ADSENSE

Ahad, 20 Ogos 2017

Sup Ayam Akar Ginseng

Bertemu lagi.
Sebelum beradu, Amie kongsikan resipi Sup Ayam Akar Ginseng. Dalam masyarakat Cina, ginseng memang tidak asing lagi, dan mereka sangat arif tentang  khasiat akar ginseng. Antara khasiatnya termasuklah menguatkan daya tubuh badan serta menguatkan ingatan. Selain itu herba ini juga dipercayai membantu melancarkan peredaran darah dan sistem saraf serta mengatasi masalah imsomnia. Rajin-rajinlah bertanya Pak Google tentang khasiat ginseng ini....hiks! Katanya, ginseng juga mampu menurunkan kadar kolesterol jahat dan mengurangi stres!


Bagaimanapun khasiatnya sudah tentulah tidak terbukti dengan hanya menghirup supnya seumur hidup sekali! Kenalah amalkan selalu!



Bahan-bahan:
400 gram hirisan dada ayam - kalau ada ayam kampung lagi bagus
7 helai akar ginseng
7 batang tong sam (herba cina)
7 hirisan nyuk chuk (herba cina)
7 hirisan pek kee (herba cina)
7 biji kurma merah
7 biji longan kering
1 cm halia – hiris
5 ulas bawang putih – pecahkan
½ sudu kecil lada putih – tumbuh
2 liter air
Garam

Cara memasak:
1.         Jerang air di dalam periuk.
2.         Masukkan hirisan ayam, akar ginseng, tong sam, nyuk chuk, pek kee, kurma merah, longan kering, halia dan bawang putih.
3.         Setelah masakan mendidih, pelahankan api dapur dan tutup periuk.
4.         Renih sekurang-kurangnya 2 jam setengah. (2 ½ jam)
5.         Akhir sekali perasakan dengan garam dan lada sulah.
6.         Sup Ayam Akar Ginseng sedia dinikmati ketika masih panas.



 Slurrrpppp!

Tiada ulasan: