Gulai Nanas Ikan Masin : MALAYSIAN FOOD FESTIVAL (PERAK MONTH)
8:52 PTG
Sedapnya makan nasi panas dengan Gulai Nanas Ikan Masin! Terlupa lauk-lauk yang lain!
Resepi : Gulai Nanas Ikan Masin
Sumber : Majalah RASA Edisi Mei 2012 : Lauk Tradisi Kenduri Perak
Bahan-bahan:
300 gram ikan talang masin (ikan masin lain pun boleh) - dipotong nipis
200 gram nanas - potong dadu
1/2 kg santan - Amie gunakan 600ml (400ml santan cair & 200ml santan pekat)
1 batang serai - dititik
serbuk kunyit secukupnya
garam / gula secukup rasa
Bahan tumbuk / kisar:
10 biji cili padi
1 labu bawang besar
Cara:
1. Masukkan santan cair ke dalam periuk Campurkan sebati serai, serbuk kunyit serta semua bahan tumbuk.
2. Masukkan ikan masin dan kepingan nanas. Didihkan sehingga nanas layu.
3. Tuangkan santan pekat, garam dan gula.
4. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih. Kuah hendahlah sentiasa dikacau supaya tidak pecah santan.
I am submitting this post to Malaysian Food Festival Perak Month hosted by Wendyinkk of Table for 2....or More
6 comments
Salam Amie,bestnya menu dr negeri perak dah kuar.Kena dtg umah Amie hari2 nih....juadah yg penuh nostalgia,Arwah mak selalu msk ni...
BalasPadammeleleh air liur tengok gulai kak amie ni..
BalasPadamErmm dah lama D5 tak masak masak lemak nie fuhhh mmg sedap xyah lauk lain yg nie pun dah cukup dah kan Amie :)
BalasPadamMmg sedap gulai ni k.amie...sy mmg suka sngt2 ni...g
BalasPadamSubhanallah... nak menitik air lioq nengok gulai nanas... sedapnyaaa...!
BalasPadamAduyai tak tertahan tengok gulai nanas ikan masin ni, nak kidnap semangkuklah.
BalasPadam