Resepi Snow Cheese Cake

by - 8:20 PTG

Pada mulanya Amie ingin penuhi permintaan anak buah Amie untuk sambutan ulangtahunnya yang jatuh pada 17 Oktober. Anak buah kesayangan Amie  minta Amie buatkan kek yang mengandungi reflika motosikal ninja kawasaki... maklumlah itulah motosikal kesayangannya! Memandangkan Amie kesuntukkan masa dengan pelbagai urusan, jadi tak dapatlah Amie penuhi permintaannya. Sebaliknya Amie cuba buatkan kek yang lebih mudah tetapi sedap! Jadi... muncullah idea untuk membuat sebiji Snow Cheese Cake setelah beberapa kali study di dapur Hana DI SINI.


Terima kasih banyak-banyak ye Hana di atas perkongsian kek yang sangat sedap ini! 


Jumaat petang.... Amie pun mulakan operasi. Kek ini dibakar secara waterbath @ steambath.



Dah siap pun kek yang nampak gebu... perasan! Memang perasan pun dengan hasil tangan yang sangat memuaskan hati ini.



Inilah permukaan kek yang Amie terbalikkan seperti gambar di atasnya tu.... Sementara menunggu kek menjadi sejuk, Amie pun keluarkanlah cream cheese & keju cheddar serta susu pekat manis. Disebabkan agak letih, Amie tertidur sampailah ke pagi... terbiarlah kek tadi di dapur! Kebetulan pula pada sebelah paginya (Sabtu) hingga petang Amie mengikuti kelas masakan. Jadi.... kek pun terbiar lagi!


Pada sebelah malamnya, Amie gagahkan diri untuk menyiapkan Snow Cheese Cake yang terbengkalai semalaman! Wokey.... Amie belah kek menjadi 2, tapi sebaiknya jadikan 3 lapisan sebab kek ini agak tebal, maklumlah Amie gunakan adunan berganda dari adunan yang dibuat oleh Hana. Oh... ya! Terlupa pulak nak beritahu.... buangkan permukaan kek yang berwarna gelap itu... sisip dengan pisau kek terlebih dahulu ye kawan-kawan.



Amie sapukan Cream Cheese Filling di permukaan lapisan pertama. (Sila rujuk Cream Cheese Filling di bawah, sebab Amie tidak gunakan resepi Hana untuk toppingnya). Ini disebabkan Amie terpengaruh dengan resepi Cheesy Cheese Cake yang Amie pelajari di kelas masakan pada siang hari Sabtu. Adeeehhhh... ampunkan daku Hana... keknya ikut resepimu, tapi toppingnya ikut resepi guru masakanku pulak!


Selepas Amie sapu cream cheese filling, Amie taburkan parutan keju cheddar di atasnya. Seterusnya Amie sapukan pula cream cheese filling di permukaan lapisan kek kedua yang akan ditelangkupkan di atas lapisan yang sudah dipenuhi dengan parutan keju cheddar.

 

Ratakan permukaan dan sekeliling kek dengan cream cheese filling... walaaaaaaa... melelehhhh-lelelehh you tau! Kemudian taburkan parutan keju cheddar di atas kek, di sekitarnya dan sehingga menutupi keseluruhn kek.



Wokeh... siaplaah sudah deko ringkas untuk Snow Cheese Cake ini. 




RESEPI SNOW CHEESE CAKE

Bahan-bahan
Untuk Kek: (Amie gunakan sukatan maksima)
  • 4 keping slice cheese - 6 keping
  • 170ml susu segar - 250ml
  • 70g butter - 100g
  • 80g gula halus -100g
  • 80g tepung gandum ayak (hana buat 10g tpg SRF, 70g tepung superfine) - 110g
  • 4 biji telur - 6 biji
  • 1sk esen vanila
Untuk Topping
  • 250g cream cheese Philadelphia (satu ketul) 
  • 1/2 tin susu pekat 
  • 1/2 ketul keju cheddar kraf 
Amie cuba gunakan cream cheese filling yang Amie pelajari di kelas masakan untuk make-upkan kek ini. Resepinya seperti di bawah ini:

Bahan-bahan untuk Cream Cheese Filling:
500 gram cream cheese - Amie gunakan jenama Anchor
150 gram gula icing
1/4 sudu teh garam halus
100 gram UHT Whipping Cream - diputar

Cara:
1. Putar cream cheese bersama gula icing & garam hingga licin.
2. Masukkan whipping cream yang telah diputar dan gaul sehingga rata.
3. Sapukan pada lapisan kek, permukaan dan keseluruhan kek.

Cara-cara
  • Untuk Kek - Siat-siatkan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (Tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.
  • Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan tak jatuh).
  • Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana. 
  • Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi.  Kacau menggunakan whisk.
  • Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
  • Ambil 1/3 daripada putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jangan over, adunan agak ringan dan pekat)
  • Griss loyang dengan butter dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dengan baking paper)
  • Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath. 
  • Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dr oven.
  • Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.(Hana potong guna pisau pemotong roti)
  • Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan. (Untuk topping Amie gunakan resepi Cream Cheese Filling)


Meleleh lagi.... he he ehhhhhhhh...!
Untuk anak buahku... Fauziah Abd. Hamid, moga gembira di hari ulang tahunmu, dan hadapilah hari-hari mendatang dengan senyuman!

You May Also Like

92 ulasan

  1. wow..aritu sis in law zila buat masa raya hj berebut org mkn..tp nya guna tepung optimaa @ sponge mix..

    BalasPadam
  2. salam kak amie.. sedapnyerr.. tun tgk harga cheddar cheese tu, terus terbantut hasrat nk buat. haha...

    BalasPadam
  3. saya dah berkira-kira nak buat,tengok-tengok Amie dah mendahului saya.apapun saya akan gunakan resepi ini sebab nampak mudah saja bahannya.

    BalasPadam
  4. sedapnyer...tgk gambar tu, mcm tak sabar nak try...

    BalasPadam
  5. kek ni memang sangat2 yummy..x pernah bosan makan chez kek yang meleleh ni..

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum k.amie mangancam....

    BalasPadam
  7. cantiknya.. mesti sedap kan :)

    BalasPadam
  8. sedapnya!!!..blogwalking,jemput follow blog saya ye...http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

    BalasPadam
  9. haiii Mie laparrrr tengok cheesecake ni bagi sepotong lebih2 kan cheese tu tau heee

    BalasPadam
  10. nak soh bini buat lah..nampak sedap jer...

    BalasPadam
  11. memang sedap snow cheese kek ni,bawa ke mesyuarat guru pertama, semua jilat jari nyum nyum nyum , x pernah buat pun blh jadi.

    BalasPadam
  12. finishing cake sangat cantik... suka sangat

    www.mnmforlife.blogspot.com

    BalasPadam
  13. Salam akak, harga cheddar cheese tu brape?

    BalasPadam
  14. Tgk gmbr tak sbr nak try. Hrp2 mnjadi b'coz dah byk kali try buat cheese cake n mcm cara dah try tp x begitu menjadi


    BalasPadam
  15. slice cheese tu cheese cheddar ke?ke cheese apa2 je?

    BalasPadam
  16. Salam sis sy dh 3 kali buat tp x naik tinggi pn. Rasa mmg ok. Nak dapatkn telur putih mjadi spt bertanduk mmg sangat lama ker atau teknik sy yg silap

    BalasPadam
  17. Salam sis sy dh 3 kali buat tp x naik tinggi pn. Rasa mmg ok. Nak dapatkn telur putih mjadi spt bertanduk mmg sangat lama ker atau teknik sy yg silap

    BalasPadam
  18. Salam sis sy dh 3 kali buat tp x naik tinggi pn. Rasa mmg ok. Nak dapatkn telur putih mjadi spt bertanduk mmg sangat lama ker atau teknik sy yg silap

    BalasPadam
  19. Salam sis sy dh 3 kali buat tp x naik tinggi pn. Rasa mmg ok. Nak dapatkn telur putih mjadi spt bertanduk mmg sangat lama ker atau teknik sy yg silap

    BalasPadam
  20. terima kasih berkongsikan resepi ini..

    BalasPadam
  21. try this..everyone has chances http://jobandcash.com/?share=93704

    BalasPadam
  22. salam sis tepung superfine tu 110g boleh ke
    Ke mcm mana xbrpe nk fhm yg bhgian tepung tu klau bkar tanpa waterbath boleh

    BalasPadam
  23. Wow! Nak Cuba! Nampak sedappp

    BalasPadam
  24. Salam sis, tepung SRF tu tepung ape

    BalasPadam
  25. harus di coba nich
    vimax | vimax asli | vimax canada | vimax asli | vimax asli | vimax asli

    terimakasih, semoga admin sukses selalu

    BalasPadam
  26. Nampak sedap dan menyelerakan...yummy

    BalasPadam

  27. Thank you for sharing in this article
    I can learn a lot and could also be a reference
    I hope to read the next your article updates

    [-] Vimax Asli
    [-] Pembesar Penis
    [-] Agen Vimax Asli

    BalasPadam
  28. JUAL OBAT ABORSI | OBAT TELAT BULAN | STANDAR FDA USA | PENGGUGUR KANDUNGAN | MIFEPREX | OBAT ABORSI CYTOTEC | PALING AMPUH | AMAN DAN TUNTAS !!! KAMI JUAL OBAT ABORSI ORIGINAL PFIZER USA DAN BUKAN OBAT YANG TELAH EXPIRED. OBAT ABORSI DARI KAMI MASIH DALAM BENTUK TABLET BUKAN CAPSUL RACIKAN. JANGAN TERGIUR DENGAN HARGA OBAT OBAT ABORSI MURAH !!! NO PENIPUAN MURNI BISNIS | ANDA BUTUH KAMI PERLU !!! INGAT !!! Diantara semua pilihan OBAT ABORSI DI APOTIK, OBAT ABORSI AMPUH yang terbaik adalah dengan 2 jenis OBAT ABORSI

    BalasPadam
  29. Ulasan ini telah dialih keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  30. Ulasan ini telah dialih keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  31. perfect perfect fried rice, good post for the beginners as well..Super Prema, loved the presentation very much
    Selaput Dara Buatan
    Vimax asli Canada
    Obat Perangsang
    viagra usa
    vimax canadantab bisa dicoba gan

    BalasPadam
  32. Makasih bgt ya infonya,, keliatannya gampang nih buat dicoba,,
    jasa pengiriman barang dan dokumen

    BalasPadam
  33. Yummmyyyyy enak banget liatnya jadi ngiler.... pengiriman barang

    BalasPadam
  34. Thank you for sharing in this article
    I can learn a lot and could also be a reference
    I hope to read the next your article updates

    jual vimax asli di surabaya
    jual vimax asli di jakarta
    jual vimax asli di bali

    BalasPadam
  35. Very good idea you've shared here, from here I can be a very valuable
    new experience. all things that are here will I make the source of
    reference, thank you friends

    Click Here: Obat Aborsi

    Click Here: Obat Aborsi

    Click Here: Obat Aborsi 1 Bulan

    Click Here: Cara Menggugurkan Kandungan

    Click Here: Obat Aborsi 1 Bulan

    Click Here: Obat Aborsi 2 Bulan

    Click Here: Obat Aborsi 4 Bulan

    BalasPadam
  36. memanfaatkan ramuan Tradisional Obat Aborsi sebagai Obat Aborsi Ampuh dengan buah nanas muda Sudah di percaya para ilmuan medis sebagai obat aborsi murah.. # artikel yang sangat mantap dan bermanfaat

    BalasPadam
  37. Greetings admin
    I like your topic, after reading your article very helpful at all and can be a source of reference
    I will wait for your next article updates
    Thank you, for sharing

    penirum

    penirum asli

    BalasPadam
  38. Greetings admin
    I like your topic, after reading your article very helpful at all and can be a source of reference
    I will wait for your next article updates
    Thank you, for sharing

    EXTENZE
    VIAGRA
    VAKUM BATHMATE HYDROMAX
    PROEXTENDER
    VAKUM PEMBESAR PENIS
    TITAN GEL

    BalasPadam
  39. Greetings admin
    I like your topic, after reading your article very helpful at all and can be a source of reference
    I will wait for your next article updates
    Thank you, for sharing

    HAMMER OF THOR

    HAMMER OF THOR ASLI

    OBAT PEMBESAR PENIS

    EXTENZE

    EXTENZE ASLI

    BalasPadam
  40. Greetings admin
    I like your topic, after reading your article very helpful at all and can be a source of reference
    I will wait for your next article updates
    Thank you, for sharing


    Obat Aborsi

    Jual Obat Aborsi

    Obat Penggugur Kandungan

    Obat Abosi 1 Bulan

    Obat Abosi 2 Bulan

    Obat Abosi 3 Bulan

    Obat Abosi 4 Bulan

    Obat Abosi 5 Bulan

    Obat Abosi 6 Bulan

    BalasPadam
  41. 90minup ข่าวกีฬา ฟุตบอล ผลบอล วิเคราะห์บอล พรีเมียร์ลีก ฟุตบอลไทย
    ข่าวกีฬา
    ตารางคะแนน
    ฟุตบอลไทย
    ไฮไลท์ฟุตบอล
    ดูบอลออนไลน์
    ผลบอลสด
    90minup

    BalasPadam
  42. หนังออนไลน์ ระดับ Premium ได้ที่ Doonung1234 ฟรี ระดับ 4K HD หลากหลายเรื่องมากมาย กับเรื่อง Joker โจ๊กเกอร์ (2019) [ Final ]

    BalasPadam
  43. Tak boleh buat water sebab tak ada ketuhar. Air fryer or periuk kukus sedap tak?

    BalasPadam
  44. Slotxo บริการ สล็อตออนไลน์ สล็อตxo แจกเครดิตฟรี พร้อม ทางเข้า slotxo เกมส์ใหม่กว่า 100 เกมส์ สมัคร slotxo ได้เลยตอนนี้ บริการ 24 ชั่วโมง.
    Slotxo
    สล็อตxo
    สล็อตxo บนมือถือ
    สมัคร slotxo
    สมัคร slotxo รับโบนัสฟรี

    BalasPadam
  45. نقل العفش نقل الاثاث نقل العفش والاثاث في المدينة المنورة خدمات تنظيف خدمات التنظيف رش الحشرات مكافحة الحشرات خدمات التنظيف بالمدينة المنورة مؤسسة نقل العفش في المدينه المنوره غسيل الخزانات تنظيف الخزانات بالمدينة المنورة , النظافة العامة , خدمات تنظيف المدينة المنورة

    شركة نقل عفش بالمدينة المنورة
    شركة نقل اثاث بالمدينة المنورة
    شركة مكافحة النمل الابيض
    مكافحة حشرات بالمدينة المنورة
    شركة رش مبيدات بالمدينة المنورة
    شركة نظافة بالمدينة المنورة
    شركة تنظيف شقق ومنازل بالمدينة المنورة

    BalasPadam
  46. Memiliki saham memberi Anda hak untuk memberikan suara dalam rapat pemegang saham, menerima dividen (yang merupakan keuntungan perusahaan) jika dan ketika dibagikan, dan itu memberi Anda hak untuk menjual saham Anda kepada orang lain. cek juga Pengertian dan Penjelasan Agio Saham Yang Wajib Diketahui dan markets

    BalasPadam
  47. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  48. Hоw dо ореn-ѕоurсе рrоduсtіvіtу ѕuіtеѕ compare tо MS Office - аnd dоеѕ іt mаkе ѕеnѕе fоr уоur оrgаnіzаtіоn tо сhооѕе frее соmmunіtу software rаthеr thаn Microsoft's commercially licensed оffеrіng? www.office.com/setup www.office.com/setup

    BalasPadam
  49. ทำเงินได้เป็นแสน ได้ที่นี่ที่เดียว สูตร slotxo
    วิธีการเล่นสล็อตออนไลน์ที่ง่าย ได้ที่นี่ที่เดียว วิธีเล่น slotxo
    ท่านสามารถเชิญเพื่อนมาเล่นได้ที่ slotxo ฝาก 200 ได้ฟรี 3%

    BalasPadam
  50. رقم صيانة فريجيدير الاسكندرية مركز خدمة عملاء صيانة فريجيدير في الاسكندرية فرع صيانة غسالات ثلاجات مجفف ديب فريجيدير بالاسكندرية
    توكيل صيانة ثلاجات فريجيدير بالاسكندرية
    رقم صيانة فريجيدير بالاسكندرية
    صيانة فريجيدير بالاسكندرية
    صيانة ثلاجات فريجيدير بالاسكندرية
    توكيل صيانة فريجيدير بالاسكندرية

    BalasPadam
  51. مركز صيانة ثلاجات الاسكندرية صيانة داخل المنزل لجميع انواع الثلاجات بالاسكندرية خدمة اصلاح و صيانة الثلاجات الاسكندرية و الساحل الشمالى صيانة ثلاجات الاسكندرية ...
    خدمات إصلاح و صيانة الأجهزة الكهربائية و الإلكترونية والأجهزة المنزلية
    توكيل صيانة ثلاجات سامسونج بالاسكندرية
    رقم صيانة سامسونج بالاسكندرية
    صيانة سامسونج بالاسكندرية
    صيانة ثلاجات سامسونج بالاسكندرية
    توكيل صيانة سامسونج بالاسكندرية
    صيانة ميكروويف سامسونج بالاسكندرية

    BalasPadam