ADSENSE

Rabu, 31 Oktober 2012

Bubur Kacang Durian Bukit Hijau

Assalamualaikum.
Jom makan Bubur Kacang Durian Bukit Hijau! Sebab apa namanya ada Bukit Hijau, sebab Amie gunakan resepi Bonda. Bubuh halia dan bawang putih! Nanti Amie tulis resepinya ye.


Sekarang bukan musim durian di tempat Amie. Sebab teringin makan durian, kami beli durian dari Filipina.



Inilah rupa durian dari Filipina. Sebiji harganya RM30. Anak-anak memang tak makan durian. Jadi, beli sebiji boleh makan sendiri, lebihnya buat bubur kacang!

15 ulasan:

sabar dubai berkata...

kak amie style sabah kan ltk halia dgn bwg putih....dapnyeetgk durian tuhh

Choco Ani berkata...

Assalamualaikum Kak Amie.. Huwaaa sedapnya.. Ani suka tu bubuh halia.. Nakk sikit.. ;) rajin Kak Amie ni mcm mcm dia masak

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum kak Amie..

Kak, bubur kacang letak durian mmg syok rasanya..besttt.. Naz pun suka kalau bubur letak isi durian.. Kalau pengat pisang letak durian pun sedap..nyumm..

JaSSNaNi berkata...

Assalamualaikum amie...
tutup mata dengan jari.. tapi tengok gak kot2 celah jari.. mata boolat2 lagi.. huhuhu.. geramnye tengok durian.. kat puchong dah bukak khemah jual durian skrg ni.. hmmmm boleh la.. mgkn baru nak masuk musim kot.. sbb bulan 8 lepas kat dusun tengah berbunga2 durian ni.. hmmm harap2 boleh makan durian before delivery.. :) nani suka durian.. tapi anak2 pun dah mula pandai makan durian.. cuma anak no.1 je kureng minat ngan durian.. boleh setakat rasa je.. bukan makan.. ehehehe.. alhamdullillah.. :) kalau idak tak cukup kalau beli 10 bijik pun.. sbb nani kurang2 3 biji.. asben pun hantu durian gak.. eheheheh..

Shiela berkata...

Amboiii Amie.. terseksanya jiwa ragaku.. huhuu.. :b

mama sara nur berkata...

sedapnyak.Amie tgk bubur kacang yg memang kesukaan sy dari dulu. cuma sy tak makan kalu durian hu hu tu la kan suka durian tp x mkn dicampur dgn yg lain ha ha pelik tak
bln 12 ni kot durian kat kg gugur skrg tgk dah besor2 he he tak sabar gak ni nk makan durian

Liza berkata...

salam Amie, sebiji durian 30 ringgit? mahalnya...

kasihredha berkata...

Salam amie
Taruk halia Dan bwg putih sure rasa dia lebih special dr bubur kcg biasa kan amie.
Isi durian tu Cantik...rm30 pun berbaloi beli. Mahal sebab imported dr filiphine kot

Amie berkata...

Sabar Dubai,
bubur bubuh halia & bawang putih ni style Bonda kita di Selangor..

Choco Ani,
Waalaikumussalam.... boleh buang angin kalau bubuh haliakan Ani, tapi bubuh sikitttt je...

Naz,
waalaikumussalam.... wah! pengat pisang boleh bubuh durian ye, nak cuba juga nanti kalau ada durian lagi... tak pernah buat lagi!

Amie berkata...

Jassnani,
waalaikumussalam....
tulaaa.. kalau musim durian memang best betul kalau dapat balik kampung! Pernah sekali balik kampung musim durian, beli sepuluh ringgit dalam selonggok... hari2 makan sampai naik panas badan... ha ha hah baru puas hati!

Sheila,
alololooo... dikau juga sering menyiksa seleraku Sheila oiiiii!

Mama Sara Nur,
he he hehh.. tak dapek den nak nolong eh... sebab bubur kacang dah bubuh durian!

Liza,
memanglah mahal Liza... Sabah bukannya syurga durian macam di semenanjung, lagi pun durian ni dari Filipina he he heh nak makan punya pasal ni Liza...

Kasih,
memang rasa dia special Kasih, kalau tak bubuh durian, terasa lemaknya bawang putih tu... iyelah tu Kasih, sebab jarang ada durian di sini, harga pun ikut tambang perjalanan menyeberang laut juga ni...

qemaishak berkata...

mahalnya durian tu k.amie, kira kilo ke camane, mesti besar ni..telan liur tgk bubur durian petang2 gini hihi

Amie berkata...

Qema,
kira kilo dik.. sekilo Rm15, durian tu 2kg beratnya sebiji!

Norzie hany berkata...

Pernah makan bubur kacang bubuh halia...sedap.

Ayu berkata...

assalam amie, waduh nasib baik baru beberapa hari yg lalu dah buat bubur kacang durian ni..kalau tidak memang melimpah ruah air liur kita ni tau..hehe

ummiross berkata...

Amie..sedapnya nampak bubur kacang tu. Kalau ke dapur Amie memang tak kan kecewa..