ADSENSE

Selasa, 22 Ogos 2017

Nasi Goreng Kencur

Kencur @ cekur bukanlah herba asing bagi Amie. Sejak kecil lagi sudah terbiasa dengan hidangan yang mengandungi kencur seperti kerabu atau keluban dalam bahasa kami. Dalam hidangan pecal orang kampung kami misalnya, bukan sambal pecal namanya kalau tak bubuh isi kencur....hiks! Dan sesungguhnya kencur juga mempunyai banyak khasiat perubatan. Rajin-rajinlah cari info untuk tambah ilmu kalau nak tahu kehebatan herba istimewa ini.
Dan, untuk paparan resipi kali ini Amie kongsikan Nasi Goreng Kencur. Masak pedas-pedas! Baru tahu tinggi rendahnya langit....hiks!




Bahan-bahan:
2 cawan nasi putih sejuk
5 helai daun kencur – hiris halus
1 papan petai – ambil isinya
7 biji cili padi - hiris - nak lebih pedas, boleh tambah
½ cawan ikan bilis goreng
2 sudu besar minyak

Bahan tumbuk:
3 biji isi kencur
1 biji cili merah – buang biji
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 cm belacan
garam / perasa pilihan secukupnya

Cara memasak:
1.            Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.
2.            Masukkan nasi dan gaul sebati.
3.            Tambahkan cili padi, petai, ikan bilis dan hirisan daun kencur.
4.            Kacau rata sehingga petai dan daun kencur berubah warna.
5.            Perasakan dengan garam.
6.            Padamkan api dapur dan sedia untuk dihidangkan.



Tambahkan hirisan daun kencur segar, hirisan timun, telur goreng, ikan bilis goreng, keropok malinjo dan isi petai! Walllaaaa.... enak banget!

1 ulasan:

Phong Hong berkata...

Oh! Cekur pun boleh masak sama nasi goreng ya, Amie! First time lah untuk PH. Mesti sedap kan sebab cekur ada rasa yang unik.