Daging Rusa Masak Ungkep ..... Sedapnya Ya Ampun!

6:56 PG

Bila masuk dapur, sering memikirkan masakan yang ringkas, mudah tapi sedap! Apalagi.... masak ungkep jadi pilihan. Ayuk... kita olah daging rusa supaya boleh dinikmati sebagai masakan ungkep, dan sudah tentunya enak dimakan bersama nasi putih.

Daging Rusa Masak Ungkep


Bahan-bahan: 
  • 1kg daging rusa - potong ikut saiz yang digemari - lumur dengan 1 sudu kecil garam dan 1 sudu kecil serbuk kunyit - perap seketika
  • 2 batang serai - dititik
  • 2 cawan air
  • 1/2 cawan minyak
  • 1 sudu besar gula pasir / gula melaka
  • 1 sudu kecil pati asam jawa / 1 keping asam gelugur
  • garam / perasa pilihan secukupnya
Bahan tumbuk / kisar:
  • 5 ulas bawang putih
  • 10 biji bawang merah
  • 2 sudu besar ketumbar biji
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • 3 cm kunyit hidup
  • 3 cm halia
  • 15 tangkai cili padi
Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan serai dan daging rusa dan kemudian gaul rata hingga daging kelihatan layu atau berubah warna.
3. Tambahkan air, garam, gula dan perasa pilihan (jika suka). 4. Tutup kuali rapat-rapat.
5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging rusa tidak hangus kekeringan atau hancur.
6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya, tak perlu masak sampai kering) dan daging empuk, matikan api.

8 comments

  1. Nampak sedap betul ya kak Amie....kalau dekat mau aje hulur pinggan....hehehe

    BalasPadam
  2. mana nak cari daging rusa ni Mie, ada jual kat supermarket ke ni, selalu tengok entry daging rusa dari Amie, tak larat nak telan air liur dah ni..

    BalasPadam
  3. Rahel,
    masakan tradisi memang sedap!

    Kak Noor,
    alahai kak... kami dapat rusa ni dalam setahun adalah sekali atau dua kali je, jadi bila sekali dapat rembatlah berkilo2 kak he he hee...

    BalasPadam
  4. Assalam kak..tgk pun dah tau sedap...terliur plak pagi2 nih haa..

    masakan ni asal dari mane kak..? jawa yer..?

    BalasPadam
  5. Juls,
    waalaikumussalam...
    ini resepi masyarakat Jawa... tapi tak tahu dari mana asalnya... pulau Jawakah.. Jawa Tengah, Barat, Timur .....

    BalasPadam
  6. Amie, saya suka daging rusa tapi tak pernah masak sebab susah nk dapat daging ni.. sedap nampak masakan Amie ni!

    BalasPadam
  7. Salam...sesapa ingin memesan daging rusa,kijang segar blh pm sy di no tertera
    019-9027207(sham)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe