ADSENSE

Rabu, 10 Oktober 2012

Ikan Cencaru Sumbat Aroma Daun Kesum

Assalamualaikum.
Amie suka makan ikan cencaru sumbat kelapa. Bubuhlah apa pun dalam kelapa parut untuk digaul sebati, semuanya Amie boleh telan. Kelmarin petang, Amie cuba tambah daun kesum dalam ramuan kelapa parut. Alhamdulillah, tekak Amie boleh menerimanya. Anak-anak pun makan saja, tapi daun kesum tu tolak ke tepi piring.


Resepi : Ikan Cencaru Sumbat Aroma Daun Kesum
Olahan: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru saiz sederhana - bersihkan dan belah belakang - toskan
1 cawan kelapa parut
1/2 sudu teh serbuk kunyit
gram & gula secukup rasa
10 helai daun kesum - hiris kasar

Bahan tumbuk:
5 biji cili padi - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
3 ulas bawang merah - tumbuk
2 sudu udang kering - tumbuk
1 batang serai

Cara:
1. Campurkan kesemua bahan tumbuk bersama kelapa parut, serbuk kunyit, garam dan gula serta hirisan daun kesum. Gaul sebati.
2. Masukkan ke dalam belahan ikan cencaru.
3. Panggang di dalam oven sehingga masak.




19 ulasan:

Asyifa Mustaffa berkata...

As salam kak...lama x menjenguk sini...
sedapnya la hai ikan tu...sy pun suka makan gaya cmnie....

Nens Collection berkata...

HEHE..amek aroma jela kak amie ye..sy pon x makan direct gitu..melainkan kali dh dihiris hallus2 letak dlm kerabu laksa atau laksam..hehe

JaSSNaNi berkata...

waalaikumsalam amie...
kalau kat rumah mak mertua... ni la fev dia.. mmg dia masak letak sambal kelapa.. tapi kalau nani, anak2 prefer sambal cili.. :) sedap je bau time goreng tu.. hehehehe

KuNanGKuNanG berkata...

mesti lg wangi bau ikan ni..:)

HALAMANKU berkata...

mmmm sedapnyer.. mkn ngan nasi panas2 bertambah2 dah siap sumbat tu tak yang cicah2 bagai dah sedap dah... lapo rasa perut dibuatnyer..

Ucu Faridah berkata...

As salam k.amie...
ahad td pun menu sama mcm akak..tapi x letak daun kesum...esok2 buleh cuba nihhh...
dah berpuluh kali tnam pokok kesum..tetap x mau hidup..akhirnya minta kt rmh jiran jer lah...
akk tnam sendri ke..

qemaishak berkata...

salam kak amie, sedapnya..tengok pula petang2 tgh lapar ni hihi

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Salam Amie,Kak Ros pun suka buat ikan cencaru sambal daun kesum.Hubby suka..Pernah juga tepek N3nya.

Dede Thea berkata...

Apa itu daun Kesum ??biar ku cuba nanti resepnya,tampak enak dan gurih rupanye,,,,

zila norazila berkata...

salam syg kak amie,
samlah dgn ank zila bab2 daun kesum dia ltk tepi..tp zila antu daun kesum ..suka mkn camtu jew..dh lama x msk ikan caru kak:))

Qasey Honey berkata...

wah mesti lg sedap ni kak sbb ade aroma daun kesum kat situ...perghhh..leh cuba ni..

Kakzakie berkata...

Amie pandai nak mengolah resepi itu yg kakak suka. Kalau daun kesum kena pada semua bahan tu meamng sedap sebab abu dia pun dah memikat nak makan... kakak suka nie..

Rohah berkata...

wangi ni kak,ikan ni akak kerjakan..hehe..enak ei nak mangan tengahari ki eneng iwak sumbat,marem rasanei..

Hanis MY berkata...

wah blog kak amie dah berwajah baru.. hanis dah tk berbw mcm dulu busy dgn study huhu...

Tihara berkata...

wow sedap tu aroma daun kecom tu kak :)

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam amie..
kita suka sgt ikan bersumbat ni... tp tulah jrg2 dpt buat... en. abg kalau beli cencaru mesti dah siat kulit & belah perut... takde chance nak belah belakang lagi... walhasil digoreng ajelahh.. heeee...

Wattie berkata...

Salam Amie,
Sepinggan nasi panas dengan cencaru belah belakang ni sudah mencukupi untukku.......

ummiross berkata...

Waalaikumussalam Amie cayang, lama ummi tak singgah, jalan2 makan angin sampai penat satu badan ni.

Amie ummi pun suka ikan cencaru sumbat ni, mak mertua suka masak ni, ummi boleh ratah je sebab sedap.

rahel berkata...

Singgah skejap...mana tau boleh tumpang makan...hehehe..