTA HADININGRAT

Terus ke : TAMAN SARI


Klik sini : SUMUR GUMULING MASJID BAWAH TANAH


Sempat ke kilang batik di Raradjonggrang.


Dan tempat membuat barangan perak. Klik di sini : BATIK INDAH & ANSOR'S SILVER


Klik di sini : CANDI PRAMBANAN


Sempat melihat kesan letusan Gunung Merapi yang meletup beberapa bulan sebelum kami tiba!




Ketika ini kami rasa ingin sujud syukur!
Kita tinggal di sebuah negara yang aman dan selamat!


Amie tak sempat menyiapkan catatan perjalanan ke Candi Borobudur, Tangkuban Prahu, Kampung Daun,  dan beberapa tempat lagi di Bandung. Dah hilang semua gambar..... huhuhuuuu!

6 ulasan:

Acik Erna berkata...

Bestnya Amie dpt peluang melawat tempat orang.tapi kan Amie..acik nampak yang tauhu tu.cili apinya sebiji sebiji letak mcm tu je..berani ke nak gigit tu Amie..mesti pedas

Acik Erna berkata...

Bestnya Amie dpt peluang melawat tempat orang.tapi kan Amie..acik nampak yang tauhu tu.cili apinya sebiji sebiji letak mcm tu je..berani ke nak gigit tu Amie..mesti pedas

ayunidati berkata...

bestnye dapat melawat negara orang lain...

LiNa_Pg berkata...

Assalam kak amie..memang seronok ke Indonesia..tak kira la Bandung,Jakarta,Bali atau mana2 bahagian...pemandangan cantik dan yg penting makanan enak bangettttt sih....
Syurga membeli dan tak mau belah pun yea jugak kan kikiiii

maz berkata...

memang best jejln tmpat yg majoriti muslim ni, senang..indon best bab mkn2 dan alam semulajdinya..sma la nga kita, niat nk jgk tepek cerita holiday yg dh lepas2 kat blog tu sbgai kenangan anak2, tapi malasnya nk mengarang..xde masa..

Jati Wijaya berkata...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain.
Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50) seats dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

Day 1
Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

Day 2
Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

Day 3
Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.

Day 4
Drop airport

Harga bermula dari: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide (by request)
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
whatsapp +628985101301 (FREE).
Email: ganeshabantul@yahoo.com
FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb