Biskut Suji Salju

4:15 PTG

Petang kelmarin.... bila tengok Fairuz tidur, Firdaus tidur... Fuad masih belum pulang dari perpustakaan, Encik Suami pulak sibuk dengan kebun bunganya yang sekangkang kera.... kita pun menyelinap ke dapur. Kalau diikutkan hati memang nak ngorok sama macam Firdaus... tapi kalau dah terbiasa ngorok di petang hari, alamat buntallah jadinya.... nak cari kain kenalah pilih jenama gajah duduk punya... keh keh keee..... firdaus tu kecik lagi, memang kena tidur untuk proses tumbesarannya supaya lebih sempurna.Ooo'oooo... cerita tentang Firdaus, hari ini hari ulang tahunnya yang kedua. Kek belum dipotong lagi sebab tuan kek tengah ngorok tu....
Wookeeeyy... cerita tentang kisah kelmarin semula. Bila singgah dapur Ratu Talam Yatie Memories, tiba-tiba terpikatlah pulak dengan Biskut Suji Saljunya tu.... katanya Yatie, resepi biskut ini dari satu ke satu dapur dia berjalan... dan bermula dari Dapur Maklang Azie.
Kita pun cubalah kumpul bahan di dapur, dapatlah satu adunan Biskut Suji Salju bentuk bintang di bawah ini:
Bahan A:
150 gram minyak sapi

100 gram mentega
100 gram gula kastor
1 sudu teh esen vanila
1 biji kuning telur

Bahan B:
100g cornflakes - kisar halus
100g tepung jagung
50g tepung suji
280g tepung gandum
Hiasan
150g susu tepung
Cara :
1. Sebatikan semua bahan A.
2. Masukkan semua bahan B dan uli menjadi doh yg lembut.
3. Canai doh setebal 1/2 cm dan terap menggunakan acuan kegemaran. 
4. Bakar pada suhu 150 selama 25 minit - ikut kepanasan oven masing-masing.
4. Keluarkan biskut dan biarkan seketika sebelum disalut dengan susu tepung.


Encik Suami kata... macam suasana raya pulak bila terhidu bau biskut yang sedang dibakar dalam oven. Belum pun sempat disalut susu tepung... sudah ada tangan-tangan nakal mengambi biskut ini.... bawa masuk ke mulut! Tapi sebenarnya rasa seronok... rasa suka sebab Fuad dan Fairuz suka makan!

Dari petang membawa ke malam sehinggalah ke hari ini... Fairuz tak sudah-sudah membuka dan menutup balang makan sebij-sebiji biskut suji salju ini... eh! Tak boleh jadi... kang lambat-lambat ambil gambar, habis pulak Biskut Suji Salju yang sedap ni!

6 comments

  1. Assalam.amie..
    Kak ana dh cuba resipi yg amie postkn d blogs
    ..
    Memang semua sedap2......tmaksih bnyk2

    BalasPadam
  2. Salam perkenalan Kak Amie, macam hari raya pulak, nak tanya Kak Amie asal jawa ke sebut ngorok-ngorok tu hehe

    BalasPadam
  3. menarik resipi ni... saya tak pernah masukkan cornflakes dalam biskut suji salju!

    BalasPadam
  4. Amie..acik nak cuba juga ni..kalau buat biskut ni cornfirm tak de sape nak kacau acik kat dapur kan Amie.terima kasih Amie kongsi resepi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe